Kina blokerer adgang til Wikipedia på alle sprog

Illustration: tanaonte/Bigstock
Den kinesiske Great Firewall er blevet udvidet, og blokerer nu Wikipedia på alle sprog. Tidligere var kun den kinesiske udgave blokeret

Man kan ikke længere tilgå online-encyklopædien Wikipedia fra Kina. Landet har udvidet sin Great Firewall til at omfatte Wikipedia på alle sprog, hvor det tidligere kun var den kinesiske udgave af Wikipedia, der var omfattet.

Det skriver BBC.

Læs også: Google-CEO forsvarer Kina-projekt efter censur-kritik: »Det er et vigtigt marked«

Blokeringen kommer op til 30-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads 4. juni.

Blokering i dybden

En analyse fra Tors OONI-projekt viser, at blokeringen både fungerer på DNS- og SNI-niveau.

DNS-blokeringer svarer nogenlunde til at fjerne et telefonnummer fra telefonbogen. Ved at køre krypteret DNS var OONI i stand til at indhente Wikipedias IP-adresse, men det var ikke tilstrækkeligt til at få adgang til siden.

Server Name Indication – SNI – er en del af TLS-protokollen, som bruges til at kryptere kommunikation med sikre http sider (https). SNI er et handshake, hvor klienten informerer serveren om, hvilket domæne den forsøger at tilgå.

Fordi det ønskede hostname, der sendes over SNI, ikke er krypteret, kan det overvåges af filtre som den kinesiske firewall.

Upopulær side hos autoritære regimer

Kina har tidligere blokeret Wikipedia på kinesisk og specifikke sider om følsomme emner som massakren på den Himmelske Freds Plads.

Tyrkiet blokerede for Wikipedia i 2017 på grund af vrede over, at Wikipedia omtalte anklager om, at landet har finansieret terror, blandt andet ISIS.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Robert Voje

Som jeg forstår dette, så er den endnu ikke ip blokeret, så dersom Wikipedia har en default site på en public ip, så kan de stadigvæk tilgå denne, med mindre de filtrerer indhold, og der skal de jo også snuse på trafik (deep packet inspection). Men det er jo bare et spørgsmål om tid før de begynner at filtrere ip adresser. Internet er ikke hvad det engang var.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere