Kampen om danske domæner spidser til
To selskaber har meldt ud, at de har indsendt bud på administration af de danske .dk-domæner for de næste seks år. Hidtil har DK-Hostmaster, der er ejet af Dansk Internet Forum (DIFO), stået for administrationen, og dette selskab har også afleveret et bud. Ny på banen er et dansk-amerikansk konsortium dokDK med Tina Dam i spidsen.
Og det er ikke kun en kamp om, hvem der skal score profitten ved at administrere danske domænenavne. Der er fra dotDK's side lagt op til at afgørende brud med måden, som .dk-domæner hidtil er blevet håndteret.
I dag køber kunderne domænenavnet direkte hos DK-Hostmaster, der også vedligeholder adressearkivet over, hvem der ejer hvilke domæner. Denne metode kaldes i domænesprog for ?sole registry?, mens dotDK anvender en såkaldt ?shared registry?, hvor det er internetudbyderne, der står for den direkte kontakt med kunderne, og som vedligeholder databasen med kundernes data.
Netop udsigten til, at der kan komme til at ske et brud på DK-Hostmaster monopol på domænenavnsadministration har fået DIFO's formand Mads Bryde Andersen til at udsende en pressemeddelelse med overskriften ?Afgørelsens time for det danske internet?, hvor han opridser fordele og ulemper ved at droppe ?sole registry? til fordel for ?shared registry?.
Mads Bryde Andersen skitserer sit synspunkt på denne måde over for Version2 :
»I et shared registry indfører man en underleverandør i forhold til slutkunden, og det betyder, at det bliver en meget enklere opgave at være landeadministrator, fordi man kun skal holde styr på navnedatabasen, så ud fra et landeadministratorsynspunkt er det det nemmest, og det er også det mest udbredte.«
Kunder mister gennemskuelighed
»Men set ud fra et kundesynspunkt og set fra samfundets synspunkt indeholder det nogle problemer, som IT- og Telestyrelsen nu skal tage stilling til. For kundeoplysningerne ligger ikke hos landeadministrator, de ligger hos internetleverandøren, så hvis der sker noget med et domæne, så sidder slutbrugeren og tænker: er det nu landeadministrator, eller er det min internetleverandør, der er skyld i det her. Og i Danmark, der har en sole registry, så er der kun et sted at stille det spørgsmål, og det er hos DK-Hostmaster,« siger han til Version2.dk.
Mads Bryde Andersen peger desuden på, at ved at samle data et sted om de enkelte ejere af domænerne, har man også større garanti for datakvaliteten.
»Det betyder, at man ud fra et samfundssynspunkt har en højere troværdighed til identiteten bag de enkelte domænenavne, for det ligger ikke i hænderne på de enkelte internetleverandører. Desuden er det mere gennemskueligt for kunderne, hvad domænerne koster,« siger han.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.