Kina vinder igen supercomputer-kapløbet stort: 3,1 millioner kerner og 34 petaflops

20. november 2013 kl. 09:283
USA får alvorligt baghjul af Kina, som stadig kan prale af en supercomputer, der er næsten dobbelt så hurtig som USA's hurtigste. Den kraftigste danske computer er på 271. pladsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der er ikke længere meget spænding i toppen af top-500-listen over verdens hurtigste computere, for Kina har beholdt det forspring, som blev afsløret i juni-udgaven af top-500-listen.

Monstercomputeren Tianhe-2 er så kraftig, at den nærmeste konkurrent, USA's Titan-computer, kun er godt halvt så hurtig. Det viser den halvårlige opdatering af hitlisten på top500.org.
Tianhe-2 har hele 3,1 millioner processorkerner til regnearbejdet, hvilket sammen med én petabyte RAM (en million gigabyte) giver en hastighed på 33,8 petaflops, altså 33,8 millioner milliarder floating point-regneoperationer i sekundet.

Når maskinen kører på fuld kraft, skal kineserne bruge en strømforsyning på 17,8 megawatt, samt, må man formode, et heftigt køleanlæg. Til sammenligning kan H.C. Ørstedsværket i København maksimalt spytte 185 megawatt ud i elnettet.

Hardwaren i Tianhe-2, som står hos Kinas ministerium for forsvarsteknologi, er fra Intel. Den er fordelt ud på 16.000 enkeltcomputere, som hver indeholder to Xeon-processorer og tre Xeon Phi-coprocessorer. Xeon Phi er en særlig processor fra Intel med op til 61 kerner, som netop er designet til supercomputere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark er det stadig Vestas, der har den klart hurtigste computer, Firestorm, der i den nye udgave af top-500-listen får en 271. plads, mod en 212. plads for et halvt år siden. Vestas' regnemaskine har 15.672 kerner og kan prale af 162 teraflops. Da den blev taget i brug i foråret 2011, var den nummer 53 på top-500-listen.

Top-500-listen består af supercomputere, der er offentligt kendte. NSA og andre efterretningstjenester kan dermed godt have meget kraftige computere stående, som ikke optræder på listen.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. november 2013 kl. 23:21

Er kampen da slut?

2
20. november 2013 kl. 13:11

Intel inside.

1
20. november 2013 kl. 11:10

Kinas ministerium for angrebsteknologi. Gad vide hvor meget regnekraft bliver brugt på DPI af data fra deres berygtede firewall, og trænge ind i andre landes systemer?