Kina fjerner al udenlandsk teknologi i landets offentlige institutioner

Illustration: SKopp/Wikicommons
Kina skal i 2022 ikke længere have ’fremmede’ teknologier i offentlige institutioner og på regeringskontorer. Det er konsekvenserne af et nyt direktiv, der kommer fra den kinesiske regering i Beijing. Direktivet kommer som led i den handelskrig, der er mellem Kina og USA

Inden for de næste tre år skal der ikke være noget udenlandsk computerudstyr eller software at finde på kinesiske regeringskontorer og i offentlige institutioner.

Den kinesiske regering har lavet et direktiv, som skal udfase brugen af fremmed teknologi i offentlige institutioner med henholdsvis 30 procent i 2020, 50 procent i 2021 og 20 procent i 2022. Det skriver The Financial Times (kræver betaling.

The Guardian: Teknologisk koldkrig

The Guardian kalder Kinas nye direktiv et led i handelskrigen, som de omtaler som en ’teknologisk koldkrig’ mellem Kina og USA.

Den amerikanske regering, der har Trump ved roret, har tidligere i år forbudt amerikanske virksomheder at handle med kinesiske Huawei. I maj meddelte flere store amerikanske virksomheder, heriblandt Google, at de ville stoppe deres samarbejde med den kinesiske tech-gigant.

Læs også: Amerikanske myndigheder forbyder teleselskaber at bruge offentlige midler på produkter fra Huawei eller ZTE

Det er det første direktiv af sin art, der har til formål at få kineserne til at bruge teknologi, der er fremstillet inden for landets grænser.

Rammer store amerikanske selskaber

Det nye direktiv rammer især store amerikanske selskaber, der har forretninger i hele verden – The Guardian udpeger HP, Dell og Microsoft, som nogle af de organisationer, der kommer til at tabe stort.

De computere, som bliver brugt i offentlige kinesiske kontorer, er ofte af mærket Lenovo – der er kinesisk.

Lenovo benytter sig dog ofte af processorer og harddrives, der er fremstillet af amerikanske virksomheder. Det skal Kina nu finde en løsning på, hvis de skal komme i mål med udfasningen af fremmede teknologier.

Læs også: Kina vil udfase Windows fra sit militær og udvikle eget OS

Huawei skal udvikle kinesiske mikrochips

Tidligere på året har Hu Xijn, redaktør på Global Times i Kina, udtalt, at det ikke vil være en reel trussel for Huawei, hvis der ikke længere bliver delt viden fra amerikanske virksomheder, da de har forberedt sig på konflikten i årevis.

Det vil ifølge ham være et vendepunkt for Kina, når de skal til at udvikle og bruge chips, der er udviklet i landet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Michael Cederberg

Så rammer Trumps handelskrig ham i hovedet som en boomerang...

Der er ingen tvivl om at Kina snyder på vægten når det gælder handel, men Trumps handelskrig er eksekveret amatøragtigt.

Men dette handler om sikkerhedspolitik - ikke handelspolitik. Hvis man vil se et godt eksempel på at det er sikkerhedspolitik, så se på "forbudet" mod Huawei i mobilanlæg. Når teleselskaber vælger Huawei fra, så vælger de i praksis aldrig en amerikansk leverandør for der er ingen der er konkurrencedygtige. Trump fører også handelskrig mod Europa, men alligevel er det ok at købe europæiske mobilanlæg. Det her handler om sikkerhedspolitik.

 • 6
 • 5
#3 Baldur Norddahl

Selvfølgelig er det også handelskrig. Forbud er den mest ekstreme toldsats. Og det er populært for tiden. I Rusland er det forbudt at sælge smartphones uden russisk software.

Alle kører deres små julelege. I USA må Tesla Autopilot meget mere end i Europa og Japan. I Japan er Nissan ProPilot blevet godkendt til niveau 3 på motorvej, men hverken europæerne eller amerikanerne mener Nissan er gode nok til det. Hvem tror at VWs system først bliver godkendt i Europa?

 • 9
 • 0
#5 Tom Ringtved

Men dette handler om sikkerhedspolitik - ikke handelspolitik.

det er ren handelspolitik som senere er blevet forklædt som sikkerhedspolitik. Trump har simpelthen ikke evner indenfor sikkerhed, men har forsøgt at styre alt via økonomi og dermed handel på bedste amerikanske klassiske vis. Dert giver nu bagslag - i hvert fald delvis - og gør i øvrigt at Kina lukker sig endnu mere ind i sig selv.

 • 4
 • 0
#6 René Nielsen

Problemet med Kina, er at det er på høje tid at der bliver taget et handelspolitisk opgør med Kina som i dag klart misbruger de handelsfordele som blev tildelt landet efter anden verdenskrig. F.eks. koster det mindre end 5 kroner at sende et brev fra Kina til Danmark men 10 gange så meget den anden vej.

Problemet med Trump er at han ikke forstår de ofte komplekse forsyningskæder som idag bruges fra alt fra fremstilling af medicin til elektronik til biler og til sko og tøj.

Det er sådan idag, fordi det er det som giver de billigste produkter, så når Trump praler af, at milliarderne “ruller ind” så er det fordi han ikke forstår at de importafgifter bliver betalt af amerikanske forbrugere - de bliver ikke betalt af f.eks. Kina.

Trumps handelskrig med især Kina har jo f.eks. udløst en global mangel på visse typer medicin og andre centrale komponenter. Eller da han truede med at lukke grænsen til Mexico - først da han blev ringet op og fortalt af amerikanske virksomhedsejere at det straks ville udløse 25-30 mio ekstra arbejdsløse i USA fordi de ikke havde arbejde til de ansatte hvis ikke de fik komponenter til og fra Mexico - holdt han op med at tale om dens slags.

Selvfølgelig skal der lukkes ned for kinesiske krav om f.eks. teknologioverførsel fra vesten til Kina ved investeringer i Kina og andre urimelige betingelser for handel med/i Kina.

Så på den ene side er det godt at handelskrigen kommer. På den anden side nytter det bare ikke på den måde hvor f.eks. internationale institutioner som WTO målrettet lammes af USA.

Det svarer jo til en skolegård uden gårdvagter hvor den største bølle nu tager knojern på og prygler de små indtil de gør som bøllen vil have. Og i denne skolegård er der bare ingen forældre eller voksne som kan stoppe bøllen ligesom klokken heller ikke ringer skoledagen af.

Storbritannien skal nok få en brat opvågnen når Storbritannien opdager det faktiske indhold af den “nye skolegård” og den “Fantastiske handelsaftale imellem USA og UK” - ledet af hr. Trump ovenpå Brexit.

Der er brug for at styrke organisationer som WTO og ikke det modsatte - for det som ellers vil ske er at især EU, Kina og USA vil kriges indbyrdes og hvad der sker med resten af verden (handelspolitisk set) er svær at sige, men det bliver ikke lettere.

 • 10
 • 0
#7 Lars Andersen 2

Så rammer Trumps handelskrig ham i hovedet som en boomerang...

Tror han kommer til at vinde den her. Kina har pisset USA op og ned af ryggen i tre årtier med det handelsunderskud. Præsidenter i begge lejre har kæmpet imod at lægge 500 miliarder dollar hvert år i et land som Kina. Det er helt skævt. Der skal en kugle skør præsident som Trump til at slå hul på den byld. Pt. har han fat i den lange ende - Kineserne ER økonomisk pressede.

 • 2
 • 1
#8 Michael Cederberg

Selvfølgelig er det også handelskrig. Forbud er den mest ekstreme toldsats.

Som sagt: Der er ingen konkurrencedygtige amerikanske leverandører af 5G mobilnetværk. Der er ingen grund til at gå så hårdt til netop der når nu USA ikke vinder noget hvis det bare handlede om handel.

På samme måde er dette også en sikkerhedspolitisk sag for Kina. Kina kan naturligvis ikke leve med at være afhængig af amerikanske leverancer af teknologi og Kina kan heller ikke leve med at kritisk infrastruktur leveres af ikke-kinesiske firmaer. For ligesom Kina vil kunne bruge Huawei netværk til at lytte med på vores kommunikation (og give dem en gigantisk stopknap), så kan amerikanerne bruge bagdøre/kendte svagheder i amerikanske produkter til at ramme kineserne. Snowdon afslørede at dette sker.

Selvfølgelig er der også en handelskrig i gang og den rammer biler, babymad, børnetøj, etc. Men valg af IT og tele leveradører er for vigtigt til at lade sig styre af handelspolitik.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere