Kina indtager supercomputer-tronen med 3,1 millioner kerner og 33.862 teraflops

Kinas Tianhe-2 er lige nu verdens suverænt kraftigste supercomputer ifølge den nyeste top 500-liste. Den er mere end 200 gange hurtigere end den eneste danske supercomputer på listen.

Kina indtager en suveræn førsteplads på den nyeste opgørelse over verdens kraftigste supercomputere. Den nye Tianhe-2 er klar før tid og har takket være Intels specielle coprocessorenhed Xeon Phi mere end 3,1 millioner processorkerner.

Det giver Tianhe-2 en Linpack-benchmark på 33.862 teraflops, hvilket er mere end dobbelt så meget som nummer to på listen, Titan hos Oak Ridge National Laboratory i USA.

Tianhe-2 er således også ifølge Linpack-målingen mere end 200 gange så kraftig som den eneste danske supercomputer, som optræder på listen. Den står hos Vestas og er denne gang røget mere end 50 pladser ned ad listen til en 212.-plads.

Læs også: Slår USA med en faktor 5: Kina bygger supercomputer på 100 petaflops

Top 500-listen omfatter kun de supercomputere, hvor organisationerne, som ejer dem, har valgt at offentliggøre benchmark-målinger og detaljer om systemet.

Tianhe-2 er opbygget af 16.000 enkeltcomputere, som hver indeholder to Xeon-processorer fra Intel og tre Xeon Phi-coprocessorer. Xeon Phi er en særlig processor fra Intel med op til 61 kerner, som netop er designet til supercomputere.

Læs også: USA genvinder supercomputer-tronen med 10 petaflops på 49.152 processorer

Dertil kommer et system foran den primære klynge, som består af 4.096 Galaxy FT-1500-processorer, der bygger på SparcV9-arkitekturen. Hele systemet kører Kylin Linux.

Den kinesiske supercomputer bliver dog knebent overgået på energieffektiviteten af de to næste på listen, som begge ejes af det amerikanske energiministerium og er leveret af henholdsvis Cray og IBM.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Deleted User

Citat fra artiklen: "Det giver Tianhe-2 en Linpack-benchmark på 33.862 teraflops, hvilket er mere end dobbelt så meget som nummer to på listen, Titan hos Oak Ridge National Laboratory i USA."

Tianhe-2 er IKKE "mere end dobbelt" så kraftig som nummer 2. Nummer 2 på listen yder 17,590 teraflops. Altså lidt over det halve.

  • 2
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere