Kinesisk supercomputer er fortsat verdens hurtigste

En ny liste over verdens 500 hurtigste supercomputere viser,at udviklingen er ved at gå i stå. Men i Kina fortsætter de udviklingen.

Kina har verdens kraftigste supercomputer for tredje gang i træk, samtidig med, at landet endnu engang øger dets tilstedeværelse på den globale top 500 over de kraftigste af slagsen, skriver BBC News.

Tianhe-2 var igen helt i top på listen over supercomputere, som udkommer to gange om året - en liste som Kina indtager med flere og flere computere. Nu er de oppe at have 76 på listen i forhold til 63 på den seneste.

USA er stadig det land med flest supercomputere på listen med hele 233 af slagsen, mens Storbritannien, Frankrig og Tyskland har henholdsvis 30, 27 og 23. Den fulde liste blev publiceret i mandag i Leipzig i Tyskland.

Billiarder af udregninger i sekundet

Den kinesiske supercomputer kan regne med 33,86 petaflops - hvilket er 33,86 billiarder - 33.860.000.000.000 udregninger i sekundet. Det er kun få år siden, at IBMs Roadrunner blev den første supercomputer til at bryde petaflop-grænsen - men maskinen blev lukket ned i 2013 på grund af voldsomt strømforbrug.

Hvis man regner hele Top 500-listen sammen, kan de regne med hele 274 petaflops, og her står den kinesiske regerings Tianhe-2 - som i øvrigt bruges af National University og Defence Technology til research og undervisning - altså for en stor del af regnekraften.

Udviklingen af supercomputere har altid haft ry for at gå stærkt, og mellem 1994 og 2008 steg deres ydeevne med 90 procent per år. Men ifølge ars technica er den udvikling nu næsten gået i stå.

Færre nye supercomputere

På den nyeste liste er de ni hurtigste computere identiske med dem på listen før. Den hurtigste nye supercomputer på listen var nummer 10, som er en 3,14 petaflops maskine, som er installeret på en ikke-offentliggjort amerikansk statsside.

»Tingene ser ud til at gå langsommere,« siger professor på University of Tennessee, Jack Dongarra, som udviklede Linpack benchmarks, som hjælper med at rate computerne til Top 500-listen.

Flere statistikker illustrerer opbremsningen i væksten blandt supercomputere. Den computer, der ligger som nummer 500 på den seneste liste, var i den foregående undersøgelse placeret som nummer 384, hvilket er den laveste omsætningshastighed i to årtier. Med andre ord betyder det, at færre nye systemer kommer ind på Top 500.

Men på trods af, at udviklingen går langsommere, betyder det ikke, at den er gået i stå. Hos Intel og Nvidia arbejder de fortsat på den næste milepæl - en exaflop, som svarer til 1000 petaflops.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere