Kaos på børsen i New York: Ansat glemte at slå backup-system fra

27. januar kl. 09:103
New York Stock Exchange (NYSE)
Illustration: Tobias Deml/Wikimedia Commons.
En menneskelig fejl forårsagede voldsomme udsving i aktiekurserne på børsen i New York. En ansat glemte at slå et disaster-recovery system fra, der nulstiller handlen fra morgenstunden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kurserne på de aktier, der tirsdag morgen blev handlet på verdens største børs, New York Stock Exchange (NYSE), faldt og steg i et uhørt omfang – i nogle tilfælde svingede kursen med 25 procent inden for få minutter.

Kaosset, som det er beskrevet i amerikanske medier, påvirkede mere end 250 selskaber, heriblandt McDonald's, Walmart og Morgan Stanley, skriver Bloomberg.

Læs også: Britiske myndigheder advarer mod russisk-baseret hackergruppe: Angriber politikere og forskere

De voldsomme aktieudsving skyldtes en menneskelig fejl, da en ansat ved NYSE's backup-center i Chicago glemte at slå et disaster-recovery system fra. Da det ikke blev slået fra og i stedet efterladt kørende, opfattede systemerne i New York det som om, at handlen ikke som sædvanligt blev lukket natten over og åbnet igen klokken 09:30, men i stedet fortsatte natten over. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Almindeligvis sætter morgenstundens første handler de indledende priser på aktierne, men grundet »den fortsatte handel« skete det ikke, og derfor føg det med priser fra højre og venstre.

Læs også: Amerikanske myndigheder ignorerer 60 procent af it-sikkerhedsanbefalinger

De økonomiske konsekvenser af den menneskelige fejl er endnu uvisse, men flere selskaber har søgt om kompensation for de tusindvis af handler, som børsen så sig nødsaget til at ophæve som følge af de store aktieudsving.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. januar kl. 19:38

Er jeg den eneste, der synes, at billedet ligner en pin-ball maskine?

3
30. januar kl. 09:29

nej, du er ikke den eneste

1
27. januar kl. 10:39

Det lyder mere som en procedure fejl end en menneskelig fejl. Hvis man skal huske at gøre noget for at der ikke sker en katastrofe, er problemet ikke at det blev glemt (for selvfølgelig sker det før eller siden), men at det var lavet på den måde.