Kinesisk firewall i Hong Kong: Signal bliver den mest downloadede app

9. juli 2020 kl. 10:2715
Kinesisk firewall i Hong Kong: Signal bliver den mest downloadede app
Illustration: tanaonte/Bigstock.
Med den nye sikkerhedslov kommer der store ændringer for borgerne i Hong Kong. Den kinesiske regering vil i højere grad overvåge, hvad de foretager sig online.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Appen Signal, der tilbyder krypteret chat, er blevet den mest downloadede app på Apples App Store og Googles Play Store i Hong Kong.

Det skriver Arstechnica.

Den store efterspørgsel kommer kort efter, at Kina har gennemført en ny sikkerhedslov, der fjerner Hong Kong-borgernes mulighed for at protestere for selvstændighed.

Fra flere sider lyder det, at den nye lovgivning underminerer grundlæggende borgerrettigheder – herunder åbenlyst muligheden for at demonstrere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Loven giver også mulighed for, at Hong Kong-borgere bliver retsforfulgt i det kinesiske fastland.

Og det er så her, muligheden for sikker kommunikation kommer ind.

Mange af borgerne i den kinesiske region, er nemlig bange for, hvilke digitale fodspor de har sat og fortsat sætter, og man vil gerne slette alle spor, der kan bevise, at man har haft noget med det sidste års demonstrationer.

Den kinesiske firewall

Med sikkerhedsloven er det nok også slut med ’det frie internet’. The Guardian skriver, at den kinesiske regering vil lukke for adgangen til flere hjemmesider, tjenester og apps.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man regner med, at det vil tage et par år, før den kinesiske firewall vil være egentlig rejst omkring Hong Kong, men flere værktøjer, som er blevet brugt i forbindelse med de mange protester i løbet af det sidste år, vil med stor sandsynlighed være de første, der bliver lukket ned.

I de andre kinesiske regioner er adgangen til udenlandske hjemmesider begrænset - eksempelvis er Facebook, Google, Twitter og de fleste større, udenlandske medier ikke tilgængelige i det meste af Kina.

Også muligheden for at tilgå brugernes data er noget, der sker i andre kinesiske regioner, og nu vil det så nok også blive en realitet for Hong Kong.

Mange større it-virksomheder har i løbet af den seneste tid nægtet at udlevere data til regeringen i Hong Kong, og så sent som i går meddelte Microsoft og Zoom, at de også ville sætte deres udlevering af brugerinformation til regeringen på pause.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
13. juli 2020 kl. 23:17

De kinesiske produkter som nogle folk synes er så dejlige, fordi de er billige, er oftest fremstillet af menneskelige slaver der tvinges til at leve i en kummerlig tilværelse.

Jeg skal ikke forsvare det kinesiske styres handlinger. Men det har formået at hive 250 mio. kinesere ud af fattigdom. I min ungdom var der hungersnød i perioder i store dele af Kina. I dag findes en middelklasse der rent materielt lever et godt liv. Udvikling er ikke altid lige smukt. Industrialiseringen i vesten var heller ikke en dans på roser.

Det store spørgsmål er hvor autoritært Kina bliver i fremtiden ... vil befolkningen acceptere det autoritære styre den dag der kommer krise i økonomien eller andre former for krise. Og vil overvågningen af befolkningen og diverse styremekanismer virke? Vi får se.

14
13. juli 2020 kl. 11:26

Der er desværre mange egoistiske, ulækre, mentalt afstumpede personer der ønsker at tjene penge, eller spare penge, på bekostning af andre menneskers liv og førlighed.

Det kinesiske diktatur er et notorisk morderisk diktatur der fx tager politiske fanger, skærer deres organer ud af deres levende kroppe for at sælge dem.

De kinesiske produkter som nogle folk synes er så dejlige, fordi de er billige, er oftest fremstillet af menneskelige slaver der tvinges til at leve i en kummerlig tilværelse.

Hvem husker ikke fabrikken der laver iPhone dele hvor der er gitter uden for vinduerne fordi så mange slavearbejdere begår selvmord. Men der er utallige andre eksempler.

Vil folk have demokrati bliver de slået ihjel af diktaturet. Mange tusinde kinesere blev alene myrdet af det morderiske kommunistiske kinesiske diktatur under massedrabene på Tiananmen pladsen.

At handle med et sådant kommunistisk diktatur er direkte at støtte et morderisk diktatur, da ALLE firmaer i Kina er underlagt diktaturets kontrol og ALLE giver indtægter til det morderiske regime.

Man skal være et meget afstumpet menneske for at støtte et sådant brutalt diktatur og prioritere penge over andre menneskers liv.

13
13. juli 2020 kl. 10:42

Her i landet har vi så mørklægningsloven som danske politikere kan starte med at fjerne.

12
12. juli 2020 kl. 01:30

Det blev rapporteret i september at demonstranterne kommunikerede via Bluetooth. <a href="https://www.bbc.com/news/technology-49565587">https://www.bbc.com/news/…;

Hvis det er ulovligt at omgå firewallen ... vil du så rende rundt med en telefon som reklamerer med at den er del af ulovligheder? Specielt set i lyset af at kinesiske myndigheder intet problem har med at putte dig i fængsel i lang tid, hvis de ser dig som trussel ...

Men ja, måske via krypto-valuta

Kryptovaluta er nemt at lukke for. Man kan bare gøre det ulovligt at hjælpe til at veksle mellem krypto og lokal valuta. Men så længe det bare er tekst man ønsker at overføre, så kan det gøres meget billigt. Husk på ... det meste af det folk laver har de intet behov for at skjule.

Men hold fast, hvor den moderne teknik og teknologi også kan være med til at begrænse og ødelægge menneskers muligheder for frihed.

Ja. Hvis man sammenkører data fra telefon-lokation, overvågningskameraer, penge-transaktioner, elektroniske interaktioner med andre mennesker, søge-historik, nummerplade genkendelse, etc. så har man et ret præcist billede af personen. Det kan gøres fuldt automatisk og dermed relativt billigt. Hvis man gemmer informationen, så kan man gå tilbage og lede efter kompromitterende materiale og eventuelle medsammensvorne når man efterforsker en person.

Information opstår og der er legitime grunde til at registrere rigtigt meget. Det store problem opstår når information gemmes i lang tid. Det bliver rigtigt problematisk når information gemmes sådan at det nemt kan sammenkøres – fx når det koncentreres i store databaser eller når myndigheder kan søge online i data.

11
11. juli 2020 kl. 22:54

Mesh netværk tror jeg ikke på. Det er ganske enkelt for nemt for myndighederne at optrevle. Men satellitkommunikation som Iridium eller Starlink ... det er meget svæt at blokere for den slags. Information will find a way.

Du har nogle gode pointe der. Også mht mesh-netværk. Min tanke er, at hvis man har enheder, der fx kun er tændte få minutter/halve timer i løbet af en dag, og der er nok af dem, så er de muligvis svære at finde, og hvis der sættes en masse op, måske også svære at få gjort kål på alle - men ok, de kan sikkert spottes med en 'pejlevogn', hvis man har det rette udstyr, mens de er tændte, og måske kan man bruge mini-laser-våben (som på fremtidens militære maritime skibe) til at sætte dem ud af drift, hvis mesh-knudepunkter fx er gemt oppe under hustage og lign.

Men jo Starlink, det er et rigtigt godt bud! Men spørgsmålene er så, hvordan skal den alm. borger få råd til at bruge Starlink, og fx hvordan skal de komme til at betale i udenlandsk valuta fx, hvis Mainland China ikke har lyst til, at det skal være muligt, eller ja har mulighed for at spore betalingen, og måtte se denne som en fjendligt handling fra borgeren og Starlink?

Men ja, måske via krypto-valuta vil det være muligt for borgeren at veksle yuan til krypto-valuta, der så kan bruges ved login-siden til Starlink måske. Men det næste styret i Kina kan gøre, er så at forbyde antennerne, der bruges til at forbinde med Starlink, så nemt bliver det ikke. Men formålet med kommunikationen kan så måske bestemme, hvordan kommunikationsopgaven løses fx på gammeldags agent-maner, hvor mennesker flytter sig fysisk og mødes, hvis man kan undgå overvågningskameraer eller ved at dumpe kodede beskeder på forud bestemte steder som i gode spionfilm, hvor ingen kameraer er.

Men hold fast, hvor den moderne teknik og teknologi også kan være med til at begrænse og ødelægge menneskers muligheder for frihed.

9
11. juli 2020 kl. 02:10

... hvis man er villig til at lukke for rigtigt meget. Rusland har lavet forsøg med "ø-drift" hvor man har lukket helt af til omverden. Kina kan gøre det samme permanent uden at de fleste kinesere opdager dette. Borgerne i Hong Kong er naturligvis mere internationalt orienterede, men Hong Kong er ikke længere så vigtigt for Kina så mon ikke man bare slår hårdt ned der.

Mesh netværk tror jeg ikke på. Det er ganske enkelt for nemt for myndighederne at optrevle. Men satellitkommunikation som Iridium eller Starlink ... det er meget svæt at blokere for den slags. Information will find a way.

8
10. juli 2020 kl. 11:17

Der åbenlyst går ind for borgernes rettigheder i Danmark. Og det ikke i skåltaler, men med deres handlinger. Når de så har fejet for egen dør, kan de med god ret kritisere andre.

7
10. juli 2020 kl. 08:36

Mon befolkningen vil begynde at tage mesh-netværk til sig, så at kommunikation går uden om de direkte kanaler?

Jo, jeg tror, at der er et stort potentiale i fx. apps, som kommunikerer i Bluetooth-mesh. Et tætbefolket sted som Hong Kong skal der ikke særligt stor andel af befolkningen som deltagere i et mesh, før det er tilstrækkeligt fintmasket.

Der findes allerede en masse småapps (Berkanan o.a.), der kan kommunikere i BT-mesh. De har herhjemme bl.a. været brugt på fx festivaller, hvor mange mennesker samlet på et sted overstiger den lokalt tilgængelige “officielle” båndbredde.

Som jeg ser det, mangler det faktisk bare, at én af dem bliver en “industristandard” a la Signal med tilstrækkeligt mange brugere, og så er systemet oppe at køre.

6
9. juli 2020 kl. 23:49

der åbenlyst foragter Kinas antidemokratiske og antihumane korstog.

5
9. juli 2020 kl. 20:17

Mon befolkningen vil begynde at tage mesh-netværk til sig, så at kommunikation går uden om de direkte kanaler?

Det bliver sikkert gjort forbudt, og måske bliver det også påbudt med en 'personlig agent' installeret på folks telefoner - inspireret fra Nordkorea - til at holde øje med, hvad brugeren foretager sig.

Men måske folk så begynder at lave deres egne små simple elektroniske gizmos, som små arduinoer, raspberry πs m.m. både til at sende budskaber med, men også for at sætte billige mesh-stationer op med batterier, der kan holde i noget tid - fx ved nedløbsrør, tage, skraldespande, tæt ved restaturanter, stationer, stor-centre m.m.

Mht. broadcast kommunikation, der kan det være, man ud over elektronisk kommunikation også vil se, at der bruges brevduer, små droner eller lign, der måske løsner poser med flyveblade ned over gader.

Hundredmeterskoven bliver ikke stille blot pga. en firewall. Måske budskabet høres i det fjerne: "Rolig Peter, vi er ikke ude efter din honning! Vi ønsker blot vores frihed!"

4
9. juli 2020 kl. 15:09

app'en mere intelligent end det?

Principielt bør alt kunne ”firewalles” og på den måde lukke for trafikken til Signal. Eller bare forbyde appen på den kinesiske app store.

Problemet er bare Signal bruger tilfældige UDP-porte og hele tiden skifter Ip adresser – så det er ikke lige til højrefoden at ”lukke signal”.

Mange mellemøstlige diktaturer har med forskelligt held forsøgt dette og på måde medvirket til at ”modne” appen.

Brian Acton (ham som var med til at stifte WhatsApp) har doneret USD 50 mio til Signal og hans fokus er på at bringe Signal ”ud til masserne” - https://www.wired.com/story/signal-encrypted-messaging-features-mainstream/

Så jeg tror at de kinesiske myndigheder får deres besvær med Signal og især fordi Signal nu så småt er begyndt at rykke væk fra ”Nørderne” og over til masserne fordi appen bare er blevet meget mere brugervenlig og begynder at kunne de ting som f.eks. WhatsApp med billeder, videoer, ikoner, animerede gifs’ osv.

Men forestil dig et gammeldags ur hvor loddet svinger fra side til side. Nogle gange er det myndighederne som har overhånden og andre gange er det borgerne. Sådan er det med krypterede apps. Lige nu er Signal der har overhånden, men det vil sikkert skifte.

Jeg kan ikke huske hvor jeg læste det, men Signal arbejder med at maskerer trafikken således at trafikken periodevis ligner noget andet – for på den måde besværliggøre DPI analyser af trafikken.

3
9. juli 2020 kl. 13:39

Acceptabelt er det ikke, men hvis man klager, får man at vide, at det er et internt kinesisk anliggende, som andre lande ikke har ret til, at blæande sig i. Danmark blander sig ikke, og lukker øjnene, samt munden på evt. protester, fordi Mærsk, Arla, FLS, m.fl. tjener styrtende med penge på, at handle med landet, og så er menneskerettigheder jo ligegyldige.

2
9. juli 2020 kl. 13:21

jeg forstår slet ikke at det er acceptabelt.. Men mon dette er et mediestunt for at skjule andre begivenheder der sker i verden? Godt man ikke bor i eller nær Kina, med så syg en regering!

1
9. juli 2020 kl. 12:28

Kan Kina lukke for kommunikation til og fra Signal, eller er app'en mere intelligent end det?