Kinesere, der vil købe en ny telefon eller datapakker, skal have skannet deres ansigt. Det sker som følge af ny lovgivning, der er trådt i kraft fra søndag.
Jeffrey Ding, der er forsker i kinesisk kunstig intelligens på Oxford Universitet, mener, at den kinesiske regerings motivation er at komme af med anonyme telefonnumre og internetkonti – han tror dog også, at en anden motivation for at indføre de nye regler er, at den kinesiske regering bedre kan overvåge sine borgere:
»Det er forbundet til et centraliseret skub i retning af at kunne holde øje med alle, det er i det mindste ambitionen,« siger han til BBC.
Det er Ministeriet for Industri og Informationsteknologi, der med den nye lov vil ’styrke systemet og sikre, at regeringen kan identificere og alle mobilbrugere’.
Reglerne kommer efter, at den kinesiske regering i flere år har prøvet at få alle kinesiske internetbrugere til at bruge deres rigtige navn og identitet.
Massiv overvågning af borgere
Der bliver allerede nu brugt ansigtsgenkendelse på kineserne, og der var allerede i 2017 installeret 170 millioner overvågningskameraer – med mål om at installere 400 millioner nye frem mod 2020.
Det bliver blandt andet brugt til at give borgerne en social score, der bedømmer deres adfærd og handlinger i det offentlige.
Også kommercielt bliver ansigtsgenkendelse brugt, og det fungerer til at betale i nogle butikker og supermarkeder.
Social score og overvågning af minoriteter
Det er meningen, at alle kinesere i løbet af næste år skal vurderes ud fra deres finanser og de informationer, der indsamles af den kinesiske regering, for at give dem en social score.
Du kan læse mere om det kinesiske social kredit system hos Time.
BBC har tidligere beskrevet, hvordan millioner af kinesiske muslimer bliver ’genuddannet’ i særlige lejre, og sidste år kom det frem, at kinesisk politi kan finde frem til én enkelt flygtning blandt 60.000 mennesker.
Selvom den nye lovgivning ikke er blevet dækket meget i medierne, er der kritiske stemmer online, der ikke er glade for overvågningen. De spørger blandt andet til, hvad den kinesiske regering egentlig er bange for og udtrykker bekymring for datalæk og afsløring af private informationer.