Opdateret 29. august kl 14.30 med oplysninger om regeringens finanslovsforslag og it-oprydning på skatteområdet.
Det det danske toldsystem står overfor store forandringer, og det bliver dyrt. Rigtig dyrt.
For at leve op til EUs nye toldkodeks (EUTK), skal Skat gennem et af de største it-projekter i den danske stat nogensinde, og som Version2 tidligere har kunnet fortælle, betyder det blandt andet, at 25 it-systemer skal skrottes og erstattes med nye.
I en investeringsplan fra 2016 skriver Skatteministeriet, at man frem mod 2020 vil investere omkring en milliard kroner i toldområdet - men en aktindsigt i business casen bag projektet viser, at udgifterne i virkeligheden nærmer sig to milliarder kroner.
Toldområdet er reguleret fra EU, og i oktober 2013 vedtog EU et nyt toldkodeks (EUTK). EUTK trådte i kraft trinvist fra den 1. maj 2016 og frem mod udgangen af 2020, hvor EUTK oprindeligt skulle være fuldt implementeret og it-understøttet. Den tidsplan er dog skredet, og pt hedder bagkanten 2023. EUTK indebærer omfattende ændringer af regler, processer og særligt tilhørende it-systemer på toldområdet i EU, bl.a. fordi EUTK i væsentligt omfang ændrer og stiller nye krav til de data, der skal anvendes i systemerne. Implementeringen kompliceres af, at tolden skal køre stabilt ”24-7”, og at it-systemerne skal udvikles op imod en fælleseuropæisk regulering med tilhørende fælles it-systemer. Implementeres det nye toldsystem ikke, risikerer danske virksomheder at blive afskåret fra at handle både på det europæiske marked og med lande uden for EU. Opgaven vurderes at koste Skat op mod to milliarder kroner. Kilde: Skatteministeriet og Implementeringscenter for ToldFAKTA OM EUTK
Business Casen er udarbejdet af Deloitte, og i en dertilhørende rapport om projektet, som Version2 har fået aktindsigt i, vurderes det, at et middel-bud på de reelle udgifter er 1,7 milliarder.
»Arbejdsprogrammets samlede udgiftsniveau er estimeret i størrelsesordenen 1.325-1.950 mio. kr. i perioden 2016-2020, hvoraf størstedelen er relateret til etablering af it-systemer,« hedder det i en rapporten.
Dyre forsinkelser
Ifølge den oprindelige tidsplan skulle EUTK - og dermed også de nye it-systemer - være fuldt implementeret i 2020.
Systemerne er imidlertid ikke sendt i udbud endnu, og bagkanten fra EU er indtil videre skubbet til 2023. Det betyder, at projektet bliver betydeligt dyrere.
»En forlængelse ind i 2021 vurderes konservativt at medføre yderligere udgifter på 300-550 mio. kr.«, hedder det i rapporten.
Ingen vej udenom
Det er en enorm opgave, Skat er i gang med, og det nye toldkodeks betyder blandt andet, at stort set alle vejledninger og arbejdsprocesser på toldområdet skal revideres, ligesom der skal genudstedes tusindvis af bevillinger til tusindvis af virksomheder.
Samtidig skal adskillige store it-systemer udvikles parallelt, og den normale drift af told skal naturligvis fortsætte.
»Det er altafgørende for dansk handel og erhvervsliv, at den normale drift kører uforandret på trods af den parallelle udvikling af mange nye it-systemer, da hvert nedbrud pålægger virksomhederne store omkostninger, idet det hindrer fri handel,« hedder det i rapporten.
It-projektet er forankret i det til lejligheden oprettede Implementeringscenter for Told (ICT), og selvom opgaven kan se overvældende ud, er det ikke en mulighed at kaste håndklædet i ringen.
Når EU går over til digital forvaltning på toldområdet, vil selve toldopgaven nemlig være afhængig af, at man it-mæssigt kan understøtte de nye regler og procedurer.
»Hvis de danske toldprocesser- og systemer ikke er i overensstemmelse med EU’s krav, vil dansk erhvervsliv derfor helt lavpraktisk ikke kunne eksportere varer til lande uden for EU, ligesom dansk produktion vil blive ramt, når råvarer og halvfabrikata ikke kan komme ind udefra,« hedder det det ildevarslende i rapporten, der konkluderer, at det vil gå hårdt ud over lige netop dansk erhvervsliv.
»Danske virksomheder rammes særligt hårdt, da en meget stort andel af dansk handel med lande uden for EU foregår via de andre EU-lande, som de danske it-systemer igennem fælles databaser mv. skal kunne kommunikere og dataudveksle med.«
Selvom det enorme it-projekt allerede er forsinket, er der stadig tvivl om de basale rammer for moderniseringen af det danske toldvæsen. Ifølge Version2s oplysninger forhandler ICT stadigvæk med regeringen om, hvor mange penge der skal investeres i projektet.
Hele skatteområdet skal moderniseres
I forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger, har regeringen netop foreslået, at hele 70 it-systemer på skatteområdet skal skrottes og udskiftes i en øvelse, der kommer til at koste 10 milliarder kroner og vare 15 år.
I første omgang fremsættes der 600 millioner kroner på finanslovsforslaget - noget mindre end det milliardbeløb, told-projektet alene kommer til at koste. Told-projektet er dog adskilt fra den generelle oprydning i Skats it-systemer, og den regning kommer således oveni.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.