Kinesisk mobilkæmpe beroliger danske firmaer: Vi spionerer ikke på jer

8. august 2012 kl. 09:156
Kinesiske Huawei, der blandt andet står bag USB-modemmer og Android-telefoner, kæmper mod rygter om industrispionage.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kinesiske Huawei arbejder benhårdt på at mane et rygte i jorden, som i flere tilfælde har klæbet til elektronikgiganten som bloatware til en discount-pc.

Huawei, der blandt andet producerer smartphones, USB-modemmer og netværks-routere, har flere gange været under mistanke for at lægge bagdøre ind i softwaren på selskabets produkter og dermed fungere som et snedigt kinesisk værktøj til industrispionage og snagen i regeringshemmeligheder i vesten.

Ifølge britiske The Economist har det kostet Huawei flere store ordrer på netværksinfrastruktur i udlandet. Mistanken er blandt andet blevet bestyrket af, at selskabets stifter, Ren Zhengfei, tidligere har slået sine folder som ingeniør i den kinesiske hær.

Herhjemme sælger Huawei blandt andet Android-telefonen Honor, som har modtaget roser hos nærværende it-medie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabet er stadig nybegynder, men er under hastig fremmarch på det europæiske marked, hvor store navne som Samsung og HTC er i kikkerten.

I Storbritannien har det kinesiske firma taget konsekvensen af rygterne og oprettet et center, som sender Huaweis produkter igennem en grundigt test af sikkerheden. I et tæt samarbejde med britisk efterretningstjeneste, for ligesom at sætte en fed streg under de seriøse hensigter.

Huawei i Danmark bekræfter, at der i de senere år har floreret rygter om selskabets produkter i enkelte internationale sager. De er angiveligt startet på netværksområdet af en konkurrerende virksomhed.

Den danske marketingafdeling kan dog ikke kommentere sagen til citat, men henviser i stedet til en udtalelse fra selskabets internationale PR-afdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er i Huaweis interesse at have en åben og konstruktiv dialog i de markeder, vi opererer i. Cyber Security Evaluation Centre i Storbritannien er blot ét aspekt af vores strategi inden for netværkssikkerhed. For Huawei er det yderst vigtigt at garantere sikkerheden af vores kunder, og det er et område, som vi fortsat fokuserer på lokalt og internationalt, også sammen med uafhængige firmaer.«

Branchen: Ingen dansk frygt

Spørger man i brancheforeningen Dansk Industris it-afsnit, DI ITEK, går danske virksomheder ikke rundt til hverdag og frygter kinesiske produkter som Huaweis.

»Det er ikke noget, jeg har hørt om fra vores medlemmer,« siger chefkonsulent i DI ITEK, Henning Mortensen, til Version2.

Men derfor er det slet ikke nogen dum idé, når Huawei stabler et testcenter som det britiske på benene for at komme tvivlen til livs.

»Når der opstår sådan nogle rygter, så er det meget fornuftigt at interagere med nogle tredjeparter for at få afkræftet, at der er noget galt med deres produkter. Man kan forestille sig, at der bliver lavet penetrationstest, og at der måske kan laves noget reverse engineering af koden, så det korte af det lange er, at det er rigtig fornuftigt, at de (Huawei, red.) går ud og gør det,« siger Henning Mortensen til Version2.

Samme holdning har administrerende direktør i it-sikkerhedsfirmaet C-Cure, Mette Nikander:

»Al ære og repekt for, at de gør det. Når det så er sagt, kan det da undre, at der ikke er andre af de langt mere mere veletablerede producenter, som man er bekymret for. Men det er nok endnu et bevis på, at vi har det med at tage ny teknologi til os ret ukritisk,« siger Mette Nikander til Version2.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
8. august 2012 kl. 16:47

Og alligevel har jeg en oldgammel Android version på min Honor fra arbejde.. hmm..

2
15. august 2012 kl. 16:33

For lige at uddybe min kommentar.. Er det ikke lidt ironisk at Huawei taler om sikkerhed på Deres enheder når de til stadighed ikke har leveret den lovede ICS update til Honor? :-)

3
15. august 2012 kl. 18:58

Hej Bjørn,

Du er nok nødt til at skelne mellem sikkerhedsopdateringer og opdateringer som ICS der bringer helt nye funktioner ind i telefonen.

Telefoner med gamle udgaver af Android modtager stadig sikkerhedsopdateringer. Se f.eks. her:

https://androidheadlines.com/2012/08/t-mobile-and-htc-havent-forgotten-mytouch-3g-slide-and-g2-minor-updates-available-for-both.html

https://phandroid.com/2012/03/20/android-2-3-6-update-rolling-out-to-motorola-razr-in-europe/

Der har heldigvis ikke (endnu?) været ret stort behov for at sikkerhedsopdatere gamle versioner af Android, men det kan sagtens lade sig gøre skulle det blive nødvendigt.

4
15. august 2012 kl. 21:29

Min pointé er mere at det er op til telefonproducenterne om de ønsker at skubbe sikkerhedsopdateringer ud. Langt de fleste vælger ikke at gøre det.

Derudover er der sikkerhedsenhancements i ICS som klart ville være rare at have. Jeg ville hellere at Google var helt ansvarlige for software delen og producenterne ikke kunne lave så meget om med Deres overlays, at systemet i essensen bliver noget andet.

Ref: https://theunderstatement.com/post/11982112928/android-orphans-visualizing-a-sad-history-of-support

Det er enten teleselskabet eller producenten der skal smide updates ud - hvilket de meget ofte vælger ikke at gøre, så folk kan få lov til at opgradere til nye enheder.

Fragmenteringen af platformen er absolut og jeg ser ingen overskuelig måde hvorpå man kan få klare retningslinjer. Google forsøger at dæmme op for problemet ved at have et krav om to års software opdateringer, if memory serves, klart et skridt i den rigtige retning.

Min aktuelle arbejdstelefon skulle åbenbart have haft ICS i Q2 2012, men det er endnu ikke udkommet. Jovist, der findes en demo ROM man kan smide efter sit device, men det virker bare ikke på rigtig mange telefoner, min egen inklusive.

Nye funktioner kan også være sikkerhedsfunktioner - og især dér synes jeg Android halter gevaldigt. Derudover er det vel ikke for meget at forlange at man får det nyeste software inden for en overkommelig tidsramme efter release, såfremt hardwaren kan afvikle det.

5
16. august 2012 kl. 20:20

Min pointé er mere at det er op til telefonproducenterne om de ønsker at skubbe sikkerhedsopdateringer ud. Langt de fleste vælger ikke at gøre det.

Det er helt rigtigt.

Og det ville jeg heller ikke p.t. gøre som telefonproducent - for der er såvidt jeg ved ikke nogle angreb i gang som udnytter sikkerhedshuller i gamle Androidtelefoner.

Hvis du tænker på sjove tiltag som ansigtslås (nu med blink med det ene øje) så er det en ny funktion der er "rar" at have, men som ikke lapper sikkerhedhuller i et igangværende angreb. MHT hvorfor ICS tager tid og hvorfor det nok ikke kommer til alle telefoner, så sehttps://www.version2.dk/artikel/skolestart-millioner-til-den-nye-aargang-ipad-elever-46969#comment-209722

MHT fragmenteringen må jeg som udvikler sige at det er et ikke-problem i de fleste tilfælde.

6
17. august 2012 kl. 03:05

Jeg tror bare vi må skilles og være uenige. ;-)

https://phandroid.com/2012/07/26/hacking-conference-exposes-multiple-android-security-holes-play-store-nfc-and-old-versions-of-android-vulnerable/

"A researcher from a company called Accuvant showed off their method for delivering malicious code to Android devices via the much touted NFC (near field communications) chip found in some of the hottest Android devices currently on the market. Researcher Charlie Miller — who spent 5 years with the US National Security Agency — found a way to create a small, postage stamp sized device that could be placed just about anywhere (a cash register or vending machine) and can infect an unsuspecting person’s NFC enabled device without them ever know what happened. Scary stuff.

Freaked out yet? Well, there’s more. Miller and another researcher from a company called CrowdStrike found an exploit in the stock Android browser, unveiled back in February and publicly acknowledged by the Google Chrome development team and patched up in the latest versions of Chrome for Android. But therein lays the problem. With only around 10% of devices currently running Ice Cream Sandwich, and even less running Jelly Bean (where Google has officially made Chrome the stock Android browser), that means the majority of Android users are vulnerable to attack.

I guess that means users have even more ammunition for urging OEM’s and carriers to update their devices to the lstest version of Android. It’s no longer about all the cool new features and pizazz, now it’s simply a matter of security. When it came to Apple’s devices, researchers pointed out how quickly Apple is able to get carriers to push out new security updates. But as it stands for many security experts at the Black Hat 2012 conference, Android is still “the Wild West.”"

Vi har set mange udbrud på Android allerede.. og der kommer flere med tiden. Det er klart favorit platformen at udnytte - og jeg baserer ikke min vurdering af en platform på hvor forsigtig jeg selv er, men hvor let det vil være at udnytte den gængse bruger. :-)

Men ja, vi har heldigvis begge ret til vores meninger.. jeg mener bare virkelig at der er et problem på platformen - og i miljøet omkring den fra producenter og operatører.