Kina vinder igen supercomputer-kapløbet stort: 3,1 millioner kerner og 34 petaflops

USA får alvorligt baghjul af Kina, som stadig kan prale af en supercomputer, der er næsten dobbelt så hurtig som USA's hurtigste. Den kraftigste danske computer er på 271. pladsen.

Der er ikke længere meget spænding i toppen af top-500-listen over verdens hurtigste computere, for Kina har beholdt det forspring, som blev afsløret i juni-udgaven af top-500-listen.

Monstercomputeren Tianhe-2 er så kraftig, at den nærmeste konkurrent, USA's Titan-computer, kun er godt halvt så hurtig. Det viser den halvårlige opdatering af hitlisten på top500.org.
Tianhe-2 har hele 3,1 millioner processorkerner til regnearbejdet, hvilket sammen med én petabyte RAM (en million gigabyte) giver en hastighed på 33,8 petaflops, altså 33,8 millioner milliarder floating point-regneoperationer i sekundet.

Læs også: Kina indtager supercomputer-tronen med 3,1 millioner kerner og 33.862 teraflops

Når maskinen kører på fuld kraft, skal kineserne bruge en strømforsyning på 17,8 megawatt, samt, må man formode, et heftigt køleanlæg. Til sammenligning kan H.C. Ørstedsværket i København maksimalt spytte 185 megawatt ud i elnettet.

Hardwaren i Tianhe-2, som står hos Kinas ministerium for forsvarsteknologi, er fra Intel. Den er fordelt ud på 16.000 enkeltcomputere, som hver indeholder to Xeon-processorer og tre Xeon Phi-coprocessorer. Xeon Phi er en særlig processor fra Intel med op til 61 kerner, som netop er designet til supercomputere.

I Danmark er det stadig Vestas, der har den klart hurtigste computer, Firestorm, der i den nye udgave af top-500-listen får en 271. plads, mod en 212. plads for et halvt år siden. Vestas' regnemaskine har 15.672 kerner og kan prale af 162 teraflops. Da den blev taget i brug i foråret 2011, var den nummer 53 på top-500-listen.

Top-500-listen består af supercomputere, der er offentligt kendte. NSA og andre efterretningstjenester kan dermed godt have meget kraftige computere stående, som ikke optræder på listen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere