Kina tager første skridt til udbredt ansigtsgenkendelse på sikkerhedskameraer

Illustration: artoleshko/Bigstock
Første spadestik til sporing af hver eneste kineser på offentligt placerede kameraer er taget.

Politiet i den kinesiske Chongqing-region tester i det nye år et automatisk ansigtsgenkendelsessystem, der med en database af billeder fra politidatabaser og sociale medier skal genkende kriminelles ansigter, når de spottes på offentlige sikkerhedskameraer.

Det skriver The Washington Post.

Pilotprojektet er en del af den ambitiøse ‘Xue Liang’-plan, der kan oversættes til ‘Sharp Eyes’, og som skal forbinde alle kinesiske kameraer i en national overvågnings- og datadelingsplatform, skriver flere medier.

Kinesisk fordel

Et lignende pilotprojekt blev lanceret i London sidste år, hvor politiet forsøgte sig med et automatisk ansigtsgenkendelsessystem til at identificere ballademagere til en parade, hvilket ledte til anholdelsen af en uskyldig paradegænger.

Den kinesiske regering regner dog stadig med i 2020 at have etableret et allestedsnærværende, fuld kontrollerbart og forbundet netværk af videokameraer med automatisk billedgenkendelse, skriver The Washington Post.

Eksperter citeret af mediet mener også, at Kina har en fordel, når det gælder udviklingen af ansigtsgenkendelsessystemer: De har mere data til at træne algoritmer end noget andet sted i verden - og mindre restriktive krav til privatliv end vestlige lande.

Udbredt ansigtsgenkendelse

Borgerne i Chongqing-regionen, hvor pilotprojektet finder sted, bruger allerede ansigtsgenkendelse flittigt. Kinesiske ansigtsgenkendelses-start-ups leverer allerede systemer til banker, der tjekker identiteter ved hæveautomater, og boligblokke bruger ansigtsgenkendelse til at lukke beboerne ind i bygningen i stedet for ID-kort eller nøgler.

Menneskerettighedseksperter er selvfølgelig bekymrede over udviklingen. Maya Wang fra Human Rights Watch er især bekymret for, at systemet kan bruges til at spore politisk følsomme individer.

»I andre lande er vi bekymrede over brugen af big data til at udvide allerede eksisterende bias (...), men i det kinesiske system er målrettet udpegning af individer af visse etniciteter en fundamental funktion i systemet,« siger hun til The Washington Post.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jørgen Pallesen

Teknologien er ikke 100% parat og skal kun tages som en indikator ikke et værktøj til 100% at identificere folk, da der simpelthen er for få punkter der bliver målt på, der skal helst måles på 500 punkter før det bliver nøjagtigt nok.

 • 0
 • 0
Deleted User

Så mangler vi bare en driftig og korrupt entrepeneur som er ansat hos det firma som håndterer de data og vupti så kan diverse sladderblade få live dækning af hvor de rige og kendte befinder sig.

 • 0
 • 0
Simon Mikkelsen

Hvis man prøver at matche noget op imod fx 1 mia mulige matches, vil man selv med rigtig mange og gode datapunkter få en masse falske positive. Netop det som den pågældende i London oplevede, også selvom der nok var væsentligt færre end 1 mia i databasen.

Fordi mange stoler alt for meget på hvad "computeren siger" er det et rigtig farligt værktøj at give til folk som ikke forstår at bruge det.

Endnu mere farligt bliver det, når man har en magtfuldkommen regering der ønsker kontrol med sine borgere og er lige glade med deres rettigheder. Godt vi ikke har det i Danmark (host).

 • 0
 • 0
Deleted User
 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere