Karen Hækkerup får 100.000 opfordringer til at løslade CSC-mistænkt

22. april 2014 kl. 13:5613
Svenske Gottfrid Svartholm Warg har siden november siddet varetægtsfængslet i forbindelse med CSC-hackingen. I morgen modtager justitsministeren mere end 100.000 anmodninger om at løslade ham.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I morgen formiddag afleverer formanden for det danske Piratparti, Rolf Bjerre, mere end 100.000 opfordringer til at løslade svenske Gottfrid Svartholm Warg i form af en international underskriftindsamling til justitsminister Karen Hækkerup.

Warg er varetægtsfængslet på femte måned og mistænkt for at have hacket CSCs mainframe og stjålet oplysninger fra politiet, CPR-registret og Schengens register over efterlyste personer.

Rolf Bjerre håber, at overrækkelsen af underskrifter til ministeren kan være med til at sætte politisk fokus på sagen.

»Formålet er at få spredt ordet om denne her sag. Og det er mit håb, at justitsministeren bliver aktiveret af det og tænker, at det var da en sag, der var værd at sætte sig ind i. Men det er et håb,« siger Rolf Bjerre til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Underskriftindsamlingen blev oprindeligt startet af en mand fra Estland, men er blevet overdraget til Rolf Bjerre, da den estiske mand faldt i unåde i de digitale aktivistmiljøer på grund af en angiveligt upassende indsamling af penge.

Underskriftindsamlingen til fordel for Warg overgås ifølge Rolf Bjerre kun af indsamlingen mod salget af Dong til Goldmann Sachs. De er dog svære at sammenligne, da de små 200.000 underskrivere imod Dong-salget mest var danske underskrifter, hvor underskrifterne for løsladelse af Gottfrid Svartholm Warg kommer fra hele verden.

Udover Gottfrid Svartholm Warg er en ung dansk mand også mistænkt i sagen. Han sidder varetægtsfængslet på tiende måned, og de lange varetægtsfængslinger afledte allerede i januar kritik hos Retspolitisk Forening.

Formand Bjørn Elmquist mente, at det var i strid med menneskerettighederne og påpegede, at så lange varetægtsfængslinger normalt bruges i forbindelse med personfarlig kriminalitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Retssagen mod den unge dansker og Gottfrid Svartholm Warg skal køre fra starten af september til slutningen af oktober, og indtil videre holdes de mistænkte stadig varetægtsfængslet med den begrundelse, at politiet frygter, at de vil slette eventuelle beviser.

Justitsminister Karen Hækkerup modtager personligt underskriftindsamlingen i morgen klokken 12 ved Justitsministeriet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
23. april 2014 kl. 13:03

Hvem siger det er isolationsfængsling? Varetægtsfængsling er da noget andet. Men, anklagemyndigheden burde se at få gjort noget ved de lange varetægtsfængslinger - det klæder ikke Danmark.

13
23. april 2014 kl. 13:53

Hvem siger det er isolationsfængsling?

Det er det heller ikke, hans mor har udtalt han gerne må socialisere sig med andre fanger, men at han i den tid han er fængslet ikke må have adgang til computer, breve eller bøger, fordi man er bange for der er kodet budskaber i det.

Men ja man bør gøre noget ved de lange vartægtsfængslinger, især hvis det er forholdene. En klog mand vil jo især gerne bruge den spildtid på at blive klogere, så man i det mindste får lidt ud af det. Og har noget at komme tilbage hverdags livet med.

http://www.ibtimes.com/pirate-bay-co-founder-prison-petition-give-gottfrid-svartholm-access-books-passes-75000-signatures

11
23. april 2014 kl. 13:03

Hvem siger det er isolationsfængsling? Varetægtsfængsling er da noget andet. Men, anklagemyndigheden burde se at få gjort noget ved de lange varetægtsfængslinger - det klæder ikke Danmark.

10
23. april 2014 kl. 12:12

Sagen er jo netop, at der ikke er fremlagt beviser. Dette er bare endnu et eksempel på dansk retspraksis. Man sætter folk i fængsel og håber/venter til de bliver møre. Selvfølgelig skal man ikke have lov at begå kriminalitet, men det er jo ikke ensbetydende med at man bare kan fængsle og i mange tilfælde isolationsfængsle folk på mistanke og så ikke fremlægge beviser

8
22. april 2014 kl. 20:19

1.000 opfordringer fra folk der oprigtigt tror han er uskyldig. 9.000 fra folk der mener at hvis man bekæmper copyright, så har man moralsk ret til at røvrende andre mennesker. Og endelig 90.000 mails fra hans botnet ...

Spøg til side, så er den danske praksis med lange ISOLATIONSfængslinger en skændsel for landet, og vel værd en underskrift. Men jeg kan ikke se noget om isolation i artiklen, så det er åbenbart bare en ganske almindelig varetægtsfængsling. Grundet flugtrisikoen, formentlig. Det eneste alle de underskrifter fra tilhængere over hele verden opnår, er at underbygge flugtrisikoen.

7
22. april 2014 kl. 18:28

Hvor mange stemmer fik Hækkerup ved sidste valg ?

4
22. april 2014 kl. 14:52

Så kan han lære at lade være med at lave lorte websites så som thepiratebay.org muhahaha!

1
22. april 2014 kl. 14:02

Hvis beviserne er der, så er de der. Han har forbrudt sig mod det danske samfund.

3
22. april 2014 kl. 14:37

Uanset om beviserne er der eller ej, så er 10 måneders isolationsfængsling uden så meget som et anklageskrift både usædvanligt og i strid med alle normale principper for retssikkerhed og menneskerettigheder her i landet. Enten må de rejse en anklage, eller også må de som minimum tage ham ud af isolation.

5
22. april 2014 kl. 14:59

Det store problem er jo så bare at de er hunderædde for at han skal komme i nærheden af en computer og sletter sine spor hvis han kommer ud. Kunne forestille mig de forsøger at proppe en terrorparagraf ned i halsen på ham når han nu har "været så stor en fare for nationen" og pillet i "vores" infrastruktur. (som jo så var frit tilgængelig, men det gør det desværre ikke mere lovligt)