Kinesisk hospital bruger AI til at diagnosticere coronavirus

Illustration: Wikimedia
I Wuhan har man taget et nyt middel i brug i kampen mod coronavirusset: AI-software skal aflaste personalet ved at hjælpe med diagnosticeringen af covid-19.

Det kinesiske hospital Zhongnan, der er Wuhans Universitetshospital, har påbegyndt et eksperiment, hvor man er begyndt at bruge AI-software til at opdage fysiske tegn på covid-19, der også er kendt som coronavirus, på CT-scanninger af patienters lunger.

Softwaren screener patienter og prioriterer dem efter, hvem der har størst risiko for at være ramt af virussen. Det skriver Wired.

Læs også: Tech-giganterne kæmper mod falske rygter om coronavirussen

Softwaren skal hjælpe det travle personale, der arbejder i epicenteret af virusudbruddet, med at identificere patienter, der har lungebetændelsen af typen covid-19, sådan at de kan bekræfte den endelige diagnose med laboratorietests.

Start-up står bag software

Det er den kinesiske start-up Infervision, der blev stiftet i 2015, som står bag AI-softwaren.

Læs også: Dansk algoritme skal skåne syge leukæmipatienter for kemoterapi

Den kinesiske lovgivning, der er relativt lempelig i forhold til håndtering af persondata, giver mulighed for at indsamle medicinsk data og træne machine learning med data, der gør sådanne tiltag mulige.

Softwaren, der førhen har været brugt til at se tegn på kræft i lungerne, har siden januar gennemgået en opdatering, sådan at den nu altså også kan være med til at diagnosticere coronavirussen.

Softwaren møder dog også skepsis, idet den måske nok kan hjælpe sundhedspersonalet med at identificere sygdommen, men altså ikke løser det flaskehalsproblem, der opstår, når mange patienter skal scannes og behandles på samme tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Michael Cederberg

Softwaren møder dog også skepsis, idet den måske nok kan hjælpe sundhedspersonalet med at identificere sygdommen, men altså ikke løser det flaskehalsproblem, der opstår, når mange patienter skal scannes og behandles på samme tid.

Det er ubetinget godt hvis man bliver bedre til at diagnosticere COVID-19. Hvis alternativet er dårligere diagnosticering og skepsis blot går på problemer med kapacitet til at behandle de korrekt diagnosticerede så er skepsissen blot idiotisk.

Selv hvis man blot internerede patienter diagnosticeret med COVID-19 uden at behandle dem, så ville det være bedre for alle end at lade være med at behandle dem mens de vandrede rundt blandt raske.

I øvrigt forlyder det at CT scan metoden er meget mere præcis end de blodprøve tests der foretages mange steder nu. Man kan således håbe at sundhedsstyrelsen er klar til at indkøbe den nødvendige software når vi får vished om kvaliteten af diagnosticeringen.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere