Kinesisk app blokerede amerikansk teenager, efter kritisk video om Kina gik viralt

28. november 2019 kl. 10:225
Kinesisk app blokerede amerikansk teenager, efter kritisk video om Kina gik viralt
Illustration: bigtunaonline / bigstock.
En amerikansk teenager postede en række videoer på det sociale medie Tiktok, hvor hun anklagede Kina for at putte folk fra det muslimske mindretal uighurerne i arbejdslejr. Siden blev hendes konto blokeret fra at uploade mere indhold.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det kinesisk-ejede sociale medie og video-app Tiktok – tidligere kendt som musical.ly – har været genstand for en stor diskussion om censur de sidste par dage.

En amerikansk bruger, Feroza Aziz, uploadede tre videoer, hvor hun gik kritisk til det kinesiske styre, beskrev landets 'arbejdslejre' og deres diskrimination af folk fra det muslimske mindretal i Kina uighurerne. Det skrev Washington Post i tirsdags.

En af videoerne gik viralt på internettet – og siden suspenderede Tiktok Feroza Aziz fra det sociale medie.

»Tiktok modererer ikke indhold baseret på politiske følsomheder,« har en repræsentant fra Tiktok udtalt til mediet CNBC.

En menneskelig moderationsfejl

»En tidligere konto ejet af brugeren blev bandlyst, efter hun postede en video af Osama bin Laden, som er en overtrædelse af Tiktoks forbud mod indhold relateret til terrororganisationer,« lyder det videre fra det sociale medie, som også siger, at de omtalte videoer i sig selv ikke var omfattet af suspenderingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men den video var ment som en joke, har Feroza Aziz fortalt Washington Post. Og den omtalte virale video, hvor den 17-årige amerikaner kritiserer Kina, blev også fjernet fra platformen i omkring en time torsdag sidste uge. Det skriver BBC.

Det skyldtes »en menneskelig moderationsfejl«, har Tiktok udtalt. Det sociale medie har siden undskyldt overfor Feroza Aziz og genåbnet hendes konto.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
28. november 2019 kl. 14:33

Hvordan kan det være en stråmand?

Definitionen af en stråmand: "an intentionally misrepresented proposition that is set up because it is easier to defeat than an opponent's real argument."

Hvorfor tror brugere af en gratis-tjeneste - TikTok eller Facebook eller tilsvarende, at de har rettigheder? Rettigheder til at lægge indhold på tjenestens sider, og hvor indholdet strider mod de politiker, tjenesten lever efter.

Er en stråmand. Det misrepræsenterer fuldstændigt Feroza Aziz' argument.

4
28. november 2019 kl. 13:25

Er helt enig i, at sociale medier er ca. lige så oplysende, som de omtalte ugeblade, og at rettigheder ikke er det, der er mest af, i nogen af medierne.

Men, det nytter jo ikke noget, at få en god kronik i Politiken, hvis målgruppen ikke har adgang til denne avis, eller bare aldrig har læst en avis. Hvis man vil have sit budskab ud, så må man bruge det medie, som bedst rammer de ønskede modtagere, også selvom det betyder et smut i kanen med Fanden selv.

Ingen i Kina får noget at vide om uighurerne, og deres forhold, men de fleste kinesere læser opslag på TikTok, 2+2=4, job done.

At den kinesiske firewall lader beskeden smutte igennem, den første dag, viser jo bare, at der er håb endnu, og nogle få kinesere er nu oplyst, på et højere plan. Når Kina så efterfølgende lukker smuthullet, og nedkalder en Fatwa over budbringeren, det er ingen nyhed, det er en rygrads reaktion, fra riget i midten, hvor rettigheder er forbeholdt Formanden.

Godt gået Feroza, du er sluppet igennem den lukkede mur, giv den gas, og hold dig ikke tilbage!

2
28. november 2019 kl. 13:19

Sikken en stråmand.

Jeg har ikke set nogen søgsmål om rettigheder (og slet ikke som er vundet) ud over hvad lovgivningen evt. garanterer enhver forbruger som minimum.

Men lige så vel som de store virksomheder har "ret" til at moderere deres platforme som de ønsker så har brugerne "ret" til at brokke sig over det. Så må TikTok, Facebook, osv. jo vurdere om konsekvenserne ved deres handlinger er PR problemerne værd.

Eller mener du ikke vi alle har ret til at ytre os frit og kritisere firmaer for politikker der måske er lovlige - men som vi er uenige i?

1
28. november 2019 kl. 12:34

Jeg undrer mig!

Hvorfor tror brugere af en gratis-tjeneste - TikTok eller Facebook eller tilsvarende, at de har rettigheder? Rettigheder til at lægge indhold på tjenestens sider, og hvor indholdet strider mod de politiker, tjenesten lever efter.

Det kan da godt være, at TikTok er modereret af den kinesiske stat, men hvis man ikke accepterer disse vilkår, så lad dog være med at lave en konto hos tjenesten.

Tilsvarende står det enhver frit for ikke at have en facebook-konto, eller en twitterkonto eller hvad der nu ellers findes af iøvrigt ligegyldige kanaler for alverdens meninger.

Hvis man ønsker at promovere et eller andet (og her er et korstog for uyghur efter min mening yderst velkomment), så bør man skrive en kronik til et regulært nyhedsmedie, der så vil vurdere indholdet i forhold til almindelige journalistiske kriterier (og sikkert også i forhold til om nyhedsmediet kan risikere at få ørerne i en eller anden maskine). Hvis kvaliteten af kronikken så står mål med indholdet, vil det blive bragt.

Facebook og TikTok og tilsvarende er tidsfordriv på linie med FamilieJournalen og Ugens Rapport (gad vist om de stadig lever).

Altså efter min mening :)