Kina opruster voldsomt på supercomputer-fronten

Kina har tredoblet antallet af kinesiske supercomputere i verdens top-500.

Den seneste udgave af listen over de 500 kraftigste supercomputere domineres allerede af den kinesiske mastodont Tianhe-2, der med sine 33.862,7 teraflops har dobbelt så stor regnekraft som nummer to supercomputer på listen.

Listen opdateres en gang hvert halve år og kan denne gang afsløre, at Kina siden juni har tredoblet antallet af systemer på listen fra 37 til 109. I samme periode er antallet af amerikanske supercomputere faldet fra 239 til 200. Det skriver digi.no.

Læs også: Kina begrænser eksport af supercomputere og droner

Dermed er antallet af amerikanske servere det laveste, siden listen blev udgivet før første gang tilbage i 1993.

Selvom den seneste liste indeholder over hundrede nye systemer, er det relativt lidt, der er sket i toppen af listen. Først på sjettepladsen figurerer et nyt system, Trinity, der ejes af to laboratorier under det amerikanske energidepartement.

I samme periode er antallet af europæiske supercomputere på listen faldet fra 141 til 108, mens antallet af asiatiske supercomputere er steget fra 107 til 173.

Mindre vækst end nogensinde

Totalt set forøges den samlede regnekraft i top-500 ikke lige så hurtigt som førhen. Hvor der mellem 1994 og 2008 var en gennemsnitlig årlig vækst på 90 procent, var væksten i 2014 på 39,5 procent. Det skyldes sandsynligvis, at udskiftningen i de allerstørste systemer er begrænset. Alligevel er antallet af computere med petaflop-kapacitet steget fra 67 til 90 siden juni.

Den kraftigste supercomputer i Norden er den svenske Beskow. Beskow har en målt ydelse på næsten 1,4 petaflops.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere