Den tyske regering, med indenrigsminister Heiko Maas i spidsen, har fremlagt et lovforslag, som kan give bødestraf på op mod 50 millioner euro - omkring 371 millioner danske kroner - til sociale medier, hvis ikke de formår at fjerne fake news og hadsk tale inden for 24 timer.
Det skriver The Register.
Loven, som den tyske regering formelt fremlagde i denne uge, skal fungere som en 24-timers klagemulighed, som forpligter de sociale netværk til at fjerne tydeligt kriminelt indhold inden for fristen på 24 timer. Derved skal det også gælde alle retweets og delinger, som medierne har en uge til at fjerne helt og aldeles.
Loven er designet til at 'bekæmpe hadforbrydelser og kriminalitet på sociale netværk mere effektivt'.
Lykkes det ikke at fjerne indholdet i tide, vil bøden falde. Og skulle der opstå uenighed om, hvorvidt det anmeldte indhold egentlig falder ind under en hadforbrydelse, vil det overgå til de tyske domstole.
Derudover forpligtiger loven Facebook og Twitter til halvårligt at udfærdige en rapport, som i detaljer skal beskrive, hvordan de har håndteret anmeldte sager, herunder hvor mange anmeldelser de har fået, hvordan beslutningerne blev vedtaget, og hvordan den enhed, som håndterer klagerne, er bygget op.
Skal gælde i resten af Europa
Twitter ønskede ikke at udtale sig til The Register, men i en mail kunne de fremlægge nogle præventive ændringer, som de har lavet. De ændringer indeholder at:
- Identificere 'grove' konti, og begrænse, hvad de kan gøre.
- Tilføje ekstra muligheder for at filtrere indhold, eksempelvis at mute alle konti, som ikke har et profilbillede, og tillade brugere at fjerne bestemte ord eller sætninger.
- Identificere 'vedholdende' og grove brugere og forhindre dem i at lave nye konti.
- Tilbyde en 'safe search'-mulighed, som ekskluderer potentielt stødende materiale.
Facebook adlyder dog tilsyneladende den tyske regering. I en udtalelse til The Register fortalte Facebook, at 'vi har klare regler mod hate speech og arbejder hårdt på at holde det fra vores platform. Vi er engageret i at samarbejde med regeringen og vores partnere for adressere dette sociale problem. Ved årets ende vil over 700 mennesker arbejde på at gennemgå indhold for Facebook i Berlin. Vi vil kigge nærmere på den lovgivningsmæssige forespørgsel fra Justitsministeriet'.
Indenrigsministeren mener øjensynligt, at den tyske regulering af de sociale mediers indhold kun er begyndelsen.
»Nationale reguleringer, som gælder i Tyskland, er et nødvendigt skridt at tage, men de kan kun være begyndelsen. I sidste ende har vi også brug for europæiske løsninger for de europæiske lande,« siger Heiko Maas.