Den kinesiske Vivo NEX telefon afslører omfattende overvågning – ganske utilsigtet

Illustration: Vivo Nex
Den kinesiske Vivo NEX telefon folder sit kamera ud når det aktiveres, det giver telefonbrugere klar indikation af, at kinesiske internettjenester og telefoner har bagdøre til omfattende overvågning.

Kinesiske mobiltelefoner anvender kamera, til at overvåge deres brugere. Vivo NEX, som er en kinesisk Android telefon, har et kamera, som foldes ud af telefonen ved aktivering, Det har gjort det nemt for kinesiske brugere at se, hvornår kameraet aktiveres.

Det skriver Asian Correspondent

Kameraet på Vivo NEX telefonen blev aktiveret ved browsing på QQ browseren. Kameraet aktiverede også sig selv, ved aktivering af rejse-booking applikationen Ctrip.

Brugere af Weibo, som er det absolut største kinesiske sociale medie, opdagede også, at kameraet på telefonen blev aktiveret når man startede Telegram applikationen, som netop er designet til at levere sikker, krypteret kommunikation.

Telegram rettede fejlen og forhindrede at kameraet blev aktiveret. It-giganten Tencent, som ejer QQ browseren, forsvarede i stedet funktionen og hævder at kameraet aktiveres, for at være klar til at scanne QR-koder, samt at det intett optager uden brugeren aktiverer det.

Også brugere af Baidu, Kinas absolut største søgemaskine, har også bidt mærke i, at ved installering af Baidus voice input system, vil telefonenes kamera og højtalere blive aktiveret, af alle andre applikationer som tillader brugeren at skrive tekst.

Ifølge Baidu er dette en “frontdoor” applikation, som tillader virksomheden, at indsamle og justere baggrundsstøj for at optimere voice input funktionen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Henning Wangerin

"Overvågning" er et lidt stort ord at bruge. Hvis man giver en App ret til noget, så bruger den denne ret. Det er ikke "overvågning", synes jeg.

Men det kan måske få folk til at tænke over hvor mange rettigheder der gives til diverse obskure apps.

Prøv at søge på google-play efter en lommelygte app og kig på hvilke rettigheder de ville have.

Jeg havde brug for en på et tidspunkt. Tror jeg skrottede de første ti der kom op. De første mange ville have adgang til kontakter, gps, internet, filer, telefon-detaljer og stort set alt andet. De blev selvfølgelig ikke installeret. Lommelygten skal have adgang til kameraet for at tænde blitz-led'en. Alt andet er bullshit.

/Henning

  • 3
  • 0
Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Mjaeh. Teknisk set har en bruger jo givet en app lov til at bruge kamera, filer, kontakter, SMS osv osv.

Det er dog overvågning hvis app så begynder at indsamle løbende eller monitorere brugen af telefonen - som ikke har med brugerens BRUG af app. Dvs hvis jeg giver en app lov til at tilgå billeder for at kunne vedhæfte en fil/uploade - så forventer jeg ikke den løbende scanner indholder af telefonen.

Ej heller hvis jeg har givet en app lov til at bruge kamera, så er det ikke rimeligt hvis en udvikler fandt på at bruge det til at indsamle lokation via EXIF eller lignende.

Så jo, det kan snildt blive til overvågning i min bog.

PS jeg kender ikke yderligere til de specifikke apps eller deres brug/misbrug af permissions givet af brugeren.

  • 2
  • 0
Jan Gundtofte-Bruun

Jeg har bemærket, at man fx. ikke kan installere noget som helst, uden at Google Play Services brokker sig over ikke at have adgang til blandt andet telefonens mikrofon (på en enhed hvor man kan "styre" rettighederne individuelt). Det kan godt undre, hvad den skal bruge mikrofonen til i den situation.

I det hele taget ville det klæde Google og andre Android-app-udviklere at undlade at lave monolitiske apps der skal have "alt" for at fungere -- bedre at gøre som fx. (er det nu Tasker eller AutomateIt) og levere en app med minimale rettighedskrav, og så supplere med plug-ins til de rettigheder som brugeren ønsker. For Androids' system med at lade brugeren "styre" rettighederne en tydeligvis et sted mellem en lap og en løgn.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere