Kina vil opmuntre borgere til bedre opførsel gennem kraftigt øget overvågning

Illustration: Bigstock
Et socialt ranking-system skal udrulles i 2020 i Kina, så regeringen kan differentiere i, hvilke kinesere der skal have de bedste muligheder - og hvem der skal stoppes.

Den kinesiske regering vil i 2020 indføre et ranking-system, der skal tjekke kinesernes generelle adfærd, såsom hvordan de opfører sig på arbejde og i det offentlige, samt om kineserne for eksempel betaler deres bøder eller misbruger bycykelordningen.

Det skriver Irish Times.

Det skal foregå gennem 'big data technology', hvor data samles ind fra banker, lån, kreditkort, parkeringsbøder, andre bøder, skatter, elektricitets- og telefonregninger. Alle data kan påvirke rankingen negativt.

Overvågningskameraer vil desuden kontrollere kinesernes adfærd i blandt andet det offentlige, hvor man kan straffes for ikke at se efter og tage sig af sine medmennesker.

En af grundene, til at den kinesiske regering vil indføre dette system, er, at de mener, der er stigende problemer med bedrageri og ubetalte bøder, lyder det fra vicedirektør i departementet for National Udvikling og Reform Kommissionen.

Kineserne overvåges på nuværende tidspunkt blandt andet i lufthavne og på stationer. Sidste år greb myndighederne ind over for 4,9 millioner mennesker, som blev stoppet inden en flyvning og 1,65 millioner mennesker blev forhindret i at benytte toget, fordi de ikke havde betalt deres gæld og blev fanget af et overvågningskamera.

Læs også: Ny kinesisk cybersikkerhedslov lægger op til mere statskontrol

Giver fordele at være 'ordentlig'

Med den nye ordning, vil de, der opfører sig “ordentligt” ifølge den kinesiske regerings definition, få fordele i forhold til uddannelse, arbejde samt hvis de vil være iværksættere.

Overvågning er ikke noget nyt for kineserne. Version2 har før skrevet om, hvordan restaurantkæden KFC har indført ansigtsgenkendelse, så de kan foreslå en menu ud fra køn, alder og humør samt hvad kunden har spist der før. Læs det her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Søren Ferling

Den kinesiske ledelse har de senere år kigget lidt ambivalent på kristendommen, fordi landet har problemer med borgernes moral og de overvejer om man ad den vej kan få lidt samvittighed ind i undersåtterne.

Nu ser det så ud til at de har valgt den ydre styring frem for den indre.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere