Kinesere udfordrer Android med mobilstyresystemet Aliyun

Kinas største e-handelsfirma Alibaba har succes med mobilplatformen Aliyun i Kina. Målet er nu at blive større end Android.

I juli 2011 blev mobilstyresystemet Aliyun lanceret i Kina, uden den store opmærksomhed i de vestlige lande. Men siden da har platformen skabt sig plads på det enorme kinesiske marked, og antallet af mobiltelefonproducenter, som har modeller med Aliyun, bliver nu udvidet fra to til fem.

Det fortæller strategidirektør for Alibaba Group, Zeng Ming, i et interview med Wall Street Journal.

Alibaba Group er Kinas største e-handelsfirma og driver blandt andet websiderne Tmall og Taobao, som tilsammen forventes at omsætte for over 900 milliarder kroner i 2012. Udviklingen af egen mobilplatform blev sat i gang for at sikre nem adgang for brugerne, i takt med at adgangen til nettet i stigende grad ville ske via mobile enheder.

Læs også: Russisk militær laver Android-konkurrent for at slippe for at sende data til Google

Selvom Android er blevet verdens klart mest udbredte styresystem til smartphones, med en global markedsandel på 68 procent i seneste kvartal, har Googles tjenester ikke nemme vilkår i Kina på grund af censurstridigheder, og derfor står Android heller ikke lige så stærkt her.

Den svaghed vil Alibaba Group udnytte til at få udbredt Aliyun og med tiden få pladsen som Kinas mest populære smartphone-platform, lyder det fra Zeng Ming.

Aliyun blev skabt på tre år med op til 1.600 udviklere i gang. Men modsat de app-glade platforme iOS og Android har hovedideen med det kinesiske system været at lade alle applikationer køre i skyen. Derudover er platformen bygget på Linux og er open source.

En anden forskel er en indbygget betalingsløsning, bygget på Alibaba Groups eksisterende løsninger, som gør det nemt at bruge en Aliyun-telefon til køb på nettet.

Der var i maj måned solgt én million telefoner med Aliyun.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Peter Johan Bruun

Fedt med endnu et operativsystem, dem har vi brug for flere af, for ellers er konkurrencen ikke tilstede og de forskellige udbydere vil forfalde til monopoludnyttelse.

Men den med de 68% androids, har jeg svært ved at få til at harmonere med denne statistik: http://marketshare.hitslink.com/mobile-market-share

Hvor har Version2 sine oplysninger fra ?

/Peter J Bruun

  • 0
  • 1
#5 Deleted User

Ska' vi nu ik' liiiige styre os... Det er ihvertfald ikke lige noget jeg vil være med på. Så vil jeg da trods alt hellere dele mine oplysninger med FBI... Der mangler lidt et åbent alternativ gør der ikke?

Og Mikkel, nu skal man jo lige se hvad der måles på, og af hvem. Samme metode med hit counting på selective websites bruger Microsoft jo også til at vise at Bing og IE9 er godt med...

  • 0
  • 2
#7 Jacob Nordfalk

Fedt med endnu et operativsystem, dem har vi brug for flere af, for ellers er konkurrencen ikke tilstede og de forskellige udbydere vil forfalde til monopoludnyttelse.

Helt enig mht proprietære løsninger fra f.eks. Apple og Microsoft.

Jeg er lodret uenig mht open source/alment tilgængelige platforme såsom Android, Aliyun og Meego: Da udviklerne af platformene netop tillader enhver brug kan de netop ikke udnytte situationen selvom der skulle opstå et monopol. I en sådan situation, altså at der opstår en urimelig udnyttelse, har en anden spiller nemlig lov og ret til at overtage videreudviklingen af platformen.

Jeg synes det er en meget trist refleksreaktion der stammer fra proprietære platforme, men som ikke er relevant for fællesejede platforme, og netop er det største argument for at vi som samfund bør basere os på en platform som Android, hvor de frigivne versioner er fælleseje (ja, jeg ved godt at udviklingen af nye versioner foregår lukket, men det gør altså ingen forskel på retten til at anvende og videreudvikle de allerede frigivne versioner).

Men den med de 68% androids, har jeg svært ved at få til at harmonere med denne statistik: http://marketshare.hitslink.com/mobile-market-share

Det er nok fordi din statistik ikke er en statistik over udbredelse, men over webbrowsning, og fordi den tager iPads med, som man må gå ud fra bruges meget til browsning.

Hvis det er webbrowsning (der er notorisk meget svært at blive enige om ret meget fordi alle bruger forskellige beregningsmetoder) der interesserer dig plejer de fleste at mene at statcounter har et nogenlunde retvisende billede: http://gs.statcounter.com/#mobile_os-ww-monthly-201108-201208

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere