Kaspersky præsenterer et nyt, sikkerhedsbaseret operativsystem

Det russiske it-sikkerhedsfirma Kaspersky Lab har lanceret et nyt operativsystem, som ifølge Kaspersky selv sikrer kunderne mod cyberangreb med 99 procent.

I går lancerede it-sikkerhedsselskabet Kaspersky Lab operativsystemet KasperskyOS. Ifølge selskabet er formålet med OS’en at tilbyde et system, som mindsker risikoen for cyberangreb betydeligt.

KasperskyOS har været undervejs i 15 år.

Lover 99 procent sikkerhed

KasperskyOS fokuserer på at forhindre, at det er muligt at køre en udokumenteret kode i systemet. Derfor tilpasser man operativsystemets sikkerhedspolicy, så kun godkendte koder kan afvikles. Den policy kan tilpasses de enheder eller appliaktioner, som OS’en er installeret på.

Derved skulle det ifølge Kaspersky Lab være noget nær umuligt at inficere systemet med en ondsindet kode. Det er simpelthen ikke muligt at igangsætte en kode, som ikke på forhånd er godkendt til systemet.

»KasperskyOS er specielt beregnet til indlejrede systemer, hvortil der er brug for ekstra sikkerhed og strenge krav. Teknisk set er systemet bygget sådan, at det er umuligt at få succes med at inficere systemet med ondsindet kode. Koden vil simpelthen ikke blive afviklet og det gør KasperskyOS immun overfor tidens massive cybertrusler,« skriver Leif Jensen, nordisk direktør for Kaspersky Lab, i en pressemeddelelse.

»100 procent sikkerhed er ikke muligt, men med vores operativsystem kommer vi op på 99 procent,« skriver Leif Jensen.

Større krav til udviklerne

Kaspersky Lab skriver i et blogindlæg, at med et standard operativsysstem, som har mere generelle formål og kører på vilkårlige platforme, er det svært at garantere et højt sikkerhedsniveau.

»Dette kan løses ved at have en tilgang baseret på at bygge et modulært system beståede af små, betroede komponenter, som benytter sig af standardiserede interfaces. Arkitekturen til et sikkert system som er bygget på denne måde gør det muligt at flytte en relativt lille mængde softwarekode til forskellige hardwareplatforme og validere koden, mens man beholder top-level moduler, så de kan blive genbrugt,« skriver Kaspersky Lab i blogindlægget.

Kaspersky Lab skriver i pressemeddelelsen, at operativsystemet kan tilbyde maksimal sikkerhed, men dets opbygning giver kunden ekstra udfordringer under udviklingen, da alle processer på forhånd skal godkendes og skrives ind i sikkerhedsproceduren.

Operativsystemet er møntet på teleindustrien, kritisk infrastruktur og Internet of Things.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Rasmus nix

"constructed from scratch and does not contain even the slightest smell of Linux." Hvordan kan man forvente, at et operativsystem skrevet fra bunden, ikke indeholder fejl? Har Kaspersky skrevet 500 k linjer kode i low-level sprog uden en eneste fejl?

  • 7
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere