Kan Google sælge Chrome OS på løftet om syv-sekunders boot?

Kommentar: Googles kommende styresystem praler med lynhurtig opstart. Men er det salgsargument nok til at få kunder i butikken, når konkurrenterne kan gøre det samme?

Når Google disker op med en helt ny løsning på et område, firmaet ikke tidligere har bevæget sig i, er der grund til at være spændt og have høje forventninger. Gmail gjorde webmail brugbart, og konkurrenterne måtte skynde sig at komme på omgangshøjde for ikke at blive helt til grin.

Med lanceringen af et nyt styresystem, der anskuer verden på en helt ny måde, har Google mulighed for at strømline brugen af de efterhånden mange webtjenester, som firmaet tilbyder - helt fra hardware-niveauet.

Sløret blev løftet for Chrome OS i sidste uge, men først i slutningen af 2010 vil det blive muligt at købe en netbook med Chrome OS. Og hvad skal så få nørder såvel som helt almindelige forbrugere til at vælge en 'Google-book' i stedet for en Linux- eller Windows-netbook?

Ingen malware, et simpelt og overskueligt system, som kun rummer en browser, og så det mest håndgribelige: En hurtig opstart på kun 7 sekunder.

Men når Chrome OS-computerne rammer hylderne om et års tid, er ventetid på at et styresystem kommer i omdrejninger muligvis 'so last year'.

Allerede i dag findes mange løsninger, der gør det muligt at komme hurtigt i gang med en browser. Version2-redaktionens netbook fra Lenovo kommer med en mulighed for at starte mini-OS'et Splashtop, der rummer en browser, Skype og et par andre, skrabede funktioner. Det tager cirka 11 sekunder at starte Splashtop.

Asus har Express Gate (som bruger Splashtop-software) bygget ind på mange af firmaets bundkort i sin egen chip, hvilket gør det muligt at tilbyde en browser endnu hurtigere. Og Dell har Latitude On-funktionen på udvalgte bærbare, hvor en dedikeret ARM-chip sørger for at løbe en browser i gang i løbet af få sekunder. Det er groft sagt samme funktion, som Google om et år vil forsøge at sælge som et selvstændigt styresystem.

Ubuntu klar på 10 sekunder
Samtidigt lover Canonical, at Ubuntu Linux - altså et fuldt og helt styresystem uden kompromiser - vil kunne koldstarte på 10 sekunder, når version 10.04 lanceres til april.

Men hvorfor overhovedet bekymre sig om koldstart, når det sjældent er nødvendigt at slukke helt for en bærbar computer?

En af mine private computere er en bærbar Mac. Siden den blev købt i 2006, er den højst blevet slukket en gang om måneden, da jeg i stedet nøjes med at klappe låget i. Dermed er computeren klar til brug igen på få sekunder, næste gang jeg åbner den, og i det sjældne tilfælde, at batteriet løber tør undervejs, er den i dvale og er klar på under 15 sekunder.

Klodens klart dominerende styresystem, Windows, er med version 7 efterhånden også blevet så stabilt og hurtigt til at vågne fra standby og dvale, at en fuld nedlukning kan gemmes til særlige lejligheder.

Med andre ord kan den typiske måde at bruge en computer på om et år være ganske anderledes, end skrækhistorier og triste minder om en firma-computer med Windows XP, der bruger fem minutter på at starte hver morgen.

Og dermed ryger et af Googles vigtigste argumenter over for forbrugere, der skal overtales til at tage springet ud i et helt nyt slags styresystem, hvor filer ikke kan gemmes lokalt.

Forhåbentligt har Google andre skud i bøssen, når de første computere med Chrome OS lanceres i slutningen af 2010. For eksempel en pris for den samlede pakke, der giver konkurrenterne baghjul.

Og slutteligt er det også vigtigt at huske, at Chrome OS er Googles første bud på, hvordan et styresystem kan have al fokus rettet mod nettet og skyen. Det skal nok mere ses som en strømpil end en forventet storsællert.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Rasmus Kaae

min nuværende ubuntu tager ~30 sekunder om at starte på min gamle r40. vista tager et par minutter på min forholdsvis nye stationære med 4 gb ram og hvad der ellers hører til ... :)

 • 0
 • 0
#2 Peter Frandsen

Hvorfor er det at Google ChromeOS hele tiden bliver kørt frem som et alternativ til andre operativ systemer, splash-top osv? Google omtaler selv ChromeOS netbooks som et supplement til ens "primære" PC (Win/Mac/Linux) - det vil så nok vise sig at disse netbooks kan klare det vi bruger en meget stor del af tiden foran computeren til (ligesom en IPhone eller Android telefon kan for manges vedkommende).

Og hvis ChromeOS kan være med til at presse prisen på netbooks (tænk hvad en ARM baseret netbook kan produceres for) så vinder vi allesammen uanset hvilket OS vi måtte foretrække.

 • 0
 • 0
#3 Jesper Louis Andersen

Præcis. ChromeOS er interessant fordi det vil dække behovet for en meget stor del af befolkningen til en brøkdel af den nuværende pris. Microsofts problem lige nu er at Windows er en relativt stor investering på de små computere.

De kan potentielt få et problem med at sælge windows på dem hvis alternativet er gratis og tilstrækkeligt for de fleste.

 • 0
 • 0
#4 Svend Andersen

"Men hvorfor overhovedet bekymre sig om koldstart, når det sjældent er nødvendigt at slukke helt for en bærbar computer"

Grunden til, at du ikke slukker den er vel, at den tager lang tid om at starte op, ikke?

Hvis systemet kan være klar på syv sekunder, hvorfor skulle man så vælge dvale? Desuden vælger hr og fru Danmark at lukke helt ned.

 • 0
 • 0
#6 Peter Andersen

Min Mor ku godt klare sig med chrome-os. Jeg ku nok ikke, jeg har alt muligt mærkeligt hardware jeg gerne vil bruge, og underlige spil til børnene, som udviklerne gerne vil ha penge for, så de dur kun til Windows. Men på min pc #2 måske?. Jeg foretrækker stadig Windows, men synes det er super sejt med alternativer, det holder (eller burde holde), andre på stikkerne.

 • 0
 • 0
#7 Jarnis Bertelsen

Grunden til, at du ikke slukker den er vel, at den tager lang tid om at starte op, ikke?

Der er andet der tager tid ved opstart end selve styresystemet. Der er typisk en håndfuld programmer jeg bruger så ofte at deres start tid nærmest skal lægges til opstartstiden og desuden dokumenter jeg har åbne og ikke er færdig med at arbejde på.

 • 0
 • 0
#8 Niels Elgaard Larsen

==

Men hvorfor overhovedet bekymre sig om koldstart, når det sjældent er nødvendigt at slukke helt for en bærbar computer?

Det kan der være mange gode grunde til.

For mig er det at mine bærbare er krypteret og så dur sleep ikke.

For andre er det måske, at de har mange computere, som de ikke bruger hver dag. Og hvis man tager en computer med til et møde, så er det surt at opdage at den er flad, fordi man ikke har brugt den i en uge eller to.

 • 0
 • 0
#9 Thomas Jørgensen

Nu har jeg ikke brugt meget tid på at sætte mig ind i Chrome OS. Dertil er det for uhåndgribeligt og for langt ude i fremtiden endnu. Men er der nogle der kan forklare mig, hvor Chrome OS adskiller sig fra en Thin Client a la WinCE, XPe eller tilsvarende Linux varianter?

Jeg kan godt se, at det ser pænt ud på de foreløbelige konceptvideoer, men ellers lyder meget af beskrivelsen da lige de allerede tilgængelige Thin Clients??

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Grunden til, at du ikke slukker den er vel, at den tager lang tid om at starte op, ikke?

Hvis systemet kan være klar på syv sekunder, hvorfor skulle man så vælge dvale?

Måske fordi det kun tager 7 mikro sekunder at vågne fra dvale?

Desuden vælger hr og fru Danmark at lukke helt ned.

Det er jo bare fordi de ikke ved bedre, og fordi det ikke virker ordentligt på en PC. Køb en mac.

 • 0
 • 0
#13 Alice Raunsbæk

Jeg er den type, der slukker for min PC.

Måske nogle af jer der ikke gør det har state-of-the-art hardware som vitterligt bruger 0,001kW i standby?

Måske jeg er 'for' strømbevidst? Men min PC bliver slukket - no way den skal gå i dvale! Hvis den er tændt er det fordi jeg skal bruge den og så skal jeg ikke til at vække den bare fordi jeg har været ude i køkkenet.

Jeg bruger f.eks. ikke min PC om natten, når jeg sover eller om dagen imens jeg er på arbejde, ej heller når jeg er på vej til og fra arbejde. Hvorfor skal min PC så stå spilde strøm?

Men lader I også TV, video, DVD, satboks, HD optager m.v. være på standby hele dagen, også når I er på ferie?

Spar på strømmen - sluk på kontakten.

 • 0
 • 0
#14 Deleted User

Jeg er den type, der slukker for min PC.

Du burde lave kombinationer.

Måske jeg er 'for' strømbevidst? Men min PC bliver slukket - no way den skal gå i dvale! Hvis den er tændt er det fordi jeg skal bruge den og så skal jeg ikke til at vække den bare fordi jeg har været ude i køkkenet.[/qoute] Næh, du kunne være mere. Du skal da i dvale når du går til frokost.

[quote]Spar på strømmen - sluk på kontakten.

Hvis du virkelig vil spare, så putter du computeren i dvale når du skal på toilettet og hente kaffe.

 • 0
 • 0
#16 Louis Tim Larsen

Synes, at Chrome OS er meget overhyppet. Det er bare en Chrome browser, der kører på en Linux kerne og intet andet. Al den spænding og larm folk lavede op til udgivelsen var jo helt forgæves. De fleste Linux-udviklere ville med lethed kunne lave en letvægts-distribution, kun bestående af en Chrome-browser, der booter på få sekunder.

 • 0
 • 0
#17 Niels Elgaard Larsen

Ja, det er heller ikke så svært at lave et script der uploader al ens private data til Google.com

Jeg er mest interesseret fordi jeg regner med at der kommer nogle billige netbooks med lang batteritid, som jeg kan installerer Debian på.

Jeg er ikke så interesseret i super performance, video, spil osv. Jeg vil bare have en lille sag, hvor jeg kan arbejde i Emacs i 8 timer.

 • 0
 • 0
#19 Niels Elgaard Larsen

Det er nok til en flyrejse. Eller tog og bus. Det er nok til fx en heldagskonference.

Men det skal være mindst 8 timer med bruge af Emacs, WiFi, osv.

Mange PDA'er kan bruges i omkring 10 timer. Det er fint til de fleste ting, hvis man bruger den med en GPS kan det dog være i underkanten.

PDA'er kører fint Emacs. Skærm og tastatur er dog for småt. Jeg har een gang prøvet at skrive en hel artikel på en PDA (Yupy) på flytet til Toronto. Det kan lade sig gøre, men det skal altså være ret vigtigt, før man gør det.

Et tastatur kan ikke bruge megen strøm. Et større skærm bruger nok lidt mere strøm, Men man også have et batteri der er 3-5 gange gange større end i en PDA.

Men naturligvis ville det være godt med endnu mere end 8 timer. Men hvis den skal kunne køre i dagevis, tror jeg at bare WiFi begynder at tage for meget strøm.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere