Kinesisk tech-guru: Listen over lande, der får gavn af AI-revolution er ultrakort
Her er listen over de lande, der vil profitere, når AI for alvor begynder at revolutionere arbejdsmarkedet:
Kina, USA.
Det er det, fra et europæisk synspunkt, nedslående budskab som Googles tidligere direktør i Kina og nuværende direktør i Sinovation Ventures, Kai-Fu Lee, giver i et interview med Edge.
Lande, der ikke er de to stormagter skal derfor forberede sig på problemer forude.
»Lande, der står over for problemer, er lande, der muligvis har en stor befolkning, men som ikke har nogen AI, nogen Google, Tencent, Baidu, Alibaba, Facebook eller Amazon,« siger Kai-Fu Lee til Edge og uddyber;
»Disse lande vil basalt set blot blive datapunkter for de lande, hvis software er dominerende. Hvis et afrikansk land hovedsagelig bruger Facebook og Google vil de blot fodre Facebook og Google med flere data, som de kan tjene penge på mens landenes egne jobs bliver erstattet uanset.«
Kai-Fu Lee har før gjort nogle bemærkelsesværdige forudsigelser om udviklingen inden for netop machine learning og AI. Han har sagt, at vil man undgå at blive automatiseret, skal man studere blød humanoire, samt at bankerne falder som de første til automatiseringen.
Kina godt med
Mens det meste af udviklingen inden for AI startede i USA er kina kommet utroligt godt med i teknologiræset. Dels fordi den lave pris på arbejdskraft har hjulpet landet med at modernisere sig selv hæsblæsende hurtigt, men også fordi Kina som et af de første lande har mærket kunstig intelligens presse sig på.
De mange produktions-arbejdspladser i Kina har på det seneste mærket fordelene og ulemperne ved automatiseringen, fortæller Kai-Fu Lee. Og det giver Kina et forspring.
Ifølge Kai-Fu Lee skal vi gentænke arbejde, som vi kender det, hvis vi ikke vil blive arbejdsløse. Det er slut med rutinearbejde og måske også med det at arbejde for penge. Vi skal begynde at eksistere for at lave kunst og for at skabe nye ting.
Blandt andet skal der jo skabes nye job, og det vil kræve mange gode hoveder, siger Kai-Fu Lee, der dog påpeger at vi ikke nødvendigvis skal gentænke os selv bare fordi computerne fylder mere og mere. For når alt kommer til alt kan vi jo ret godt sammen, os og computerne, siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.