Kina begynder for alvor at rangere sine borgere i omfattende ‘socialt pointsystem’

Er du en god samfundsborger? Illustration: Bigstock
Borgere med mange point får en række fordele, mens borgere med få point straffes med ulemper, der kan have stor indvirkning på dem og deres børns liv.

Den kinesiske stat er ved at sætte et omfattende rangeringssystem i værk, der vil overvåge landets enorme befolkning og rangere borgerne efter et socialt pointsystem.

Læs også: Kina tager første skridt til udbredt ansigtsgenkendelse på sikkerhedskameraer

Systemet blev allerede annonceret tilbage i 2014 og har til formål at promovere, at ‘tillid er smukt og at bryde tillid er skammeligt’, står der i et dokument fra den kinesiske regering, skriver Businessinsider.

Systemet forventes at være online i 2020, men bliver allerede testet på millioner af kinesere. Man kan som kineser ikke vælge ikke at være en del af projektet.

Læs også: Tysk forsvarsminister: Cyberangreb er den største trussel mod global stabilitet

Lige nu er systemet fragmenteret. Nogle dele af det køres af lokale regioner mens andre opdateres og vedligeholdes af private techvirksomheder, der ligger inde med informationer om de relevante brugere.

Pisk og gulerod

Som bruger af systemet vil man opleve, at ens score dykker, hvis man gør noget, der af regeringen er stemplet som ‘dårligt’, men til gengæld stiger, når man gør noget ‘godt’.

Læs også: Kina optrapper Weibo-censur oven på Xi Jinpings magtbefæstelse

Præcis hvad der er godt og skidt er ikke offentligt tilgængeligt, men det lader umiddelbart til, at hensynsløs kørsel, rygning i ikke-ryger-zoner, køb af for mange computerspil samt offentliggørelse af fake news online forringer ens ‘sociale score’.

Har du score må du få

Borgere med en dårlig score kan opleve en række restriktioner på, hvad de kan og må. Der er allerede eksempler på kinesiske borgere, der er blevet nægtet udrejse, og ifølge forfatteren Rachel Botsman vil regimet også sætte ulydige borgeres internthastighed ned.

Læs også: Apple lagrer iCloud-data hos Amazon og Google, men snart også i Kina

Derudover vil ulydige borgere og deres børn blive udelukket fra landets bedste skoler. Det skete helt konkret sidste år for 17 kinesere, der ikke ønskede at udføre deres værnepligt.

Læs også: Kinesisk tech-guru: Listen over lande, der får gavn af AI-revolution er ultrakort

Regeringen anbefaler også landets virksomheder at tjekke eventuelle ansøgeres score, inden de vælger, hvem der skal besætte en given stilling.

Den sorte liste

Folk med en særligt lav score vil blive listet på en sort liste og dermed officielt blive stemplet som dårlige individer til frit skue for alle, der måtte have lyst til at se med.

Læs også: Frankrig vil bruge milliarder på AI-kapløb med Kina og USA

En prototype på en sådan liste findes allerede, og den er allerede blevet brugt til at straffe kinesere med, skriver Businessinsider.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Claus Wøbbe

Wow, det er super skræmmende! Vi tenderer jo til at tænke, at "nå ja, det er jo ikke Kina for ingenting" - men det er jo kun muligt for den kinesiske stat at realisere dette DDR-agtige kontrolapparat fordi staten har så stor magt og indflydelse i Kina.

Det illustrerer rigtig godt hvorfor man aldrig skal lade staten tilrane sig for stor magt.

 • 10
 • 0
#5 Frithiof Andreas Jensen

Præcis hvad der er godt og skidt er ikke offentligt tilgængeligt

Det lyder ikke särligt åbent for mig. I det Danske System er det måske også kun nogle få det samlede sät af "parametrene" som er offentlige?

Men, Ligesom med skräk-film så virker den "forebyggende effekt" jo allerbedst hvis "brugerne" selv skal fantasere sig frem til hvad der mon kunne foregå "inde i skyggerne" og hvilken specifik forseelse, blandt et uoverskueligt antal mulige, der måske udlöser en §50 undersögelse eller en udsätingsforretning.

En bange befolkning garanterer Stabilitet og Stabilitet er godt når man selv sidder på fläsket!

 • 7
 • 0
#6 Kristian Sørensen

Det er jo hvad Gladsaxe Kommune og Regeringen ønsker at indføre her i landet:

En månedlig printet liste over familier, hvor børnene er i risikozonen for at udvikle sig til socialt udsatte.

Det er, hvad der kan komme ud af Gladsaxe Kommunes endnu uprøvede forsøg på ved hjælp af data vedrørende blandt andet sundhedshistorik, misbrugsdata, bopæl og etnicitet at opspore socialt udsatte børn på et tidligere stadie.

“Kan vi én gang om ugen eller måneden køre en liste ud over borgere i Gladsaxe Kommune, som opfylder de her risikofaktorer inden for målgruppen 0-6 års alderen, så er det dem, vi besøger,” siger Tine Vesterby Sørensen, familiechef i Gladsaxe Kommune.

Hvis kommunen altså får lov.

For modellen er ikke kun interessant i et kommunalt perspektiv, men har fået yderligere fokus, fordi regeringen i sit nyligt præsenterede ghettoudspil vil se nærmere på, hvordan kommuner – med inspiration i Gladsaxe-modellen – kan bruge data til at opspore udsatte børn ved at sammenkøre data fra forskellige registre i kommunen.

Noget, der ikke er mulighed for med den nuværende datalovgivning, men som kan ende som en realitet, hvis det udmøntes i den kommende datalovgivning, som andenbehandles i Folketinget 17. april 2018.

Og i Gladsaxe Kommune er kommunens to dataanalytikere allerede i gang med at udvikle den computeralgoritme, der skal sammenkøre borgernes mange data og udvælge, hvilke borgere der skal have besøg af kommunens opsøgende medarbejdere.

https://www.altinget.dk/digital/artikel/gladsaxe-kommune-dataovervaagnin...

https://www.information.dk/telegram/2018/03/regeringen-overvaage-boernef...

http://www.denoffentlige.dk/regeringen-vil-overvaage-boernefamilier-og-u...

 • 10
 • 0
#7 Thomas Toft

Så Kina er ved at udvikle et system der kan give borgere points? Det lyder da som et utroligt lavteknologisk system i forhold til det Amerikanske hvor man både ved hvad folker mener, laver, hvor de er og har været og ud fra det kan straffe folk. Har man fx. under overvågningen fundet en sort plet på en person man ønsker skal straffes opfinder man bare en sag ud fra det og giver ikke engang retten adgang til baggrunden for sagen. Kina har lang vej endnu.

 • 1
 • 0
#8 Nicolai Møller-Andersen

Kinas system er gammeldags og bagudrettet. Der straffes man kun for handlinger, man har gjort: Kørt for stærkt, røget upassende steder m.v. Gladsaxes system er langt mere fremadrettet. Der "besøger" de nogen med henblik på at forhindre noget, der ikke er sket endnu. Der skal kun en lille bitte smule fantasi til at forestille sig det samme indført hos politiet, og så har vi Minority Report. Du kan indespærres præventivt for noget, som politiets AI vurderer, du vil gøre i morgen. Det kan kun blive godt. Der skal bare hældes mere magisk IT sovs på projektet.

 • 11
 • 0
#9 Louise Klint

Ja, jeg mener det er nødvendigt at gentage at ^^ det kinesiske pointsystem til dels er forlæg for Gladsaxe-modellen, som socialministeren og regeringen planlægger at udrulle i alle danske kommuner, i forbindelse med deres Ghettoplan. Det er (af)dækket i flere medier, bl.a. her på Version 2 og i Politiken (links nederst).

Gladsaxe-modellen er et forsøg Et pilotprojekt, som Gladsaxe kommune har gennemført på alle kommunens børnefamilier. Via registersamkøring og pointgivning til børnefamilierne er det hensigten at opspore udsatte børn tidligere, således kommunen kan iværksætte indsatser tidligere, end det sker i dag.

”Samle og videndele” Konkret udmøntes tiltaget ved at registersamkøre borgernes private oplysninger fra flere kommunale instanser, bl.a. jobcenteret og sundheds- og socialområdet samt tildele familierne point. Dette således at eksempelvis ledighed pr. år giver 500 point, udeblivelse fra tandpleje giver 300 point pr. gang, udeblivelse fra sundhedspleje giver 1000 point pr. gang og psykisk lidelse giver 3000 point (ifølge Politiken).

Det er via sagens afdækning ikke lykkedes mig at få afklaret hvilke parametre, der vejer tungest/er udslagsgivende for, om kommunen griber ind. Er det således afgørende om en af forældrene er blevet arbejdsløs (hvilket kan ske for de fleste)? Eller om familien har glemt flere aftaler hos skoletandplejen? Eller hvordan, hvis en af forældrene har haft en depression, f.eks. i forbindelse med stress (der er relativt udbredt) trækker det i en uheldig retning? Eller er det blot en samlet pointscore, der ikke må overstige en given sum? Hvor meget læser kommunen med i familiernes private anliggender, efter at algoritmerne har gjort deres arbejde?

Projektet er IKKE evalueret Dvs. der er ingen afklaring af, hvorvidt eller ej fremgangsmåden er gavnlig/formålstjenlig, opfylder et mål eller har en effekt – positiv eller negativ.

Alligevel planlægger regeringen at implementere modellen i alle danske kommuner. Hvilket i så fald vil omfatte alle familier med børn i Danmark. Det specifikke arbejde kan sættes i gang til maj, når Databeskyttelsesloven er faldet på plads.

Om Gladsaxe-modellen og Ghettoplanen: https://www.version2.dk/artikel/socialminister-ghettoplan-handler-ikke-m... https://www.regeringen.dk/nyheder/ghettoudspil/tidlig-opsporing-af-udsat... https://oim.dk/media/18887/forsoegsansoegninger-i-3-runde-frikommunefors... (^^ Gladsaxe, side 144 og fem sider frem) https://politiken.dk/indland/art6365491/Overv%C3%A5gning-af-familier-er-... https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2018-03-06

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere