Kan Microsofts filsystem exFAT lukke hullet mellem styresystemer?
Teknologinyhedssiden Ars Technica har kigget på fordele og ulemper ved filsystemet exFAT med henblik på at svare på spørgsmålet: Kan Microsofts nye filsystem exFAT lukke hullet mellem styresystemerne? Det korte svar er: “Ja, men...”. For mens der er en lang række fordele, er der også ulemper.
Samlet når Ars Technica dog til konklusionen, at exFAT er en god løsning, hvis du hverken har brug for Linux-understøttelse eller vil dele en ekstern disk.
En af de mest tydelige fordele ved exFAT er evnen til at håndtere utroligt store datamængder. Men der er også udfordringer - særligt nævneværdigt er risikoen for tab af data.
Formålet med det lukkede Microsoft-filsystem exFAT, der blev introduceret i 2006, var at skabe bro mellem NTFS-filsystemet og det ældre FAT32-filsystem. En af fordelene er, at det, modsat FAT32-filsystemet, kan håndtere filer, der er større end fire gigabyte, eftersom det er et 64-bit-filsystem. I stedet har den en maksbegrænsning, der hedder 16 exabyte (2^60 bytes, også kaldet en exbibyte) og en teoretisk maksimal størrelse på 64 zettabyte (2^70 bytes, også kaldet en zebibyte).
Apple har licenseret det lukkede format i OS X siden styresystemet Snow Leopard nåede version 10.6.5, hvor det blev muligt for Mac-brugere at formattere diske i exFAT gennem programmet Diskværktøj. Der skulle inden Apples nyeste styresystem 10.8, også kendt som Mountain Lion, ikke være problemer, som tidligere har opstået mellem kompatibiliteten mellem en disk, formateret i exFAT på Mac, men afviklet i Windows.
Men Mac-understøttelsen er ikke komplet. Ønsker man at bruge det indbyggede backupværktøj Time Machine i OS X, skal man bruge en disk, der følger HFS+-formateringen.
Linux-understøttelsen halter også gevaldigt, men det skyldes hovedsagligt, at det er et relativt nyt filsystem. Ars Technica påpeger, at der er en implementering af exFAT som et FUSE user-space level file system, men at de ikke har prøvet det.
Modsat filsystemer som NTFS eller HFS+ har exFAT en større risiko for tab af data. Dette skyldes, at exFAT, ligesom FAT32, ikke har nogen journalisering indbygget i filsystemet. Samtidig er der ingen kryptering af filer på system-niveau eller understøttelse for komprimering.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.