Kafka-kø kommer i version tre med konsensus

Illustration: Bigstock/Neftali
Ny nøgle-værdi-database og farvel til Java 8 og Scala 2.12 er blandt nyhederne.

Kø-systemet Apache Kafka er landet i version tre, som ifølge projektets udvikler Konstantine Karantasis er en større udgivelse på flere måder. Den ændrer api'erne fra forrige versioner og byder på mange nyheder.

Det problem, som Kafka løser er, når en stor mængde delsystemer skal kommunikere med hinanden.

I stedet for at de enkelte delsystemer smider meddelelser rundt med løs hånd, fungerer Kafka som et slags transportbånd, der opfanger og videresender meddelelser rundt fra og til systemets komponenter.

Læs også: Tjep køkultur med Apache Kafka

Kafka opdeler meddelelserne i 'topics', som køens abonnenter skriver sig op til at modtage. Man kan hælde hundredvis af terabyte data i røret og foretage millionvis af forespørgsler per sekund. Systemet blev i sin tid udviklet af LinkedIn, men blev i 2011 sat i verden som open source i Apache-organisationens regi.

Nyhederne i version tre drejer sig blandt andet om komponenten Kafka Raft, også kaldet systemets 'konsensus-mekanisme' af Konstantine Karantasis. Det er en afløser for Apache Zookeeper, som er en nøgle-værdi-database, der anvendes til konfiguration, synkronisering og som navnetjeneste.

Raft byder på en effektiv måde at gemme, indlæse og replikere denne information, men er dog endnu ikke moden til produktion, skrives der i indlægget fra udvikleren.

Læs også: Sådan fik Nordea has på ‘Dødsstjernen’ med Kafka

Også blandt nyhederne er et stop for understøttelse af Java 8 og Scala 2.12. Kafka er programmeret i Scala og Java.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere