Kæmpenedbrud i betalingssystemer kører på 3. døgn – kunder taber millioner
»Du har ringet til DIBS Payment Services. Vi har for øjeblikket driftsproblemer. Dette kan periodevis resultere i fejl og afslag på gyldige betalinger. Vi arbejder på at løse problemet hurtigst muligt.«
Sådan lyder velkomsthilsenen, når man i disse dage ringer til DIBS, der leverer elektroniske betalingsløsninger.
DIBS' løsning til elektroniske betalinger har siden søndag middag været ramt af et stort nedbrud, der går ud over en lang række kunder, hvis e-handel er gået mere eller mindre i stå.
»Jeg skriver anonymt, da vi selv er kunder hos DIBS og har været ramt af nedbruddet hele dagen, hvilket har kostet os omsætninger på omkring 300.000 kr. indtil videre. Siden midnat har vi kunnet cleare ca. 10 betalinger og har modtaget mange hundrede forgæves ordrer. Vores kunder er dybt frustrerede,« skriver en læser til Version2.
Hos DIBS beklager driftsdirektør Jacob Raavig nedbruddet over for kunderne.
»Det er korrekt, at vi har haft en længere driftsforstyrrelse, som desværre ikke er løst endnu. Vi kører med nedsat kapacitet, hvilket betyder, at nogle kunder stort set ikke får nogen transaktioner igennem, mens andre får det hele igennem,« siger Jacob Raavig til Version2.
Blandt de ramte kunder er DSB, der ikke kan sælge togbilletter online.
»DSB’s netbutik på DSB.dk er i øjeblikket ramt af en fejl hos betalingsselskabet DIBS, som har haft et større nedbrud, som rammer rigtig mange internetbutikker, heriblandt DSB’s netbutik og DSB’s mobilbillet-app,« skriver DSB i en mail og opfordrer til, at rejsende i stedet køber billetterne i automaterne på stationerne.
Jacob Raavig estimerer, at en typisk dansk kunde på nuværende tidspunkt får omkring 40 procent af sine transaktioner igennem, men erkender, at situationen mandag så anderledes ud.
»Der var der kunder, der slet ikke havde hul igennem. Men hele natten til mandag var der normal drift,« siger Jacob Raavig.
Han forklarer videre, at DIBS af hensyn til kunderne har valgt at holde så meget som muligt af løsningen kørende i stedet for at lukke det hele ned. Men dette besværliggør også fejlsøgningen, der nu kører på tredje døgn.
»Vi har to team, der arbejder i skiftehold, på at finde fejlen. Vi har nu udelukket skudsekundet lørdag nat som årsag, vi har forgæves tjekket alle logs for at kunne finde spor efter DoS-angreb, og vi kan også ret sikkert sige, at nedbruddet hos vores partner SDC heller ikke er årsagen. Så nu kigger vi andre veje,« lyder det fra Jacob Raavig.
Version2 har fået en lang række henvendelser om nedbruddet, og en gennemgående kommentar er manglen på information. Hvad siger du til det?
»Vi lytter til kunderne og forsøge at give dem, hvad de ønsker af information. Vi har haft ekstrabemanding på supporttelefonen, men lige nu har vi bare ikke så meget infromation at give. Men det er klart, at så er det det, vi må sige videre.«
*Hvad er den seneste udmelding så? Hvornår forventer I at have løst problemerne?
»Lige nu (tirsdag 10.35, red.) håber vi på, at det er løst i eftermiddag. Men det er som sagt nye ting, vi går efter. Så jeg kan ikke give nogen garantier, ud over at vi knokler, så blodet sprøjter ud under neglene,« siger Jacob Raavig.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.