Kina vil opmuntre borgere til bedre opførsel gennem kraftigt øget overvågning

29. juni 2017 kl. 14:315
Kina vil opmuntre borgere til bedre opførsel gennem kraftigt øget overvågning
Illustration: Bigstock.
Et socialt ranking-system skal udrulles i 2020 i Kina, så regeringen kan differentiere i, hvilke kinesere der skal have de bedste muligheder - og hvem der skal stoppes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den kinesiske regering vil i 2020 indføre et ranking-system, der skal tjekke kinesernes generelle adfærd, såsom hvordan de opfører sig på arbejde og i det offentlige, samt om kineserne for eksempel betaler deres bøder eller misbruger bycykelordningen.

Det skriver Irish Times.

Det skal foregå gennem 'big data technology', hvor data samles ind fra banker, lån, kreditkort, parkeringsbøder, andre bøder, skatter, elektricitets- og telefonregninger. Alle data kan påvirke rankingen negativt.

Overvågningskameraer vil desuden kontrollere kinesernes adfærd i blandt andet det offentlige, hvor man kan straffes for ikke at se efter og tage sig af sine medmennesker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af grundene, til at den kinesiske regering vil indføre dette system, er, at de mener, der er stigende problemer med bedrageri og ubetalte bøder, lyder det fra vicedirektør i departementet for National Udvikling og Reform Kommissionen.

Kineserne overvåges på nuværende tidspunkt blandt andet i lufthavne og på stationer. Sidste år greb myndighederne ind over for 4,9 millioner mennesker, som blev stoppet inden en flyvning og 1,65 millioner mennesker blev forhindret i at benytte toget, fordi de ikke havde betalt deres gæld og blev fanget af et overvågningskamera.

Giver fordele at være 'ordentlig'

Med den nye ordning, vil de, der opfører sig “ordentligt” ifølge den kinesiske regerings definition, få fordele i forhold til uddannelse, arbejde samt hvis de vil være iværksættere.

Overvågning er ikke noget nyt for kineserne. Version2 har før skrevet om, hvordan restaurantkæden KFC har indført ansigtsgenkendelse, så de kan foreslå en menu ud fra køn, alder og humør samt hvad kunden har spist der før. Læs det her.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
30. juni 2017 kl. 17:29

Den kinesiske ledelse har de senere år kigget lidt ambivalent på kristendommen, fordi landet har problemer med borgernes moral og de overvejer om man ad den vej kan få lidt samvittighed ind i undersåtterne.

Nu ser det så ud til at de har valgt den ydre styring frem for den indre.

4
30. juni 2017 kl. 14:33

Efter min mening er overvågning næsten det modsatte af opfordring.

3
30. juni 2017 kl. 14:32

36 år senere.

1
29. juni 2017 kl. 17:31

... og andre totalitære vestlige politikere: De behøver ikke længere selv finde på, de kan bare efterabe Kina...