Danske Kapow overrasket over at stå på Wikileaks' spionliste

Danske Kapow Software tager det helt roligt, selvom firmaet står på Wikileaks' nye Spy List.

Hos danske Kapow Software har man ingen problemer med at optræde på en liste sammen med selskaber, der potentielt set leverer spionageløsninger til fremmede regeringer og kriminelle organisationer.

Det fortæller firmaets danske produktdirektør, Svend Skafte, til Version2.

Torsdag i sidste uge offentliggjorde organisationen Wikileaks sin seneste samling dokumenter, Spy Files, hvor også danske Kapow Software optræder.

Kapow Software leverer løsninger til applikations- og cloudintegration, og derfor lå koblingen til spioner og efterretningstjenester ikke lige for.

»Man bliver selvfølgelig lidt overrasket,« siger produktdirektør i Kapow Software Svend Skafte til Version2.

Ifølge en dansk it-sikkerhedskonsulent er det sandsynligt, at flere af virksomhederne på listen normalt arbejder bedst i det skjulte, fordi de ikke har nogen moralske kvaler med at sælge til både lovlige købere og kriminelle.

Læs også: Dansk it-firma med på ny spionliste fra Wikileaks

Der er dog en god forklaring på, at Kapow figurerer blandt 160 andre hardware- og softwarefirmaer, der beskæftiger sig med løsninger til efterretningsvirksomhed og spionage.

Svend Skafte fortæller, at Kapow Software optræder på listen efter et partnerskab med amerikanske Palantir Technologies, der leverer efterretningsløsninger til regeringer og finanssektoren.

»Vi er leverandør til Palantir, der igen er leverandør til den amerikanske regering. Dermed har vi været med på en konference, og det er i den anledning, at vores navn optræder på listen (Spy Files,* red*.),« forklarer Svend Skafte.

Kapow står angivet på Spy List på grund af et dokument, der indeholder en præsentation af 'The Future of OSINT'.

OSINT står for Open Source Intelligence, som dækker over brugen af offentligt tilgængelige kilder til efterretningsvirksomhed.

»Vi har en løsning, hvor en af anvendelsesmulighederne er at gå ind på hjemmesider og opsamle data. Det er den del, vi har leveret til Palantir, og jeg kender slet ikke de konkrete løsninger, som de leverer til den amerikanske regering,« siger Svend Skafte.

Føler I, at I bliver kriminaliseret ved at optræde på Wikileaks Spy List?

»Nej. Sådan en liste bliver jo bare offentliggjort uden at skele til, hvad der ligger bag. Det tror jeg godt, at folk kan gennemskue.«

Men er der ikke en risiko for, at det vil kunne opfattes forkert, at I optræder på listen?

»Det kan måske opfattes forkert, men der står jo mange navne på den liste, som er helt legitime firmaer, der ikke har nogen relation til spionage,« siger Svend Skafte.

Har I fået nogen reaktioner fra kunderne på, at I optræder på listen?

»Nej, det har vi faktisk ikke.«

Wikileaks' Spy List omfatter i skrivende stund 287 dokumenter fra 160 firmaer.

Organisationen vil efter eget udsagn 'sætte fokus på denne hemmelige industri, der er vokset siden 11. september 2001 og er flere milliarder dollar værd'.

Dokumenterne er ikke hemmeligtstemplede, men spænder over prislister, brochurer og kontrakter fra virksomhederne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Pedersen

Føler I, at I bliver kriminaliseret ved at optræde på Wikileaks Spy List?

Efterretningstjenester er vel på den rigtige side af loven, så hvis de leverede software til en efterretningstjeneste skulle de vel heller ikke betragte sig som kriminelle?

 • 3
 • 1
#3 Claus Pedersen

Så hvis PET kommer og vil købe en web crawler af dig, så vil du ikke sælge den til dem af frygt for at de vil begå ulovligheder med den?

Som udgangspunkt må man da som privat virksomhed gå udfra at vestlige efterretningstjenester bruger ens software indenfor lovens rammer.

 • 1
 • 0
#4 Peter Stricker

Føler I, at I bliver kriminaliseret ved at optræde på Wikileaks Spy List?

Det er vel ikke utænkeligt, at journalisten har været inspireret af det engelske ord incriminate, hvorved spørgsmålet kunne opfattes på følgende måde:

Føler I, at I bliver taget i/beskyldt for, at have gjort noget forkert ved at optræde på Wikileaks Spy List?

Og står det til Hans Jørgen Bonnichsen, så hverken skal eller vil efterretningstjenester lade sig begrænse i deres arbejde af de spilleregler for god opførsel, som gælder for os andre.

 • 1
 • 0
#5 Jesper Brunholm

Det er et kvalitetsstempel at Kapow crawling- og integrationssoftwaren er så godt til indsamling og bl.a. overvågning, at det er relevant at være på listen. Det er i øvrigt ironisk, at der er gode chancer for at wikileaks selv har materiale, der er indsamlet med Kapow software (da det opererer bedre som data-collector internt på lukkede netværk end en af konkurrenterne). Jeg kan ikke se at det kan være problematisk at være leverandør til efterretningstjenester, og jeg ville ikke have noget problem med at arbejde for dem (de vil sikkert til gengæld ikke ansætte mig, der er nok data om mig et sted på nettet, der ser for venstre-løjs-agtige ud).

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere