Keylogger-svindlere straffes med flere år i fængsel

19. februar 2021 kl. 09:5310
Mennesker på bibliotekscomputere
Illustration: Louise Olifent.
To brødre får en straf på henholdsvis to et halvt og tre års fængsel for at franarre biblioteksgængere 13 millioner kroner. Ni andre anholdte i sagen mangler stadig at komme for retten.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

To brødre, der har svindlet med NemID for 13 millioner kroner, har fået en straf på to et halvt og tre års fængsel.

Det skriver Østjyllands Politi.

Med et lille værktøj kaldet en keylogger kunne brødrene spionere på borgere, som brugte bibliotekscomputere. Brødrene kunne blandt andet se, når ofrene tastede NemID-oplysninger og CPR-nummer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med de informationer bestilte svindlerne nye NemID-kort og fiskede dem derefter op af ofrenes postkasser. Med både NemID og kode, kunne brødrene overføre penge fra ofrenes konti til deres egne, som DR tidligere har afdækket.

»Den her type kriminalitet er særdeles indgribende over for de borgere, det er gået ud over. Derudover er det med til at undergrave tilliden til NemID. Derfor er jeg også tilfreds med, at retten har udmålt langvarige frihedsstraffe til begge tiltalte,« siger Mette Fladkjær, anklager ved Særlig Efterforskning Vest, i pressemeddelelsen.

Svindlerne er 21 og 16 år gamle og er i alt dømt for 61 forhold af svindel. Under anholdelsen af brødrene d. 18. juni 2020 blev ni andre mænd også anholdt. De har endnu ikke været for retten.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
23. april 2021 kl. 11:57
9
22. februar 2021 kl. 16:48

Læren af dette må være, at man ALDRIG benytter slemID fra en offentlig tilgængeligt computer - når nu bibliotekerne ikke kan finde ud af at spærre USB stik, og forhindre installation af nye programmer på deres maskiner.

8
22. februar 2021 kl. 11:08

I 2019 fik den yngste bror 3½ års fængsel for svindel og terror - "I februar 2020 blev den yngste bror prøveløsladt, og ifølge politiet gik han derefter i gang med med NemID-svindel igen som en del af en større gruppe". Det virker ikke som et helt uskyldig ung mand og 2½ år ser for mig ikke ud af ret meget , når man kan overstå 3½ år på kun et år.

5
19. februar 2021 kl. 15:48

Glistrup fik 6 år han bedrog ikke nogen men udfordrede systemet

En ret pyntet og revisionistisk historieskrivning. Glistrup udfordrede ganske rigtig systemet, men også som gemen svindler. Han bedrog bevidst staten, og nappede en lille million af den tids skattepenge ned i egen lomme.

Dette tyveri fra skatteyderne fik Glistrup fuldt berettiget tre års fængsel for. Uanset hvad man så i øvrigt mener om mandens økonomiske kritik i den lange række af ofte stærkt modstridende partiprogrammer.

Dommen var et stærkt signal til banditter i habitter om at deres skattefusk var dybt ulovligt, og ikke nogen hæderkronet handling. På samme måde som vor tids IT-lømler også nu har fået klar besked, om at ulovlige handlinger kan have dystre konsekvenser. Uanset hvor nemt bedrageriet så end er, er det fortsat strafbart.

4
19. februar 2021 kl. 12:05

Men hvor er straffen til dem der har lavet et broken-by-design system - næh den udebliver, og så kan vi ellers fortsætte som vanligt.

I "gamle dage" og mange steder på landet har det været gængs kotume at man ikke låser sin hoveddør, for der er ikke nogen der bryder ind.

Hvis der bliver begået et tyveri, så er det et tyveri, og behandles (måske, nok nærmere måske ikke) af politiet og folk får eventuelt en forsikringserstatning.

Hvis så kriminaliteten stiger, så sætter folk låse på deres døre, men tyveri behandles stadig på samme måde af politiet.

Nå, men så sker der det at staten kræver at alle skal bruge samme "NemLÅS" (TM) på deres døre, og bilder folk ind at nu kan de være helt sikre.

Problemet er bare at "NemLÅS" er så kriminelt dårligt udført, at den kan åbnes med et stykke ståltråd.

Og hvad sker der så hvis der er nogen der bryder ind - jo politibehandlingen af selve tyveriet er stort set den samme, men det at nogen kunne finde på at bryde en "NemLÅS" op er jo stærkt kriminelt, og skal straffes derefter.

For det kan jo aldrig være låsen der er noget galt med(!)

3
19. februar 2021 kl. 11:40

Glistrup fik 6 år han bedrog ikke nogen men udfordrede systemet og politik.

Og er der noget systemet ikke kan tåle, så er det hvis det bliver udstillet og ikke bare kan slippe afsted med at tale det ned - så kan man iværksætte drakoniske straffe.

Ligesom at tildele en helt ude af proportion fængselsstraf til en forvirret teenagepige som systemet ikke ville hjælpe - ud fra devisen at nu skal vi fandengaleme statuere et eksempel.

Men hvor er straffen til dem der har lavet et broken-by-design system - næh den udebliver, og så kan vi ellers fortsætte som vanligt.

2
19. februar 2021 kl. 11:29

Glistrup fik 6 år han bedrog ikke nogen men udfordrede systemet og politik. Thorsen fik også 6 år. Han fik ikke en krone selv, ja han begik nok mandatsvig - prøvede. Men disse her har virkelig bedraget og stjålet fra private. Kan vi igen skønne, at de privates retsstilling er ringe i vort land? Retsstaten fungerer dårligt.

1
19. februar 2021 kl. 10:46

"Derudover er det med til at undergrave tilliden til NemID."

Nja, det er med til at afsløre nogle af svaghederne ved NemID.