Sagen om Cambridge Analytica har nu kostet Facebook mere end hele Teslas markedsværdi, men står det til Kommunernes Landsforening (KL), så er der meget at lære fra den udskældte organisation.
I en rapport fra januar, som Version2 skrev om på daværende tidspunkt, roser KL nemlig Cambridge Analytica,, skriver Politiken.
I både rapporten og en hjemmeside med KLs logo roses Cambridge Analytica for sin måde at målrette og tilpasse politiske budskaber på baggrund af viden om den enkelte person - fx via profiler på sociale medier. Der står bl.a.:
»Ved at analysere deres brugere blandt andet via sociale medier, er Cambridge Analytica i stand til at indsamle information og viden – som for eksempel politiske standpunkter – meget mere præcist end ved en traditionel meningsmåling. Blandt andet gennem brug af adfærdsvidenskab, der hjælper med at ’nudge’ brugeren i en bestemt retning. Dette gælder både i den kommercielle verden, og i det amerikanske præsidentvalg, hvor Cambridge Analytica har stået for nogle af de mest effektive kampagner.«
KL har brugt 730.000 skattekroner på rapporten, der udover at rose Cambridge Analytica også bragte en række iøjnefaldende forslag.
Samtidigt roser rapporten Cambridge Analytica for sit arbejde med data, analyser og kunstig intelligens under valgkampagner - for fx Trump og Brexit, hvorefter rapporten foreslår, at metoden skal spredes i fremtidens samfund.
Hvad nu hvis...
Version2 spurgte ved rapportens udgivelse KL om forholdet mellem konsulenterne, der har lavet den bizarre rapport og Singularity University, men det ønskede KL ikke at kommentere.
Læsere vil måske bedre kunne huske rapporten for sin opsigtsvækkende 'hvad nu hvis'-liste. Listen er værd at læse - eller genlæse - da den sætter en række spørgsmål uden at forholde sig til etik en eneste gang.
Hvad nu hvis...
'alle forældre kender alle detaljer ved deres børns udvikling, resultater og trivsel realtime?'
'vi kan forudse, før børn fylder 6 år, hvordan de vil klare sig i livet – hvem får succes, og hvem bliver omkostningstunge?'
'højtalere som Alexa, der ‘lytter med’ og kan spore mobning og misbrug i det øjeblik, det sker?'
'al kontakt mellem ældre og kommunens plejere kunne håndteres via robotter og chatbots?'
'alle borgere diagnosticerede sig selv 24/7?'
'det var muligt præcist at forudsige en persons helbred?'
'man kunne tjene X-købing-coins ved at hjælpe med socialisering hos ældre?'
'karakterer gemtes på blockchain, så de altid blot følger eleven og ikke kan snydes med og ikke behøver verificeres af en arbejdsgiver hos en tredjepart?'
'borgerne er villige til at give deres data væk til kommercielle aktører - for at få en bedre diagnose eller service?'
'en vurdering af, om en elev f.eks. er egnet til en given uddannelse eller næste trin, kan automatiseres?'
'kommunerne har adgang til al data – anonymiseret – fra borgernes mobiltelefoner?'
'kommunen kan forudse destruktiv adfærd hos den enkelte borger – gennem analyser af data fra infrastrukturen i kommunen – før borgeren selv kan, eller i hvert fald før handlingen udføres (eget misbrug, misbrug af andre eller vold ... )?'
'kommercielle virksomheder begynder at overtage – for egen regning – nogle af de administrative opgaver i kommunen?'
'følsom privatlivsdata anonymiseres og bruges til at kortlægge ressourcekrævende borgere, så adfærdsmønstre kan kortlægges og optimeres - for bedre synergi med kommunen og bedre service for borgeren?'

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.