KL-formand: KMD er ved at skrive sig ud af kommunernes it-forbrug

1 kommentar.  Hop til debatten
It-kæmpen kan miste mere end en enkelt it-kontrakt, hvis ikke de skifter kurs, siger KL-formand i interview med Version2.
Interview10. februar 2017 kl. 15:52
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der står meget på spil for KMD i den igangværende strid om de såkaldte støttesystemer, som it-selskabet skulle have leveret for over et år siden.

Kommunerne har i dag givet KMD en varsel; selskabet får tre uger til at komme med et acceptabel forlig, ellers ryger kontrakten. Men sagen kan også få konsekvenser for KMD som it-leverandør til kommunerne generelt, fastslår Martin Damm, der er formand for KL.

»Vi har et ansvar over for vores borgere, og det er at drive kommunerne effektivt. Det gør vi blandt andet gennem at have nye it-systemer, der kan løse opgaverne til den rigtige pris. Og den opgave går aldrig væk,« siger han til Version2 og fortsætter:

»KMD er ved at skrive sig ud af at være en del af leverandørledet til den opgave.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minister for offentlig Innovation Sophie Løhde har udtalt, at det kan blive svært at udelukke KMD fra et udbud. Hvordan vil I i givet fald gøre det?

»Det er ikke igennem særparagraffen i udbudsloven,« siger Martin Damm med henvisning til muligheden for at udelukke leverandøer, der har misholdt kontrakter med det offentlige.

»Det er ligesom, hvis du har nogle byggefirmaer, der flere gange har vist, at de ikke kan levere noget. Så diskvalificere de sig selv i de fremtidige udbud, fordi de ikke kommer i betragtning,« fortsætter han.

Hvordan ser du forholdet mellem KL og KMD fremadrettet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis de fortsætter den kurs, hvor man bare lader vær med at levere, så er det svært at se, hvad man skal mødes og muntres over. Så skal de virkelig tage skeen i den anden hånd og betale det, det har kostet kommunerne. Men der skal en helt anden kurs til,« svarer Martin Damm.

Vil de overhovedet levere

Du udtaler til TV2, at KMD i bagklogskabens lys aldrig skulle have haft opgaven. Hvad mener du med det?

»Man kunne ikke have sagt dengang, at KMD ikke kunne finde ud af det. Det ville være lidt svært, når de har udviklet de eksisterende systemer. Det har man simpelthen ikke noget belæg for,« siger Martin Damm og fortsætter:

»Når KMD dengang bød, tænkte man, at de havde en strategi om at være den største leverandør af offentligt it i Danmark. Der var ikke nogen, der tænkte, gad vide om de overhovedet vil levere. Men hvis man havde tænkt den tanke til ende dengang, så kunne det godt være man havde kommet frem til, at de havde en dobbelt interesse.«

Og skulle man så have afholdt dem fra udbuddet?

»Jeg ved ikke om man rent udbudsteknisk kunne have afholdt dem fra at byde. For de havde ikke gjort noget galt, og de var vel den største spiller. Så skulle man have særlige vilkår, hvis et bestemt firma bød, og det kan man nok ikke.«

Kombit og monopolbruddet

Projekterne i monopolbruddet skal frigøre kommunerne fra KMD’s monopol på it-løsningerne på kontanthjælp, sygedagpenge og sagsoverblik.

Monopolbruddet dækker over projekterne Kommunernes Sygedagpengesystem (KSD), Kommunernes Ydelsessystem (KY), Sagsoverblik/Partskontakt (SAPA) og Støttesystemerne (STS). Hertil kommer etableringen af Serviceplatformen. I alt skal 17 KMD-monopolsystemer skal udfases og erstattes med nye løsninger.

Kombit er 100 pct. ejet af KL og har til formål at samle kommunernes it-kompetencer, at skabe større indkøbskraft blandt kommunerne for at hindre monopoler og overpriser samt at styrke konkurrencen på det kommunale it-marked.

Støttesystemerne

Støttesystemerne er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og få adgang til relevante data.

Det er f.eks. et system, der styrer medarbejdernes adgange og rettigheder i fagsystemer; et system, som indsamler informationer og giver overblik over sager, dokumenter og ydelser for en borger eller et system, der giver fagsystemer automatisk besked fra andre fagsystemer, når der sker ændringer for en borger eller virksomhed.

Fra 1,5 milliard til 200 millioner

Interessekonflikten består i, at KMD modtager millioner for at drifte kommunernes eksisterende systemer, mens de nye systemer - også fra KMD - er forsinkede. Det forhold har tidligere fået KL til at anklage it-selskabet for at spekulere i forsinkelsen - en anklage som KMD's direktør Eva Berneke blankt afviste i et interview med Version2.

»Jeg tror ikke, der er mange, der er uenige med os i, at de har et incitament til at gøre det her,« fasthold Martin Damm.

»De har en omsætning i dag på 1,5 milliard fra monopolsystemerne. Og når monopolbruddet er gennemført, er det faldet til 200 millioner. Så det er svært at få øje på, hvordan de kan sige, at de ikke har en interesse i det.«

KMD's direktør har samtidig kraftigt antydet, at kritikken fra KL er en del af forhandlingen af en ny transitionsaftale, som udløber i 2017. Aftalen definerer prisen, som kommunerne skal betale KMD for at drifte de nuværende systemer.

Hvad siger du til den påstand?

»Det er det ikke. Hvis KMD havde gjort, hvad de skulle, var det aldrig kommet på tale at forlænge transitionsaftalen,« siger Martin Damm og tilføjer:

»Og hvis de ville, så kunne de sige, at de nye priser gælder fra den dag, de skulle have leveret. Men det har de ikke gjort, og vi modtager bare nye giro-kort på de høje beløb.«

Ud over kanten

Konflikten med KMD er eskaleret til en usædvanlig skarp tone i pressen. KMD har udtrykt et ønske om, at det var blevet holdt mellem parterne. Synes du, at I har håndteret den her situation korrekt?

»Vi begynder jo ikke at reagere, før den er kørt ud over kanten. Der har været usædvanligt mange muligheder for at redde den her hjem. Og Kombit og ATP har været ualmindelig tålmodige som kunder, men er ikke blevet imødekommet på nogen måde.«

Frygter du at sagen kan påvirke det forhold, kommunerne har til andre it-leverandører?

»Egentlig ikke. Før det overhovedet rammer medierne er der blevet holdt et utal af møder mellem Kombit og ATP og KMD. Men ekstraregningen havner jo ude hos kommunerne og skatteborgerne, og derfor siger vi, at der skal gøres noget ved det, for det kan ikke få lov at fortsætte,« siger Martin Damm.

»Vi kan ikke leve med, at en monopolist, der i øvrigt er drevet af en amerikansk kapitalfond, kan drive det her mod uendelig - og dermed afholde andre for at komme ind på markedet.«

Korttidsmaksimering

Du har flere gang nævnt KMD's ejerskab. Hvorfor er det relevant i den her diskussion?

»Vi kan se, at der kan ligge nogle helt andre strategier bag. Når man ser noget af det, de har lavet, tænker man, at de ikke har tænkt sig være til stede på den lange bane. Og hvis det handler om korttidsmaksimering, så bliver man jo endnu mere i tvivl om, de har tænkt sig levere de produkter, de har budt på. Og det udgør en risiko.«

»Hvis du sidder overfor en leverandør, som du tror du skal have et langvarigt forhold til, men de har en helt anden tidshorisont, hvor det er noget helt andet, der styrer butikken.«

Altså en situation, hvor ejerskabet forsøger at malke KMD for det, som de kan?

»Lige præcis. Det begynder at være en forklaring på, hvorfor vi ikke kan få de systemer, og hvorfor de bliver ved med at rykke deadlinen. At de er styret af nogle helt andre interesser end det at være en god leverandør til den kommunale sektor.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. februar 2017 kl. 11:00

Har KL ikke et medansvar ved ikke i tilstrækkelig omfang at have krævet åbne standarder og Open Source software?

Så ville man ikke have været i lommen på KMD.