Kina indfører ansigts-scanning ved telefonkøb

Illustration: Pexels.com
Den nye lovgivning skal sikre, at udbyder og regering kender identiteten på købere af nye smartphones samt datapakker. Det sker som led i den kinesiske regerings ambition om, at alle kinesere skal kunne genkendes, når de er online.

Kinesere, der vil købe en ny telefon eller datapakker, skal have skannet deres ansigt. Det sker som følge af ny lovgivning, der er trådt i kraft fra søndag.

Jeffrey Ding, der er forsker i kinesisk kunstig intelligens på Oxford Universitet, mener, at den kinesiske regerings motivation er at komme af med anonyme telefonnumre og internetkonti – han tror dog også, at en anden motivation for at indføre de nye regler er, at den kinesiske regering bedre kan overvåge sine borgere:

»Det er forbundet til et centraliseret skub i retning af at kunne holde øje med alle, det er i det mindste ambitionen,« siger han til BBC.

Det er Ministeriet for Industri og Informationsteknologi, der med den nye lov vil ’styrke systemet og sikre, at regeringen kan identificere og alle mobilbrugere’.

Læs også: Kina har indført overvågning af 'følelser' for at forhindre forbrydelser

Reglerne kommer efter, at den kinesiske regering i flere år har prøvet at få alle kinesiske internetbrugere til at bruge deres rigtige navn og identitet.

Massiv overvågning af borgere

Der bliver allerede nu brugt ansigtsgenkendelse på kineserne, og der var allerede i 2017 installeret 170 millioner overvågningskameraer – med mål om at installere 400 millioner nye frem mod 2020.

Det bliver blandt andet brugt til at give borgerne en social score, der bedømmer deres adfærd og handlinger i det offentlige.

Også kommercielt bliver ansigtsgenkendelse brugt, og det fungerer til at betale i nogle butikker og supermarkeder.

Social score og overvågning af minoriteter

Det er meningen, at alle kinesere i løbet af næste år skal vurderes ud fra deres finanser og de informationer, der indsamles af den kinesiske regering, for at give dem en social score.

Du kan læse mere om det kinesiske social kredit system hos Time.

BBC har tidligere beskrevet, hvordan millioner af kinesiske muslimer bliver ’genuddannet’ i særlige lejre, og sidste år kom det frem, at kinesisk politi kan finde frem til én enkelt flygtning blandt 60.000 mennesker.

Selvom den nye lovgivning ikke er blevet dækket meget i medierne, er der kritiske stemmer online, der ikke er glade for overvågningen. De spørger blandt andet til, hvad den kinesiske regering egentlig er bange for og udtrykker bekymring for datalæk og afsløring af private informationer.

Læs også: Kinesisk database over 1,8 millioner kvinder og deres frugtbarhed lå frit tilgængelig

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Henrik Jacobsen

Jeg mener det er os som har noget at lære.

Uanset hvor uenig man måtte være i dine synspunkter, så skal det nok komme til at ske. Kinesiske overvågningsinitiativer finder vej til hertil, med forsinkelse, siger erfaringen indtil videre.

Mit bud: Max 5 år, så får du skannet dit ansigt, bare du skal købe en liter mælk her i DK.

 • 9
 • 0
#3 Christian Nobel

Der fortolker Koranen således, at Allah står over alle guder, og at islam over alle religioner og verdslige love.

Og så fik du lige stigmatiseret sådan ca. 2 milliarder mennesker - flot.

Uagtet hvad man så ellers mener om Islam som religion, så udgør 99 komma et eller andet % af alle muslimer mennesker for hvem livet drejer sig om den daglige overlevelse, fuldstændig som for milliarder af kristne, jøder, hinduer, buddister, ateister, ikke troende, eller tilbedere af det flyvende spaghetti monster.

I alle lejre er der brådne kar i sekteriske kredse, hvilket selvfølgelig skal tages alvorligt, men det gøres ikke med stigmatisering eller totalovervågning.

Og så lige dagens lille solstrålehistorie, som viser at det måske går den anden vej: https://www.dr.dk/mitliv/jeg-oplever-tit-muslimske-piger-synes-jeg-er-ve...

 • 8
 • 0
#4 Anne-Marie Krogsbøll

lille solstrålehistorie,

En mere: For nylig stod jeg og en anden "ældre dame" og ventede på 350S om morgenen, hvor den fragter unge til Teknisk Universitet i Skovlunde. Den kom, og vi måtte konstatere, da vi steg på, at den var fyldt helt frem til billetautomaten med unge mennesker, som stod op i midtergangen. Men hvad skete? To unge mænd af tydelig udenlandsk herkomst fløj op og gav os deres sæder, med meget venlige smil.

Det er godt nok aldrig sket, at unge danske mænd har rejst sig i bussen for mig...(sagde hun bittert). Nå - jeg er ikke gammel nok og dårlig nok til bens til at beklage mig over det - men jeg blev da glad og varm om hjertet over at konstatere, at disse unge med udenlandsk baggrund faktisk viste betydeligt samfundssind. Det påminder jo en om, at de fleste nok er flinke og rare unge mennesker, selv om man man få et andet indtryk i medierne - hvilket er synd for dem.

 • 7
 • 0
#7 Ditlev Petersen

Der fortolker Koranen således, at Allah står over alle guder, og at islam over alle religioner og verdslige love.

Tja, det er ikke engang korrekt fremstillet, sådan rent teologisk. Men Biblen og Toraen har vist samme udlægning? Sådan lidt groft gengivet. Der er også jævnligt religiøse fanatikere herhjemme (og i USA), der udbreder sig om kristendommens legale forrang og den nationale julepligt. Man tør jo knapt nok finde vintertøjet frem længere.

 • 7
 • 0
#9 Palle Due Larsen

Tja, det er ikke engang korrekt fremstillet, sådan rent teologisk. Men Biblen og Toraen har vist samme udlægning?

Det første af de 10 bud i den protestantiske udgave lyder: "Du må ikke have andre guder end mig". I den jødiske udgave er det bud nummer to. Det er helt almindeligt for monoteistiske religioner også at ville være monopoler.

 • 1
 • 0
#10 Tommy Calstrup

Den gang kineserne åbnede deres markeder, for omverdenen, og alle virksomheder stod i kø for, at få en bid af kagen, var der nogle "menneskerets tosser", der nævnte noget om tilstandene i landet. De blev fejet af vejen med bemærkninger om, at det jo var lettere, at påvirke en handelspartner med dialog, end hvis man holdt sig udenfor.

I dag ser vi så denne "dialog" erstattet med diktater fra Riget i midten om, at blande sig uden om deres indre anliggender, hver gang nogen kommer til at nævne ord som internationale konventioner, menneskeret, lighed for loven, etnisk udrensning, demokrati og andre uhyrligheder.

Xingyang, Tibet, Hongkong, Taiwan, det Sydkinesiske hav, m.fl. er allerede "interne kinesiske anliggender", snart udviddes det med Indien og store dele af Afrika, hvor Kina har investeret massivt i infrastruktur m.m. Og når Centraladministrationen siger "Interne anliggender", så slår alle bare hælene sammen og sider javel og undskyld, for ellers kunne vi jo miste de nuttede pandaer, og Arla kunne miste nogle milliarder. Og de der Tibet tosser, de må jo bare vifte med deres flag, der hjemme, hvis de vil have grundlovssikret ytringsfrihed, for selv den er mindre værd end hvad Maersk, Carlsberg, Danish Crown og Arla hiver hjem, til deres aktionærer.

Man kan mene hvad man vil, om Trump, og det gør jeg også. Men hvor er det dog befriende, at se en vestlig leder, der ikke har større skrubler over, at udfordre Riget i midten, på nogle af deres holdninger.

 • 3
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere