Kæmpe brøler i Køge Kommune: Mindreårig piges hemmelige adresse røbet i Aula
En mindreårig pige i folkeskolealderen i Køge Kommune har været adressebeskyttet, så hendes biologiske far ikke har kunnet finde hende, men alligevel har manden kunnet logge på skolernes og forældrenes kommunikationsplatform, Aula, og finde ud af, hvilken skole hun går på, hvor hun bor, og hvem plejeforældrene er.
Manden har også kunnet se pigens skema og andre oplysninger.
»Det her er en ret alvorlig fejl. En af de fejl, som helst ikke skulle ske,« siger Claus Laursen Trenckner, sekretariatschef i Børne- og Uddannelsesforvaltningen i Køge Kommune.
Han udtaler sig ikke om forholdene omkring barnet i det konkrete tilfælde, men nævner, at børn i kommunen i værste tilfælde er adressebeskyttede på grund af risikoen for eksempelvis æresdrab.
Men det fremgår af en aktindsigt, som Version2 har fået hos Datatilsynet, at man i den konkrete sag har taget forholdsregler:
»Skole og plejefamilie er sat i øget beredskab i tilfælde af, at far benytter informationerne til at opsøge datteren.«
Skolen i Køge Kommune blev i midten af januar orienteret af pigens plejemor, der kunne se, at den biologiske far havde forladt en beskedtråd i Aula.
Fejlen ligger ifølge Christian Holm, der er Aula-konsulent i Køge Kommune, i dataflowet fra cpr-registeret til Aula via administrationssystemet KMD Elev.
Her har en forkert opsætning i KMD-systemet givet den biologiske far forkerte rettigheder i Aula.
»Det er en stor omkostning på grund af et flueben. Mange kunne have gjort noget: Kombit og KL, KMD som administrativ leverandør, og vi kommuner har lavet hele arkitekturen, men ingen har været opmærksomme på det,« siger Christian Holm.
»Vi kan ikke løbe fra, at vi som kommune står tilbage som dataansvarlig,« siger han og oplyser, at Køge Kommune har været i kontakt med KMD for at finde en løsning, så dataflowet kan automatiseres, uden at der sker fejl.
KMD: »En menneskelig fejl«
Når der sker ændringer i forhold til forældremyndigheden, så modtager KMD Elev et advis fra cpr-registeret om, at der er sket ændringer.
Adviset vises i opstartsbilledet Elev, og her skal brugeren af programmet, typisk en skolesekretær, tage stilling til, om der stadigvæk skal overføres de samme data til brug for brugeradministrationen hos Styrelsen for It og Læring (STIL) og dermed til Aula.
»Der er ikke noget nyt i den her proces, og det har fungeret sådan de seneste mange år,« siger Jan Gaardboe Jensen, vice president i KMD.
»Der er altså tale om en menneskelig fejl, hvor der ikke er fjernet flueben på det pågældende advis,« siger Jan Gaardboe Jensen.
Han bekræfter, at der efterfølgende har været en dialog med Køge Kommune om, hvorvidt det kan være smart at ændre i systemet, så systemet foreslår, at fluebenene fjernes automatisk.
Han siger, at der dog stadigvæk skal være mulighed for at beholde dem, da der kan være gode grunde til, at man ønsker data overført til brugeradministrationen.
I Køge Kommune håber man på, at ændringen implementeres i den nærmeste fremtid.
»Hvis det står i cpr-registeret, at en forælder ikke har forældremyndigheden, så ville det være rart, hvis KMD Elev ændrede fluebenene automatisk. Som dataansvarlig vil jeg meget gerne have en så automatiseret løsning som muligt for at undgå de manuelle processer, hvor menneskelige fejl opstår,« siger Christian Holm fra Køge Kommune.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.