Man kan ikke længere tilgå online-encyklopædien Wikipedia fra Kina. Landet har udvidet sin Great Firewall til at omfatte Wikipedia på alle sprog, hvor det tidligere kun var den kinesiske udgave af Wikipedia, der var omfattet.
Blokeringen kommer op til 30-årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads 4. juni.
Blokering i dybden
En analyse fra Tors OONI-projekt viser, at blokeringen både fungerer på DNS- og SNI-niveau.
DNS-blokeringer svarer nogenlunde til at fjerne et telefonnummer fra telefonbogen. Ved at køre krypteret DNS var OONI i stand til at indhente Wikipedias IP-adresse, men det var ikke tilstrækkeligt til at få adgang til siden.
Server Name Indication – SNI – er en del af TLS-protokollen, som bruges til at kryptere kommunikation med sikre http sider (https). SNI er et handshake, hvor klienten informerer serveren om, hvilket domæne den forsøger at tilgå.
Fordi det ønskede hostname, der sendes over SNI, ikke er krypteret, kan det overvåges af filtre som den kinesiske firewall.
Upopulær side hos autoritære regimer
Kina har tidligere blokeret Wikipedia på kinesisk og specifikke sider om følsomme emner som massakren på den Himmelske Freds Plads.
Tyrkiet blokerede for Wikipedia i 2017 på grund af vrede over, at Wikipedia omtalte anklager om, at landet har finansieret terror, blandt andet ISIS.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.