De centralt placerede og kæmpestore datacentre er under pres: Stærkt centraliseret databehandling kan nemlig ikke levere varen, når f.eks. selvkørende biler har brug for lynhurtigt svar for ikke at udsætte passagererne for fare, hvis vejen ændrer forløb, eller vejret forandrer sig.
»Bare få hundrede mikrosekunders forsinkelse som følge af store pendlerafstande for data kan få alvorlige følger for passagererne,« siger Scott Penberthy, der er director for applied AI hos rådgivningsvirksomheden Gartner, til Ingeniørens it-medie, Version2.

Derfor er såkaldt edge computing ved at opstå som et alternativ til central databehandling, som vi kender den i dag, f.eks. fra vores brug af tjenester som Dropbox, Gmail, Office 365 og Chromecast, hvor data håndteres på steder, de færreste kender.
Edge computing handler om at behandle data lokalt, f.eks. i 5G- mikrodatatårne i byen frem for på store datacentre i Nevada-ørkenen.
Et andet argument for at flytte databehandlingen ud i lokalområdet er ifølge Scott Penberthy, at 90 pct. af den slet ikke har noget at gøre i skyen, fordi det handler om data, der genereres og anvendes lokalt.
(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Og der kan være tale om massive datamængder. Toyota forventer en dataudveksling mellem biler og skyen på 10 exabytes pr. måned i 2025.
»Også det er et argument for at flytte databehandlingen ud i lokale enheder,« siger Gartner-direktøren.
Pendulet svinger tilbage
Databehandling har historisk set længe kunnet beskrives som et pendul, der svinger mellem central og decentral. Mainframesystemernes glansperiode i 1970’erne og 1980’erne var således central; derefter kom den mere decentrale client/server- arkitektur i 1980’erne, som igen blev afløst af den centraliserede cloud- periode cirka ved årtusindskiftet.
Skyen har været en nødvendig udvikling for at kunne håndtere de sociale mediers milliarder af brugere eller for at kunne streame musik og video til millioner. Men udfordringen er, at netværksforbindelserne kommer til at segne under de store datamængder, når vi går ind i næste it-tidsalder, vurderer Gartner.
Her vil vi gå fra at interagere med softwaresystemer via browsere og apps til direkte interaktion mellem menneske og maskine, f.eks. i form af personlige assistenter og såkaldte immersive interfaces, hvor sansning af den virkelige verden helt erstattes af digitale sanseindtryk på displays via augmented og virtual reality- teknologi (AR og VR).
»Vi kan ikke regne med, at en netværksforbindelse altid er oppe eller stabil. Men forbrugerne – især de kommende generationer – er vant til en meget høj stabilitet og pålidelighed,« siger Scott Penberthy, og han vurderer derfor, at når man ikke kan flytte data til computeren, må computeren flyttes til data.
Derfor vil vi se mikrodatacentre med få serverracks, som tilbyder databehandling på 10-15 ms – altså en hastighedsforøgelse på mindst en faktor 10, hvilket er nødvendigt, når AR og VR virkelig gør deres indtog. En forsinkelse på blot 7 ms i virtuelle brillers afvikling af indhold vil gøre de fleste køresyge.
Udviklingen mod edge computing understøttes også af behovet for lokal databehandling med maskinlæring og artificial intelligence. Eksempelvis kan der hurtigt opstå et flaskehalsproblem på dataoverførslen, hvis man installerer mange overvågningskameraer på et område, f.eks. en lufthavn eller en banegård. Men hvis kameraerne er intelligente nok til kun at gemme de ‘vigtige’ optagelser og kassere resten, skånes din dataforbindelse.
Googles Progressive Web Apps er et eksempel på, hvordan de store it-virksomheder arbejder på at holde en del af databehandlingen lokalt. Progressive Web Apps tilbyder de første funktionaliteter offline og kan altså startes op uden netværksforbindelse. Det sker ved at pre-cache de nøgleressourcer, appen har brug for.

Endelig er spørgsmålet om persondatasikkerhed et relativt nyt argument for at undgå central databehandling. Eksempelvis er iPhones lagring og behandling af biometriske data i krypteret form på selve telefonen frem for i iCloud et eksempel på, hvordan man kan undgå de store sikkerhedsudfordringer, den centraliserede sky giver.
På vej i 30 amerikanske byer
Udviklingen mod edge er allerede i gang, typisk anført af teleselskaber og softwarevirksomheder. Et eksempel er selskabet EdgeMicro, der sammen med et unavngivent, men førende mobilselskab vil oprette mikrodatacentre i 30 byer i USA.
»Det har enorm betydning for en række anvendelsesmuligheder, som har gavn af netværk uden forsinkelse. Applikationer med et kontinuerligt feedback-loop, såsom virtual reality, robotter, industriel automatisering, telemedicin, streamede spil, førerløse biler og meget mere,« sagde EdgeMicros CTO, Anton Kapela, ved offentliggørelsen af planerne.
Også fildelingstjenesten Dropbox er gået fra at forsyne brugerne med data fra to store datacentre i USA til nu at have lokale kraftcentre 19 steder på tre kontinenter. Det har ifølge selskabet øget den brugeroplevede hastighed med 300 procent.
General Electric annoncerede i slutningen af 2017, at man vil udrulle et edge-netværk med såkaldte ‘konsoller’, der hver kan håndtere op til 200.000 IoT-enheder.
Denne artikel stammer fra avisen Ingeniøren.