KL skuffet over Karen Jespersens afvisning af e-valg

I den kommunale sammenslutning KL er de skuffede over Karen Jespersens udmelding i går onsdag om, at der ikke bliver afholdt elektroniske valg i denne omgang.

Kommuneorganisationen KL kalder det et benspænd, at velfærdsminister Karen Jespersen nu har besluttet ikke at gennemføre de lovændringer, der skulle til for at otte kommuner kunne gennemføre elektroniske valg til næste år.

»Her har vi et klokkeklart eksempel på at kommunerne har fuld fart på innovation, effektivisering og udvikling. Vi havde en opfattelse af, at regeringen vil samme vej, men regeringens målsætninger om dette, for eksempel om at Danmark skal være en førende it-nation, er åbenbart blot tomme ord,« siger formanden for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg Erik Nielsen i en henvendelse til pressen.

De otte kommuner ville have mulighed for at afprøve elektroniske valg ved kommunevalget i 2009, men ifølge Karen Jespersen er tiden ikke moden til at eksperimentere med e-valg.

Udvalgsformanden peger desuden på at der er bred opbakning til gennemførelse af elektroniske valg i Folketinget.

»Derfor kan jeg simpelthen ikke forstå, at ministeren siger nej til at lade kommunerne gøre et forsøg, som skal afklare fordele og ulemper ved elektroniske afstemninger i Danmark,« siger Erik Nielsen videre.

KL henviser i øvrigt til en såkaldt holdningsmåling blandt danskerne, gennemført for KL af Zapera, der viser, at danskerne at 63 pct. angiver, at deres tillid til valgresultatet ikke vil blive påvirket af, at de skal stemme elektronisk. 14 pct. angiver, at deres tillid til valgresultatet vil blive styrket af, at de skal stemme elektronisk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Henrik Schmidt

Her træffer Karen Jespersen sin første rigtige beslutning i sin ministertid, og så er KL ikke vrede, men skuffede ;-)

Det er en farlig, farlig leg med demokratiet, kommunerne vil ind på. Der skal bare komme en enkelt sag, hvor der skabes tvivl om et elektronisk valgresultat, før tiltroen til demokratiet som institution begynder at skride. Så snart almindelige mennesker uden særlige forudsætninger ikke ved selvsyn kan konstatere, at stemmeoptællingen (og -afgivningen) foregår efter bogen, er porten vidt åben for misbrug.

Fremover bliver det ikke politikeren med bredest appel, der vinder, men den der har råd til de bedste hackere!

 • 0
 • 0
#2 Jørgen Larsen

Jeg er gadgetfreak og ejer alt hvad der kan drives op at digitale produkter, har et digitalt fodaftryk som en mellemstor elefant og er stor tilhænger af de fleste former for digitalisering.

Jeg har selv været valgtilforordnet ved folketings- og kommunalvalg, jeg ser det som fundementalt for den brede befolkning tillid til demokratiet at der bevares en analog kopi af valghandlingen.

Jeg kan anbefale alle at se Recount ( http://www.hbo.com/films/recount/ ) uden at tage stilling til den politiske vinkling i filmen så retter den netop fokus på den usikkerhed som kan opstå ved udeladelse af den analoge kopi.

Visse ting er nu bedst analoge, jeg mener personligt at sex og valg er to af dem.

 • 0
 • 0
#5 Erik Cederstrand

Ja, det er pinligt, at KL bruger undersøgelsen fra Zapera til noget som helst. For det første er undersøgelsen foretaget på Internettet, så mon ikke de første mange teknologiforskrækkede borgere allerede er sorteret fra. For det andet undgår KL behændigt at nævne den anden konklusion fra undersøgelsen, nemlig at (100-63-14) = 23% af den danske befolkning ikke har tillid til e-valg. Er det ikke værd at tænke over? Hvor mange danskere i dag har ikke tillid til det nuværende valgsystem? Jeg tror det ligger under 1%.

Det mest betænkelige ved e-valg er, at borgerne er nødt til at stole på eksperternes forsikringer om, at systemet er sikkert. KL er åbenbart ikke klar over, at stort set alle eksperter, som ved noget om e-valg og har forsket i det (David Dill, Ed Felten, Avi Ruben, vores egen Carsten Schürmann m.fl.) har endog meget store forbehold.

Det kan ikke være i KLs interesse at sætte tilliden til valghandlingen over styr (se bare på Rusland, Zimbabwe m.fl.). Og det kan slet ikke være i KLs interesse at bruge MANGE millioner på ekspert-lønninger og udstyr, som hives frem en gang om året i gennemsnit.

 • 0
 • 0
#7 Henrik Schmidt

Hvis nogen skulle være i tvivl om de udfordringer, der vil komme ved indførslen af e-valg, kan de læse lidt om de friskeste, engelske erfaringer lige her: http://www.theregister.co.uk/2008/07/02/london_election_criticism/

Hovedkritikken: Netop at almindelige mennesker ikke selv kan finde ud af, om valget foregår efter bogen!

Reaktionen på kritikken: Jamen I er jo også bare anti-e-voting!

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere