KL: Kommunerne må selv klare etiske fremtidsproblemer

22. januar 2018 kl. 06:025
KL: Kommunerne må selv klare etiske fremtidsproblemer
Illustration: Bigstock.
Eksponentialisme og etiske overvejelser ligger ikke hos KL, siger specialkonsulent.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Som Version2 skrev i sidste uge, har Kommunernes Landsforening (KL) søsat et nyt initiativ under navnet ‘Kommunernes teknologispring.’ Det har udmundet i en 202-sider lang analyse, som KL også kalder for en ‘kortlægning,’ under overskriften ‘Fem teknologiske temaer.’

Det handler om en fremtid, hvor det forudsiges hvordan børn vil klare livet, allerede når de fylder seks år, ingen mennesker i ældrekontakten og kunstig intelligens, der sporer mobning i skolen.

KL har fået udarbejdet analysen, som også kaldes for en ‘kortlægning’, ‘initiativ’ og ‘dialogværktøj,’ af konsulentfirmaet Daredisrupt, der har forbindelse til kursusvirksomheden Singularity University og i et vist omfang også inddrager sidstnævntes ‘eksponentielle’ tænkning.

KL har afstukket en præmis for analysen. Således skrives der på dialogværktøjet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Daredisrupt er ikke blevet bedt om at beskrive udfordringer, barrierer og etiske dilemmaer eller hvorvidt det er ønskeligt at forfølge de muligheder, teknologien giver.«

Specialkonsulent i KL Frederik Nordentoft Andersen synes det er rimeligt nok:

»Det er et politisk spørgsmål, hvad der er ønskeligt at forfølge og hvordan man vil tackle evt. etiske dilemmaer. Det vil vi lade være op til kommunalpolitikerne at tage stilling til. De etiske dilemmaer er et spor, vi gerne vil lade kommunerne være med til at definere.«

KL: Vi tager ikke stilling

Han synes ikke, at KL’s dialog starter i et hjørne af banen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

“Vores opgave er at få startet en drøftelse af hvad mulighedsrummet er, og få politikerne til at tage bestik af hvad kan man, og hvad dilemmaerne er. Dernæst vil vi gerne prøve nogle nye teknologier af via pilotprojekter. Det er en klar KL-opgave at få delt viden om mulighederne i de nye teknologier. Det synes jeg er at melde sig ret meget ind ‘på midten af banen.’ Vi har muligheden for at være ekstremt konkrete, for det er kommunerne, der møder borgerne, hver dag. Det er kommunerne, der kan prøve tingene af, og det vil vi gerne være med til at motivere til.”

Blockchain til karakterbog og sundhedsdata, Alexa overvåger børnene og chatbotten klarer ældrekontakt: Er det ikke meget vidtløftigt?

»Teknologierne har forskellig modenhed, og nogen vil være tættere på end andre. Vi tager ikke stilling til om de er modne. Det handler om at gøre opmærksom på, at der findes nogle teknologier og tendenser. Det handler om at gøre kommunerne nysgerrige.«

Jeg vil gerne læse et citat fra analysen, som hænger sammen med konsulentfirmaets eksponentialisme-tænkning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Citatet er: ‘Infrastrukturen fortsætter med at være ekstrem vigtig for erhvervslivet i kommunen. For kommunen bliver det dog endnu mere udfordrende at stille de rigtige rammer til rådighed, da behovene for infrastruktur ændres eksponentielt og hurtigt. Afskrivningen af infrastruktur bliver derfor kortere end i dag. I fremtiden kan det være ladestationer og landningspladser til droner, der er vigtigere end stationer og motorveje.’

Jeg forstår ikke hvad citatet betyder?

»Det er vel et forsøg konsulenterne har gjort på at anskueliggøre hvilket potentiale der ligger. Ordvalget af deres.«

Hvad får modtagerne ud af det, hvis man kan læse det som man vil?

»Man må formode at modtagerne får det ud af det, at transportområdet vil være et af de områder, hvor vi sandsynligvis vil se nogle forandringer i fremtiden.«

Version2 har spurgt ind til KL's valg af konsulentfirma til opgaven, KL's mening om forholdet mellem konsulentfirmaet og Singularity University, samt anvendelsen af den eksponentielle tænkning i analysen.

Frederik Nordentoft Andersen mener ikke, at disse spørgsmål er relevante og ønsker ikke at kommentere dem.

KL vil ikke oplyse, hvad analysen har kostet.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
23. januar 2018 kl. 09:22

Meget Enig Niels Madsen. Det chokerende her er, at man ikke mener at borgerne skal deltage i debatten. Det er og bliver jo fra borgerne og ikke politikerne input til, hvor vi skal have samfundet hen der må være vigtigt.

Nu har jeg lige brugt lidt tid på at scanne dialogværktøjet, som der linkes til i artiklen. Og det går fra det grinagtige og naive over SalgsGas(tm) til det relevante/sobre og ender i det grænseoverskridende/Ulovlige/Orwelske.

Og det er jo sådan set meget godt, at man får vendt det hele. Og kommer hele vejen rundt. Det er der ikke noget galt i IMHO.

Men det der skrives om er meget specifikt og IMHO også rimelig begrænset til nuværende buzzwords. Jeg synes der mangler konsekvens analyse, eventuel stillingtagen til emner (det må man godt i sådan nogle rapporter) og sidst men ikke mindst opfordring til dialog med borgerne.

Der er lidt for meget.. ja .. og så skal vi sælge jer næste skridt med workshops m.m. over det her. Og det siger jeg, fordi jeg selv har skrevet analyser med det formål.

Og ja. Der mangler TOP DOWN perspektivet. Det her er sådan meget BUTTOM SIDEWAYS, med fokus på Teknologier, Tools, Produkter og hvad de kan gøre for administrationen på den korte bane.

// Jesper

4
22. januar 2018 kl. 13:42

Det ville da være noget helt nyt hvis denne rapport skulle føre til nogen reel åben debat om dataetik, datasikkerhed og datarettigheder (på alle niveauer). Det er da aldrig sket før, og KL ser det tydeligvis ikke som noget de har noget ansvar for, ligesom de heller ikke synes at mene at det er noget som den almindelige befolkning skal involveres i på nogen måde.

KL affejer det simpelt hen som et politisk spørgsmål som kommunerne kan rode med hvis absolut nødvendigt. Det er skam slet ikke vigtigt, for som KL siger: "Det er kommunerne, der kan prøve tingene af, og det vil vi gerne være med til at motivere til".

3
22. januar 2018 kl. 13:23

Jeg hilser DareDisrupts rapport meget velkommen, og KL's arbejde kan man i mine øjne ikke sætte en finger på. Det er rigtig positivt at offentlige ledere provokeres og inspireres, og det lykkedes rigtig med denne rapport.

Det er netop oplæg som disse der sætter gang i debatten omkring dataetik, datasikkerhed og datarettigheder ude i kommunerne (på alle niveauer). Det skal man huske på inden man kaster en svada af kritik efter KL.

2
22. januar 2018 kl. 13:12

Mon der er nogle som vil føle at deres totalitære projekter bliver lidt disruptede hvis befolkingen ikke længere vil forære deres privatliv til dem? -Det håber og tror jeg.

1
22. januar 2018 kl. 12:57

"De etiske dilemmaer er et spor, vi gerne vil lade kommunerne være med til at definere."

"Version2 har spurgt ind til KL's valg af konsulentfirma til opgaven, KL's mening om forholdet mellem konsulentfirmaet og Singularity University, samt anvendelsen af den eksponentielle tænkning i analysen. Frederik Nordentoft Andersen mener ikke, at disse spørgsmål er relevante og ønsker ikke at kommentere dem. KL vil ikke oplyse, hvad analysen har kostet."

Mage til arrogance - men ikke et overraskende svar. Oplægget lyser langt væk af at være rettet mod beslutningstagere, som forventes at bide på krogen med en masse store og dyre forsøgsprojekter - så kan etikken altid komme haltende bagefter. Og det rager ikke borgerne, hvad der foregår i de luftlag, og hvor mange millioner KL bruger på et ukritisk jubeloptimistoplæg som dette - på borgernes bekostning. Oplægget lyser langt væk af en grundholdning, hvor borgerne primært betragtes som datamalkekøer.

I oplægget nævnes flere konkrete løsninger fra private firmaer - jeg sad og fik associationen "produktplacement" flere gange undervejs i læsningen. Og det rejser spørgsmålet: Hvad er forbindelserne mellem DareDisrupt og de pågældende firmaer? Og mellem KL og DareDisrupt? Og har DareDisrupt også venskabelige/forretningsmæssige forbindelser til f.eks. medicinalfirmaer og IBM?