Kinesiske Huawei arbejder benhårdt på at mane et rygte i jorden, som i flere tilfælde har klæbet til elektronikgiganten som bloatware til en discount-pc.
Huawei, der blandt andet producerer smartphones, USB-modemmer og netværks-routere, har flere gange været under mistanke for at lægge bagdøre ind i softwaren på selskabets produkter og dermed fungere som et snedigt kinesisk værktøj til industrispionage og snagen i regeringshemmeligheder i vesten.
Ifølge britiske The Economist har det kostet Huawei flere store ordrer på netværksinfrastruktur i udlandet. Mistanken er blandt andet blevet bestyrket af, at selskabets stifter, Ren Zhengfei, tidligere har slået sine folder som ingeniør i den kinesiske hær.
Herhjemme sælger Huawei blandt andet Android-telefonen Honor, som har modtaget roser hos nærværende it-medie.
Selskabet er stadig nybegynder, men er under hastig fremmarch på det europæiske marked, hvor store navne som Samsung og HTC er i kikkerten.
I Storbritannien har det kinesiske firma taget konsekvensen af rygterne og oprettet et center, som sender Huaweis produkter igennem en grundigt test af sikkerheden. I et tæt samarbejde med britisk efterretningstjeneste, for ligesom at sætte en fed streg under de seriøse hensigter.
Huawei i Danmark bekræfter, at der i de senere år har floreret rygter om selskabets produkter i enkelte internationale sager. De er angiveligt startet på netværksområdet af en konkurrerende virksomhed.
Den danske marketingafdeling kan dog ikke kommentere sagen til citat, men henviser i stedet til en udtalelse fra selskabets internationale PR-afdeling.
»Det er i Huaweis interesse at have en åben og konstruktiv dialog i de markeder, vi opererer i. Cyber Security Evaluation Centre i Storbritannien er blot ét aspekt af vores strategi inden for netværkssikkerhed. For Huawei er det yderst vigtigt at garantere sikkerheden af vores kunder, og det er et område, som vi fortsat fokuserer på lokalt og internationalt, også sammen med uafhængige firmaer.«
Branchen: Ingen dansk frygt
Spørger man i brancheforeningen Dansk Industris it-afsnit, DI ITEK, går danske virksomheder ikke rundt til hverdag og frygter kinesiske produkter som Huaweis.
»Det er ikke noget, jeg har hørt om fra vores medlemmer,« siger chefkonsulent i DI ITEK, Henning Mortensen, til Version2.
Men derfor er det slet ikke nogen dum idé, når Huawei stabler et testcenter som det britiske på benene for at komme tvivlen til livs.
»Når der opstår sådan nogle rygter, så er det meget fornuftigt at interagere med nogle tredjeparter for at få afkræftet, at der er noget galt med deres produkter. Man kan forestille sig, at der bliver lavet penetrationstest, og at der måske kan laves noget reverse engineering af koden, så det korte af det lange er, at det er rigtig fornuftigt, at de (Huawei, red.) går ud og gør det,« siger Henning Mortensen til Version2.
Samme holdning har administrerende direktør i it-sikkerhedsfirmaet C-Cure, Mette Nikander:
»Al ære og repekt for, at de gør det. Når det så er sagt, kan det da undre, at der ikke er andre af de langt mere mere veletablerede producenter, som man er bekymret for. Men det er nok endnu et bevis på, at vi har det med at tage ny teknologi til os ret ukritisk,« siger Mette Nikander til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.