Kafka-kø kommer i version tre med konsensus

Kafka-kø kommer i version tre med konsensus
Illustration: Bigstock/Neftali.
Ny nøgle-værdi-database og farvel til Java 8 og Scala 2.12 er blandt nyhederne.
30. september 2021 kl. 09:16
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Kø-systemet Apache Kafka er landet i version tre, som ifølge projektets udvikler Konstantine Karantasis er en større udgivelse på flere måder. Den ændrer api'erne fra forrige versioner og byder på mange nyheder.

Det problem, som Kafka løser er, når en stor mængde delsystemer skal kommunikere med hinanden.

I stedet for at de enkelte delsystemer smider meddelelser rundt med løs hånd, fungerer Kafka som et slags transportbånd, der opfanger og videresender meddelelser rundt fra og til systemets komponenter.

Kafka opdeler meddelelserne i 'topics', som køens abonnenter skriver sig op til at modtage. Man kan hælde hundredvis af terabyte data i røret og foretage millionvis af forespørgsler per sekund. Systemet blev i sin tid udviklet af LinkedIn, men blev i 2011 sat i verden som open source i Apache-organisationens regi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyhederne i version tre drejer sig blandt andet om komponenten Kafka Raft, også kaldet systemets 'konsensus-mekanisme' af Konstantine Karantasis. Det er en afløser for Apache Zookeeper, som er en nøgle-værdi-database, der anvendes til konfiguration, synkronisering og som navnetjeneste.

Raft byder på en effektiv måde at gemme, indlæse og replikere denne information, men er dog endnu ikke moden til produktion, skrives der i indlægget fra udvikleren.

Også blandt nyhederne er et stop for understøttelse af Java 8 og Scala 2.12. Kafka er programmeret i Scala og Java.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger