Minimum 12 ugers ekstra forsinkelse er anløbet på KMD's leverance af de såkaldte Støttesystemer, der er en vital del af kommunernes arbejde med at bryde KMD's monopol.
Den nye forsinkelse kommer oven i de 11 måneder, systemet allerede var forsinket, og har tilsyneladende været dråben for KL og kommunernes fælles it-indkøber Kombit.
Fordi KMD også står for driften af de eksisterende systemer, står selskabet til at modtage over en halv milliard kroner fra kommunerne i den periode systemet skal køre videre. Og den situation er ikke holdbar, mener KL-formand Martin Damm.
»Det betyder, at KMD og dermed den amerikanske kapitalfond, der ejer selskabet, tjener absurd mange penge ekstra hver måned på at fastholde kommunerne på de gamle systemer,« siger KL's formand Martin Damm ifølge en artikel på KL's egen hjemmeside.
Martin Damm slår fast at man sammen med Kombit vil undersøge muligheden for at få andre til at levere Støttesystemerne.
»Vi står over for et amerikansk ejet privat monopol. De er interesserede i at tjene penge. Det er sådan set fair nok. Men det er ikke i orden, når det sker ved at trække et billigere system i langdrag, så kommunerne hænger i længere tid på et dyrere system. Skatteyderne betaler jo regningen,« siger Martin Damm.
Ikke i stand til at levere
Kombit har tidligere fortalt til Version2, at de 11 måneders forsinkelse på Støttesystemerne - som nu er nærmere 14 måneder - vil forsinke det samlede monopolbrud med et år, fordi flere andre leverancer er afhængige af systemet, som KMD skal levere.
KMD meddelte sidste år, at forsinkelsen skyldes en lang række ændringsanmodninger fra Kombits side. Den forklaring har Kombit blankt afvist over for Version2.
Ændringsanmodningerne fra Kombit svarer nemlig til otte procent af det samlede projekt, lød det fra den fælleskommunale enhed.
Desværre har det vist sig, at KMD ikke har været i stand til at levere, siger formanden for KOMBIT's bestyrelse, Rødovre-borgmester Erik Nielsen.
»Vi har i KOMBIT været tålmodige i erkendelsen af, at støttesystemerne er en stor og kompleks opgave. Men situationen er fuldstændig uholdbar. Kommunerne har brug for troværdige samarbejdspartnere, og vi ser hos KMD ikke de nødvendige tegn på et reelt ønske om at levere – tværtimod,« siger Erik Nielsen.
Projekterne i monopolbruddet skal frigøre kommunerne fra KMD’s monopol på it-løsningerne på kontanthjælp, sygedagpenge og sagsoverblik. Monopolbruddet dækker over projekterne Kommunernes Sygedagpengesystem (KSD), Kommunernes Ydelsessystem (KY), Sagsoverblik/Partskontakt (SAPA) og Støttesystemerne (STS). Hertil kommer etableringen af Serviceplatformen. I alt skal 17 KMD-monopolsystemer skal udfases og erstattes med nye løsninger. Kombit er 100 pct. ejet af KL og har til formål at samle kommunernes it-kompetencer, at skabe større indkøbskraft blandt kommunerne for at hindre monopoler og overpriser samt at styrke konkurrencen på det kommunale it-marked. Støttesystemerne er selvstændige it-løsninger, der sikrer, at kommunens fagløsninger kan fungere sammen og få adgang til relevante data. Det er f.eks. et system, der styrer medarbejdernes adgange og rettigheder i fagsystemer; et system, som indsamler informationer og giver overblik over sager, dokumenter og ydelser for en borger eller et system, der giver fagsystemer automatisk besked fra andre fagsystemer, når der sker ændringer for en borger eller virksomhed.Kombit og monopolbruddet
Støttesystemerne
Ufravigeligt pres
Ifølge Kombit-formanden står KMD til at miste et trecifret millionbeløb i månedlig omsætning, når monopol-systemerne er blevet udfaset. Omvendt har kommunerne udsigt til en milliardbesparelse. Men altså ikke før, systemerne er implementerede.
Situationen er tidligere blevet problematiseret af professor Pernille Kræmmergaard fra Aalborg Universitet, der over for TV2 kalder det 'åbenlyst', at KMD har haft et meget stort incitament til at vinde udbuddet på støttesystemerne til en lav pris.
»Så kan de nu sidde og orkestrere, hvornår de andre leverandører kan komme til, og kommunerne er i mellemtiden nødt til at betale for de monopolistiske systemer,« skriver Pernille Kræmmergaard i en mail til TV2.
Med den yderligere forsinkelse er Kombit ved at skrue bissen på. Ifølge Erik Nielsen er it-indkøberen indstillet på at "opretholde et ufravigeligt pres på KMD".
»Dagens melding om yderligere forsinkelser viser, at vi er nødt til at skifte spor. Vi vil derfor med det samme igangsætte en række tiltag i forhold til KMD. Vi vil først og fremmest insistere på, at KMD sætter den månedlige udgift til monopolløsningerne ned til det niveau, som de nye løsninger koster, så kommunerne ikke vedvarende skal betale for meget på grund af KMD's egen forsinkelse,« siger Erik Nielsen.
Samtidig vil både KL og Kombit altså undersøge, om det er muligt at sætte KMD for døren helt og aldeles og få et andet selskab til at levere støttesystemerne.
KMD: Beklager forsinkelsen
KMD ønsker ikke at stille op til interview med Version2.
'KMD beklager forsinkelsen, og det er på ingen måder et ønskescenarie for os,' skriver kommunikationsdirektør Morten Langager i en mail.
'I forhold til støttesystemerne er der grundlæggende tale om et sundt system, men den aktuelle forsinkelse skyldes et ønske om at optimere på de allerede afleverede dele af systemet, ligesom vi på visse elementer har konstateret, at udviklingen kræver mere tid. KMD er i drøftelser med KOMBIT om det videre forløb og de aftalemæssige forhold på Støttesystemer, herunder også kompensation for forsinkelsen,' fortsætter mailen.
KMD oplyser, at man derudover ikke ønsker at føre dialogen med kunder gennem pressen.
Opdateret 17:00 med kommentar fra KMD.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.