Kæmpedatacentre er for sløve til IoT-enheder og selvkørende biler

1. juni 2018 kl. 05:126
Kæmpedatacentre er for sløve til IoT-enheder og selvkørende biler
Illustration: MI Grafik.
‘Edge computing’ er behandling af data i lokale mikrotårne – og måske svaret på forbrugernes krav om lynhurtig regnekraft til f.eks. selvkørende biler og VR-tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De centralt placerede og kæmpestore datacentre er under pres: Stærkt centraliseret databehandling kan nemlig ikke levere varen, når f.eks. selvkørende biler har brug for lynhurtigt svar for ikke at udsætte passagererne for fare, hvis vejen ændrer forløb, eller vejret forandrer sig.

»Bare få hundrede mikrosekunders forsinkelse som følge af store pendlerafstande for data kan få alvorlige følger for passagererne,« siger Scott Penberthy, der er director for applied AI hos rådgivningsvirksomheden Gartner, til Ingeniørens it-medie, Version2.

Derfor er såkaldt edge computing ved at opstå som et alternativ til central databehandling, som vi kender den i dag, f.eks. fra vores brug af tjenester som Dropbox, Gmail, Office 365 og Chromecast, hvor data håndteres på steder, de færreste kender.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Edge computing handler om at behandle data lokalt, f.eks. i 5G- mikrodatatårne i byen frem for på store datacentre i Nevada-ørkenen.

Et andet argument for at flytte data­behandlingen ud i lokalområdet er ifølge Scott Penberthy, at 90 pct. af den slet ikke har noget at gøre i skyen, fordi det handler om data, der genereres og anvendes lokalt.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Og der kan være tale om massive datamængder. Toyota forventer en dataudveksling mellem biler og skyen på 10 exabytes pr. måned i 2025.

»Også det er et argument for at flytte databehandlingen ud i lokale enheder,« siger Gartner-direktøren.

Pendulet svinger tilbage

Databehandling har historisk set længe kunnet beskrives som et pendul, der svinger mellem central og decentral. Mainframesystemernes glansperiode i 1970’erne og 1980’erne var således central; derefter kom den mere decentrale client/server- arkitektur i 1980’erne, som igen blev afløst af den centraliserede cloud- periode cirka ved årtusindskiftet.

Skyen har været en nødvendig udvikling for at kunne håndtere de sociale mediers milliarder af brugere eller for at kunne streame musik og video til millioner. Men udfordringen er, at netværksforbindelserne kommer til at segne under de store datamængder, når vi går ind i næste it-tidsalder, vurderer Gartner.

Her vil vi gå fra at interagere med softwaresystemer via browsere og apps til direkte interaktion mellem menneske og maskine, f.eks. i form af personlige assistenter og såkaldte immersive interfaces, hvor sansning af den virkelige verden helt erstattes af digitale sanseindtryk på displays via augmented og virtual reality- teknologi (AR og VR).

»Vi kan ikke regne med, at en netværksforbindelse altid er oppe eller stabil. Men forbrugerne – især de kommende generationer – er vant til en meget høj stabilitet og pålidelighed,« siger Scott Penberthy, og han vurderer derfor, at når man ikke kan flytte data til computeren, må computeren flyttes til data.

Derfor vil vi se mikrodatacentre med få serverracks, som tilbyder data­behandling på 10-15 ms – altså en hastighedsforøgelse på mindst en faktor 10, hvilket er nødvendigt, når AR og VR virkelig gør deres indtog. En forsinkelse på blot 7 ms i virtuelle brillers afvikling af indhold vil gøre de fleste køresyge.

Udviklingen mod edge computing understøttes også af behovet for lokal databehandling med maskinlæring og artificial intelligence. Eksempelvis kan der hurtigt opstå et flaskehalsproblem på dataoverførslen, hvis man installerer mange overvågningskameraer på et område, f.eks. en lufthavn eller en banegård. Men hvis kameraerne er intelligente nok til kun at gemme de ‘vigtige’ optagelser og kassere resten, skånes din dataforbindelse.

Googles Progressive Web Apps er et eksempel på, hvordan de store it-virksomheder arbejder på at holde en del af databehandlingen lokalt. Progressive Web Apps tilbyder de første funktionaliteter offline og kan altså startes op uden netværksforbindelse. Det sker ved at pre-cache de nøgleressourcer, appen har brug for.

Endelig er spørgsmålet om persondatasikkerhed et relativt nyt argument for at undgå central databehandling. Eksempelvis er iPhones lagring og behandling af biometriske data i krypteret form på selve telefonen frem for i iCloud et eksempel på, hvordan man kan undgå de store sikkerhedsudfordringer, den centraliserede sky giver.

På vej i 30 amerikanske byer

Udviklingen mod edge er allerede i gang, typisk anført af teleselskaber og softwarevirksomheder. Et eksempel er selskabet EdgeMicro, der sammen med et unavngivent, men førende mobilselskab vil oprette mikrodatacentre i 30 byer i USA.

»Det har enorm betydning for en række anvendelsesmuligheder, som har gavn af netværk uden forsinkelse. Applikationer med et kontinuerligt feedback-loop, såsom virtual reality, robotter, industriel automatisering, telemedicin, streamede spil, førerløse biler og meget mere,« sagde EdgeMicros CTO, Anton Kapela, ved offentliggørelsen af planerne.

Også fildelingstjenesten Dropbox er gået fra at forsyne brugerne med data fra to store datacentre i USA til nu at have lokale kraftcentre 19 steder på tre kontinenter. Det har ifølge selskabet øget den brugeroplevede hastighed med 300 procent.

General Electric annoncerede i slutningen af 2017, at man vil udrulle et edge-netværk med såkaldte ‘konsoller’, der hver kan håndtere op til 200.000 IoT-enheder.

Denne artikel stammer fra avisen Ingeniøren.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
14. juni 2018 kl. 10:20

Nu bor vi jo i et land der ikke er særligt stort, og jf. mine erfaringer med latency tider til hele Danmark, kan jeg ikke se at 5G Edge computing skulle være så meget bedre end 5G til dansk Datacenter. Normalt forventer jeg under 2msec til hele Danmark, såfremt det er et fiber opkoblet knudepunkt. Jeg ved at Nianet vist skriver at det skal være under 5msec til hele Danmark, blot for at komme med en anden ISP's retnigslinjer.

Dvs. selv på en dårlig dag, ville det være svært at tænke sig til mere end 10msec latency, ialt, når der skal kommunikeres med et dansk Datacenter.

Nu ved jeg naturligt ikke 5G latency tider, men udgangspunkt i 4G, har den allerede tabt før den når den første mast. Men, lad os antage at de kan nøjes med 2msec til lokal mast, dvs. 5msec på dårlige dage, og tilbage igen.

Som Christian Lynbech allerede er inde på; hvilke services forventes det at kan lægges over på noget som kan nøje med 5msec, men ikke 10msec?

Harmonoka forudsigelser, ville realt kunne formidles på selv 100msec, og stadig være i god tid. Jeg mangler at se fordelen ved Edge computing lige for selvkørende biler i Danmark.

5
1. juni 2018 kl. 22:26

Der er ingen tvivl om at edge computing kommer til at spille vigtig rolle - det at flytte data tættere på brugerne vil helt sikkert komme til at spille en rolle når de "nye" services/applikationer skal sættes i søen. Der skal dog også nytænkning til i forhold til de netværksprotokoller der anvendes:

http://steinwurf.com/blog/2018-06-01-delay.html

Nye teknologiske fremskridt indenfor ECC kommer også til at spille en vigtig rolle.

4
1. juni 2018 kl. 15:52

En selvkørende bil der er afhængig af netværks kontakt for ikke at køre ind i noget er ikke et autonomt køretøj men bare en drone på hjul.

Som udgangspunkt korrekt, men der findes givetvis scenarier, hvor lynhurtig kommunikation mellem køretøjer vil give værdi. Der findes sikkert bedre eksempler, men forestil dig et harmonikasammenstød, hvor man kan nøjes med f.eks. 2 eller 3 implicerede køretøjer i stedet for 20, fordi bilerne længere bagude får besked om uheldet, før de selv kan nå at "se" det med deres egne sensorer. Så kan man diskutere afstand mellem køretøjerne, men det er jo en parameter, der kan skrues på, hvis bilerne kan kommunikere effektivt med hinanden.

Det er jo forbindelserne til datacentrene de er for sløve og ikke selve datacentret.
Og med sløve menes der respons tider.

Der er nogle fysiske begrænsninger, vi endnu har svært ved at overkomme. Tag f.eks. lysets hastighed. Hvis vi antager, at et datacenter ligger 2.000 km væk, så har vi et round trip på mere end 13 ms alene i signaltransport. Dertil kan du så lægge forsinkelse i routers, switches, databehandling mv.

3
1. juni 2018 kl. 09:25

Det er jo forbindelserne til datacentrene de er for sløve og ikke selve datacentret. Og med sløve menes der respons tider.

2
1. juni 2018 kl. 09:23

Jeg er helt enig med Gartner i at edge computing nok skal blive stort, men deres analytikere har tydeligvist brug for at komme noget mere ud i solen, når de knytter det til selvkørende biler.

En selvkørende bil der er afhængig af netværks kontakt for ikke at køre ind i noget er ikke et autonomt køretøj men bare en drone på hjul.

Selvkørende biler bliver ikke til noget før de er i stand til at køre på tværs af landet uden andet end et TomTom kort der ikke har været opdateret i 4 år og så de sensor input bilen samler op selv.

1
1. juni 2018 kl. 09:18

Der er vel ingen mennesker der vil gøre en selvkørendebils kørselsretning afhængig af en 5G forbindelse?