Den kinesiske regering vil i 2020 indføre et ranking-system, der skal tjekke kinesernes generelle adfærd, såsom hvordan de opfører sig på arbejde og i det offentlige, samt om kineserne for eksempel betaler deres bøder eller misbruger bycykelordningen.
Det skal foregå gennem 'big data technology', hvor data samles ind fra banker, lån, kreditkort, parkeringsbøder, andre bøder, skatter, elektricitets- og telefonregninger. Alle data kan påvirke rankingen negativt.
Overvågningskameraer vil desuden kontrollere kinesernes adfærd i blandt andet det offentlige, hvor man kan straffes for ikke at se efter og tage sig af sine medmennesker.
En af grundene, til at den kinesiske regering vil indføre dette system, er, at de mener, der er stigende problemer med bedrageri og ubetalte bøder, lyder det fra vicedirektør i departementet for National Udvikling og Reform Kommissionen.
Kineserne overvåges på nuværende tidspunkt blandt andet i lufthavne og på stationer. Sidste år greb myndighederne ind over for 4,9 millioner mennesker, som blev stoppet inden en flyvning og 1,65 millioner mennesker blev forhindret i at benytte toget, fordi de ikke havde betalt deres gæld og blev fanget af et overvågningskamera.
Giver fordele at være 'ordentlig'
Med den nye ordning, vil de, der opfører sig “ordentligt” ifølge den kinesiske regerings definition, få fordele i forhold til uddannelse, arbejde samt hvis de vil være iværksættere.
Overvågning er ikke noget nyt for kineserne. Version2 har før skrevet om, hvordan restaurantkæden KFC har indført ansigtsgenkendelse, så de kan foreslå en menu ud fra køn, alder og humør samt hvad kunden har spist der før. Læs det her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.