Kinesisk tech-guru: Listen over lande, der får gavn af AI-revolution er ultrakort

Illustration: Sinovation Ventures
Hverken Danmark eller andre europæiske lande skal regne med at profitere synderligt fra den kommende AI-revolution, lyder det fra Kai-Fu Lee.

Her er listen over de lande, der vil profitere, når AI for alvor begynder at revolutionere arbejdsmarkedet:

Kina, USA.

Det er det, fra et europæisk synspunkt, nedslående budskab som Googles tidligere direktør i Kina og nuværende direktør i Sinovation Ventures, Kai-Fu Lee, giver i et interview med Edge.

Læs også: Maskinlærings-bot skaffer rejseerstatning: Finder selv nye sager i din mail

Lande, der ikke er de to stormagter skal derfor forberede sig på problemer forude.

»Lande, der står over for problemer, er lande, der muligvis har en stor befolkning, men som ikke har nogen AI, nogen Google, Tencent, Baidu, Alibaba, Facebook eller Amazon,« siger Kai-Fu Lee til Edge og uddyber;

»Disse lande vil basalt set blot blive datapunkter for de lande, hvis software er dominerende. Hvis et afrikansk land hovedsagelig bruger Facebook og Google vil de blot fodre Facebook og Google med flere data, som de kan tjene penge på mens landenes egne jobs bliver erstattet uanset.«

Læs også: Tænketank: Forudsigelser med persondata bør stoppe før individet

Kai-Fu Lee har før gjort nogle bemærkelsesværdige forudsigelser om udviklingen inden for netop machine learning og AI. Han har sagt, at vil man undgå at blive automatiseret, skal man studere blød humanoire, samt at bankerne falder som de første til automatiseringen.

Kina godt med

Mens det meste af udviklingen inden for AI startede i USA er kina kommet utroligt godt med i teknologiræset. Dels fordi den lave pris på arbejdskraft har hjulpet landet med at modernisere sig selv hæsblæsende hurtigt, men også fordi Kina som et af de første lande har mærket kunstig intelligens presse sig på.

De mange produktions-arbejdspladser i Kina har på det seneste mærket fordelene og ulemperne ved automatiseringen, fortæller Kai-Fu Lee. Og det giver Kina et forspring.

Læs også: Her er modellen bag Version2's emneords-gætteri

Ifølge Kai-Fu Lee skal vi gentænke arbejde, som vi kender det, hvis vi ikke vil blive arbejdsløse. Det er slut med rutinearbejde og måske også med det at arbejde for penge. Vi skal begynde at eksistere for at lave kunst og for at skabe nye ting.

Læs også: Java-algoritme gætter Version2's emneord med en træfsikkerhed på 98 pct.

Blandt andet skal der jo skabes nye job, og det vil kræve mange gode hoveder, siger Kai-Fu Lee, der dog påpeger at vi ikke nødvendigvis skal gentænke os selv bare fordi computerne fylder mere og mere. For når alt kommer til alt kan vi jo ret godt sammen, os og computerne, siger han.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Ulrik Suhr

Lande med meget rutine arbejde vil få gavn af AI fordi dette arbejde så erstattes? Her tænker jeg på Kina & USA.... Nok bliver de største tabere...

De lande som ikke har store Tech giganter har måske regeringer som indsamler data til gavn for befolkningen (er mit håb).

Hvis den øgede data indsamling skader mere end den gavner vil der komme lovgivning og i sidste ende ny teknologi som ændre giganternes metoder.

Er det ikke hørt/set før?

Mit daglig filosofisk tankespind- hvis der findes AI biler og alle kommunikere sammen så der ikke opstår propper eller uheld vil der så eksistere lyskryds?

 • 1
 • 2
#2 Cristian Ambæk

Sikke dog en artikel, alle lande vil da få gavn af AI og maskinelæring, landmænd, bogholderi, opdrættere, sort set alle, hvor er artiklen dog snæversynet.

Tech verdenen er ikke verdens navle.

 • 0
 • 4
#3 Maciej Szeliga

Mit daglig filosofisk tankespind- hvis der findes AI biler og alle kommunikere sammen så der ikke opstår propper eller uheld vil der så eksistere lyskryds?

Ja, der findes fortsat andre trafikanter.

Min opfattelse af artiklen er mere: Dem der har meget data har nemmere ved at få et velfungerende AI op, dermed har manden ret.

 • 0
 • 0
#5 Tauno Suikkanen

AI - et statistik program. Når holdningsbærende folk taler, så bruger de ikke statistik. Når en politikker taler med baggrund i statistik (som jeg ikke tror, at en eneste af dem har forstand på..), så er det fordi, at de distancerer sig fra egne holdninger eller vil lyve.

Der er ikke usandhed i statistik. Men der er meget usandhed i fortolkningen af statistikker. Typisk fordi der manipuleres med hvad forsætningerne er for statstikken.

"Typisk" - der er andre metoder.

For mig er det farlige at AI bliver opfattet som "sandhed". I gamle dage havde vi "det siger computeren, så det er rigtigt". Skal vi nu igennem det på et komplet håbløst svampet diskussions grundlag ....

AI er rigtig godt - som atom energi - men en tilsvarende bombe. Nej, jeg er ikke tilhænger af atomenergi - blot en illustration

 • 3
 • 0
#6 Thuan Bui

Kina-manden har naturligvis ikke ret.

For det første er udvikling af smartere AI algoritmer, som kan lære hurtigt med et mindre datasæt i en rivende udvikling.

For det andet så ligger lande som England, Japan og Tyskland(og EU) m.fl. ikke på den ¨lade side hvad talent-massen på AI-området angår.

For det tredje har lande med en stærk forskningstradition og gode universiteter altid gode kort på hånden.

 • 1
 • 0
#7 Finn Christensen

Kina-manden har naturligvis ikke ret.

Selvfølgelig ikke - AI bliver oversolgt, som en ny slikkepind med omvendt snoet striber.

For det første vil det nuværende misbrug af social data i stor skala (Fjæsbog er kun det seneste eksempel) betyde, at der uanset techfirmaers protester år for år opsættes restriktioner af enkeltstater samt EU m.fl.

For det andet er menigmand i befolkninger allerede opmærksom på maskiners uformåenhed, og de tror ikke det fjerneste på det AI-salgsgas.

For det tredje har AI indtil nu overhovedet ikke vist noget, der berettiger store gevinster samt en AI-revolution. Det er alene techfolkets våde drøm.

At n o g l e i skjul og under falske forudsætninger foretager en massiv dataindsamling, og at utallige Hansen og Jensen ureflekteret fodrer de sociale medier - det er korrekt - men det er blot nutidens

Almene Dumheder (AD) eller Normale Tumper (NT)

Misbrug af dumhed/uvidenhed er ældgammel og kan ikke kaldes AI.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere