Kaos ved amerikansk primærvalg: Optællings-app var ikke testet

Illustration: TM Grafik
Mobil-app skrevet i huj og hast er skyld i manglende optælling ved Demokraternes primærvalg i staten Iowa, skriver avis.

En mobil-app, som i hast blev produceret inden for de seneste to måneder til at optælle stemmer ved det første amerikanske primærvalg for Demokraterne, der fandt sted i staten Iowa mandag dansk tid, er skyld i, at det officielle resultat endnu ikke foreligger.

Det skriver avisen New York Times.

Appen blev ifølge avisens kilder ikke testet korrekt i en skala, der svarer til statens størrelse.

Det Demokratiske Parti besluttede først at bruge appen, efter at et forslag om rapportering af stemmer via telefon blev opgivet efter råd fra partiorganisationen.

En talsperson for Demokraterne i Iowa udsendte en erklæring sent mandag lokal tid, hvor det blev benægtet, at forsinkelserne var resultatet af den nye app.

»Vi fandt uoverensstemmelser i rapporteringen af ​​tre sæt resultater. Dette var blot et rapporteringsproblem, appen gik ikke ned, og dette er ikke et hack eller en indtrængen. Det underliggende data- og papir-spor er solidt,« sagde talspersonen.

Men flere lokale formænd for Demokraterne i Iowa siger ifølge New York Times, at de havde kæmpet med at bruge appen og havde brugt op mod en time for at komme igennem på en telefon-hotline.

Læs også: Grønlands regering vil indføre digital valghandling

Professor: Internet og mobilafstemning bør ikke bruges ved valg

Matt Blaze, professor i datalogi og jura ved Georgetown-universitetet, siger til avisen, at alle slags apps eller programmer, der er afhængige af at bruge et mobilnetværk til at levere resultater, er sårbare over for problemer både på appen og på de telefoner, der bruges til at køre den:

»Konsensus blandt alle eksperter, der har overvejet dette, er utvetydig: Internet- og mobilafstemning bør ikke bruges ved valg i øjeblikket.«

Kampagnen for Bernie Sanders har på grund af situationen fremlagt sine egne opgørelser, som bygger på omkring 40 procent af valgstederne.

Ifølge disse tal vinder Bernie Sanders med 29,7 procent af stemmerne, efterfulgt af Pete Buttigieg med 24,6 procent, Elizabeth Warren på 21,4 procent og Joe Biden med 12,4 procent.

De officielle tal vil forelægge senere i dag, dansk tid.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Palle Due Larsen

Jeg er forvirret. Det første primærvalg er i New Hampshire. I Iowa holder de caucus. Jeg troede, at det foregik ved, at man samlede alle i et stort rum, hvorefter hver enkelt gik hen til gruppen for den kandidat, man støttede. Så tælles der hoveder. Hvad skal man så bruge en app til?

 • 2
 • 3
#6 Anne-Marie Krogsbøll

Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvordan det foregår - men jeg har lige på CNN hørt en kvinde give udtryk for, at godt nok havde hun glædet sig til vaglfest - men egentligt kunne hun ikke forstå, hvorfor det skal gå så hurtigt. Hun synes hellere, at man skal have papirstemmesedler og manuel optælling - og så kan resultatet - et pålideligt et - komme efter en uges tid.

Hørt! Dejligt at høre fra et land, der kan sige "Been the, done that" om digital afstemning. Lad os tage ved lære her hjemme, når der hvert halve år kommer den obligatoriske stemme, der lige skal kræve digitale valg. Klap i!

 • 11
 • 1
#7 Mogens Lysemose

Så skal de enkelte lokaliteter indberette pr. app. Og det kan systemet altså ikke bære.

Wauv, hvor mange samtidige transaktioner kan der dog være tale om? Det er vel kun en rapportering per forsamling, ikke en per "vælger".

Men vores egne digitale afgangsprøver gik jo også ned flere år i træk... Skræmmende at der er så lidt styr på hvem der kan stille op til at blive verdens mægtigste person.

 • 12
 • 0
#9 Finn Thøgersen

Wauv, hvor mange samtidige transaktioner kan der dog være tale om? Det er vel kun en rapportering per forsamling, ikke en per "vælger".

Yep, problemet er vist mere jordnært

Iflg andre versioner er det mere et spørgsmål om at de tilforordnede typisk er ældre og ikke specielt tech kompetente

Angiveligt havde mange af dem slet ikke downloaded appen, mange andre rendte ind i password problemer, appfejl/inkompatible telefoner osv

Og da man i bedste DJØF stil havde nedlagt den telefonservice der tidligere blev brugt til at indrapportere resultaterne...

Der er så åbenbart også problemer med de data de HAR fået ind...

Mao: - Brugere der slet ikke var klar til/trænet til det nye system - Manglende fallback mulighed når det ikke virker - Og ja, manglende test

Men alt er sikkert godt når vinderen om nogle timer er udråbt:

Hillary Clinton :-)

 • 3
 • 0
#10 Henrik Morell

Man kan vist også undre sig over, hvordan man har fundet på at bruge en app, der kun skal bruges én gang. En web-løsning havde vist været lidt bedre - hvis det absolut skal være elektronisk.

 • 2
 • 0
#13 Jan Heisterberg

I de fleste lande er der enorm interesse for et hurtigt (forløbigt) resultat, som derefter kan underbygges på en sikker, reviderbar måde.

Derfor er elektronsik indberetning fra decentale optællingssteder da sund fornuft. Om det er web, en app eller en telefonopringning er af mindre betydning - og hver af disse muligheder åbner for fejl og svindel.

Den efterfølgende sikre indberetning underbygger så det hurtige resultat.

Men man skal ikke tro et et såkaldt manuelt papirsystem er sikkert; det ses i mange lande. Listen over svindel og fejlkilder er lang. Fordi Danmark har et (tilsyneladende) sikkert system, med en række checks and balances med tal som skal stemme (antal stemmesedler = antal ikke brugte + antal gyldige + antal ugyldige) er da tilsyneladende godt og sikkert, men det kan sikkert svindles med (at tro det modsatte er naivt).

I Iowa er fejlen så simpel, tilsyneladende, at det er utroligt: utilstrækkelig afprøvning. Der er ikke en teknologisk forklaring.

 • 1
 • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere