KL: Strammere dataregler vil koste milliard og ikke forbedre noget

30. januar 2015 kl. 13:545
KL: Strammere dataregler vil koste milliard og ikke forbedre noget
Illustration: Lars Refn.
Kommunernes Landsforening advarer regeringen mod en planlagt stramning af databeskyttelsesreglerne i EU. Tiltaget vil koste kommunerne en milliard, men kun formå at øge administrationen, lyder kritikken.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det vil få store økonomiske konsekvenser for Danmark, hvis en planlagt stramning af databeskyttelsesreglerne i Europa føres ud i livet. Det mener Kommuners Landsforening og advarer i mod at implementere reglerne, som de ser ud nu. Det skriver Berlingske.

Dermed går KL i mod opfordringen fra Dansk Industri, som onsdag tilskyndede regeringen til at få gøre en ende på »festspilleriet« og presse på for at indføre fælles databeskyttelses regler i samtlige EU-lande.

KL’s vurdering er, at reglerne i deres nuværende form vil koste omkring en milliard at indføre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Reglerne vil får store - både økonomiske og praktiske - konsekvenser for den offentlige sektor i Danmark, hvis de vedtages og implementeres i den nuværende form. Forslaget til dataforordning lægger nemlig op til at indføre en lang række nye dokumentations-, oplysnings- og
samtykkekrav til de offentlige IT-systemer. De giver ikke reelt borgerne mere datasikkerhed, men øger blot den offentlige administration,« siger Thomas Kastrup-Larsen, som er formand for KL's internationale udvalg.

Forslaget om de fælles dataregler stammer helt tilbage fra 2012, hvor EU-kommisionen tog initiativ til at få strømlignet loven på tværs af de 28 medlemslande. Forslaget vil blandt andet betyde, at en beslutning taget i et lands datatilsyn vil gælde i alle EU-lande.

I KL er man enig i, at databeskyttelse er væsentlig og skal forbedres. Men Thomas Kastrup-Larsen frygter, at det nuværende forslag vil sætte digitalisering af den offentlige sektor år tilbage uden at give nogen reel forbedringer for borgernes datasikkerhed.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
3. februar 2015 kl. 07:17

Magen til fyrtårn af inkompetence som det Thomas Kastrup-Larsen er citeret for, skal man lede længe efter.

Grunden til at regeringen og EU ønsker at stramme op, er jo de mange uheldige sager hvor især Persondataloven gentagende gange bliver (groft) overtrådt ved f.eks. læk af personnumre fra kommuner.

Lidt spydigt kunne man svare Thomas Kastrup-Larsen at hans ”Laissez-faire” tilgang har man prøvet og det virkede ikke.

Personligt ønsker jeg en total ligestilling imellem offentlige myndigheder og det private i forhold til Persondataloven og databeskyttelsesregler, således at f.eks. kommuner og især deres embedsmænd vil få identiske bøder for identiske overtrædelser.

Og sjovt nok er det netop en ligestilling på dette område som Folketinget i øjeblikket drøfter. Og mon ikke det i virkeligheden er det som Thomas Kastrup-Larsen frygter, at han og hans kommuner lige pludselig skal overholde loven, hvis de vil undgå bøder?

1
30. januar 2015 kl. 14:30

Er det fordi at KL har erkendt at sikkerheden indenfor de offentlige IT systemer er så ringe, at forslaget kun vil være en dråbe i havet ifbm. stramning af sikkerheden ?

(Ironi kan forekomme, læs på egen risiko....)

4
2. februar 2015 kl. 16:40

Man kunne jo også rette sine systemer, så man kun registrerer personfølsomme oplysninger der hvor det er nødvendigt.

Det er altså ikke nødvendigt at have elevernes personnummer, for at lave en navneliste over 6. b.

3
30. januar 2015 kl. 17:10

Overskriftens formulering kunne lede en til den tanke, at det ville være for dyrt at rette ind, og at de derfor planlægger efter at ansætte flere jurister og tage de retsager, der måtte komme (måske er de forventede bøder allerede ved at blive skrevet ind i de kommende års budgetter?)

Selvfølgelig bliver det dyrt.

(Spydigheder og ironi forekommer da slet ikke... )

2
30. januar 2015 kl. 14:50

Det er nok nærmere portoudgifterne til: "dokumentations-, oplysnings- og samtykkekrav", der skræmmer. Som vi har kunnet læse i en anden artikel, er det der med digital post jo ikke rigtigt slået igennem på afsendersiden. Kravene vil jo også meget let kunne udløse en masse problemer med borgere, der gør indsigelse mod fejlagtige oplysninger.