Kæmpe cyberangreb rammer Danmarks naboer

Illustration: Solar22, BigStock
Er Danmark gået fri, eller har vi bare ikke været i stand til at opdage angrebene?

Norge, Sverige, Finland, Frankrig og Storbritannien har siden 2012 været udsat for en byge af statssponsorerede hackerangreb. Angrebene har ramt uddannelsesinstitutioner, forskningsenheder og energiforsyninger, og de har været for økonomisk vindings skyld, lyder det fra de sikkerhedskonsulenter, der har hjulpet Norge med efterforskningen. Det skriver digi.no.

Læs også: MIT: Den amerikanske energisektor står pivåben for cyberangreb

Angrebet skulle have resulteret i, at uanede mængder data nu flyder frit rundt på internettet, hvor konkurrerende virksomheder kan drage nytte af dem. Det fremgår ikke, hvorfor Danmark er gået fri, når vores naboer har været ramt så massivt.

Det såkaldte Cloud Hopper-angreb stammer øjensynligt fra Kina, men det kan være svært at sige med sikkerhed, for bagmændene er dygtige, lyder det.

Læs også: Svenskere whitehat-hacker 15.000 dollars til velgørenhed

»Efter en samlet vurdering af efterforskningen peger vurderingen i retning af Østasien, men det kan være svært at sige, for hackerne kan have spredt falske spor for at lede os på afveje, lyder det fra sikkerhedskonsulent ved PWC Jan Straumsheim til digi.no.

Gik efter tjenesteudbydere

Angrebene har været rettet mod firmaer og instanser, der leveret it-løsninger til målene, og den tilgang er interessant.

Ifølge det svenske sikkerhedsmyndighed MSB er det lykkedes hackerne at få adgang til de lokale netværk hos flere af de store leverandører, men situationen er under kontrol.

Læs også: Pludselig sprøjtede 5,5 mio. kr. ud af 8 hæveautomater på en enkelt nat

»Aktørerne, som er ramt i Norge, har kontrol over situationen og kompetence til at håndtere den. Kort sagt er det ikke så kritisk, som det måske lyder,« siger kommunikationsdirektør i MSB Mona Strøm Arnøy til digi.no.

Fra MSB lyder det desuden, at man har kendt til angrebene i en del tid og derfor længe har forsøgt at kvæle dem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kenneth Hansen

Masser af danske offentlige og private organisationer har været hacket i flere år uden at vide det.

De ignorer dig eller er decideret utaknemmelige, hvis du henvender dig og fortæller dem de er hacket - så det er jeg stoppet med. Kun I tilfælde af kritisk infrastrukter, der kan ramme mig selv, henvender jeg mig.

Om lyset går i en anden del af landet rager mig. Mit samfundsind forsvandt med den ligegyldighed som de ansvarlige i offentlige og private organisatoner har udvist gennem de seneste år. For IT-sikkerhed og alt andet.

Nepotisme, returkommision og inkompetente personer i stillinger, som de åbenlyst ikke formår at varetage.

Råddenskaben breder sig, men lad falde hvad ikke kan stå!

  • 4
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere