Kina sprænger benchmark: nu hjemsted for flest supercomputere i verden

Nyeste udgave af verdens supercomputer-benchmark, Linpack, viser, at USA er slået af pinden som hjemsted for de fleste supercomputere i verden.

For første gang siden man for 23 år siden begyndte at udgive en Top 500 - den såkalte Linpack benchmark - med placeringen af de mest kraftfulde supercomputere i verden, er USA ikke hjemsted for det største antal supercomputere i verden.

Det er Kina efter årtiers intens investering og teknologisk udvikling på området, skriver Thenextplatform.

I betragtning af, at supercomputere understøtter både militær og industriel udvikling, afspejler ratingen måske i virkeligheden nutidens våbenkapløb.

Og niveauet af supercomputing, som ikke alene foregår på universiteter eller i statsregi, udtrykker også, hvor meget de enkelte lande formår at investere på området, fordi det kræver enorme summer i hardware, software og drift.

Konkurrencen mellem High Performance Computing, HPC-centre, i USA, Kina, Europa og Japan afspejler altså i en vis forstand den økonomiske status hos verdens mest magtfulde lande.

Udover at have flest supercomputere på listen, har Kina stadig den mest kraftfulde maskine på listen, hidtil i form af det for mange velkendte Tianhe-2-system, som er placeret på National Supercomputer Center i Guangzhou provinsen.

Den er bygget af National University of Defense Technology, der ligger i Changsha.

Tianhe-2 er en hybrid Xeon-Xeon Phi maskine, der endte øverst på listen i juni 2013 med 33,86 petaflops.

Tianhe-2 maskinen har indtaget førerpositionen de seneste tre år, men i dag er slået af pinden med en ny - og uventet - maskine kaldet Sunway TaihuLight, der er bygget til National Supercomputing Center i Wuxi (en by cirka 150 km vest for Shanghai) af National Research center of Parallel Computer Engineering and Technolog (NRCPCET), som ligger i Beijings bydel for high and new tech development.

Sunway TaihuLight har en maksimal teoretisk ydeevne 125,4 petaflops og har leveret 93 vedvarende petaflops i Linpack testen.

109 flere kinesiske maskiner på et halvt år

På den nyeste opgørelse har Kina 167 maskiner på Top 500-listen, en stigning fra 109 maskiner på kun seks måneder. Og det forekommer ifølge Thenextplatform usandsynligt, at USA genindtager topplaceringen med mindre, at landets cloud- og hyperscales virksomheder satser på maskiner, der kan kæmpe sig ind på Linpack benchmarken.

Mange supercomputere i USA er møvet ud af kineserne, således at den vestlige supermagt i dag kun har 165 supercomputere på juni 2016-listen, hvilket er et fald fra 233 maskiner for et år siden og 256 for to år siden.

Man skal faktisk helt tilbage til midten af 00'erne, før USA sidste ikke besad mindst halvdelen af Top500-listen.

Det mest kraftfulde system i USA er "Titan" supercomputeren på Department of Energys forsknings- og teknologicenter Oak Ridge National Laboratory, som ligger i Tennessee.

Det er bygget af den Seattle-baserede supercomputerleverandør Cray og kører på en blanding af 16-core AMD Opteron 6274 processorer og Nvidia Tesla K20X GPU acceleratorer

Den leverer 17,6 petaflops i vedvarende ydeevne ifølge Linpack.

Titan indtog fluks førstepladsen på Top500-listen, da den blev testet for første gang i november 2012, men syv måneder senere blev den dog slået ned til en anden plads af Tianhe-2 og er nu altså nummer tre efter Sunway TaihuLight.

105 maskiner er her i juni 2016 placeret i Europa (ca. det samme som sidste år), med Tyskland i top med 26 systemer, Frankrig med 18, og Storbritannien med 12 maskiner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bent Jensen

Det er vel kun de civile vi kender til. Fik en gang mulighed for at se hvad var i et krydsermisil fra 70'erne. Dimserne der i var nogen gennerationer forud for dem, der kunne købes på daværende tidspunkt.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere