Kæmpe ændring i Firefox skal fikse frosne faneblade og træge knapper

Hvis betatesten går godt, udkommer Firefox 48 med Electrolysis om ca. seks uger, forlyder det fra mangeårig udvikler af open source-browseren.

I løbet af nogle uger kommer Firefox med en funktion, der skulle få det hele til at køre mere gnidningsfrit i i browserens brugergrænseflade. Det fortæller mangeårig udvikler af Firefox, Asa Dotzler om i et indlæg, som det britiske teknologimedie The Register er faldet over.

Det handler om, at Firefox 48 beta, som ifølge The Register skulle være frigivet i denne uge, kommer med en funktionalitet kaldet E10S.

Det står for 'Electrolysis'. Navnet er hentet fra kemiens verden, hvor elektrolyse kan bruges til at splitte vand op i brint og ilt. På samme måde indebærer E10S en opsplitning i to processer af Firefox' brugergrænseflade og det web-indhold, der præsenteres i browseren.

»Adskillelsen af UI (brugergrænseflade, red.) fra indhold betyder, at når en hjemmeside æder din computers processor, så kommer det ikke også til at låse dine faneblade og knapper,« skriver Asa Dotzler.

E10S har været slået til hos en del af Firefox' betatestere siden december 2015. I løbet af de seneste seks uger har halvdelen af betatesterne kørt med E10S. Firefox-udviklerne har i den periode sammenlignet blandt andet stabiliteten hos E10S-halvdelen med den halvdel, der har kørt uden.

Og foreløbigt er alle release criteria i forhold til E10S blevet mødt i den sammenhæng.

Klar om seks uger

Med mindre der dukker nye problemer op med E10S i Firefox 48 Beta, så forventer Asa Dotzler, at browseren er klar til release med Electrolysis om ca. seks. uger. Udrulningen kommer til at foregå gradvist i etaper, som Asa Dotzler beskriver nærmere i sit indlæg.

»Dette er en kæmpe ændring for Firefox, den største vi nogensinde har sendt ud. Men vær ikke bekymret. Electrolysis-holdet hos Mozilla har en release-udrulningsplan, som sikrer, at vi tager det langsomt, mens vi måler os frem, og hvor vi kan skrue op, såvel som ned, alt efter hvad vi ser,« skriver Asa Dotzler.

Under Dotzlers indlæg og i forbindelse med artiklen på The Register peger flere brugere i debatten på, at Microsofts Edge og Googles Chrome allerede kører med forskellige former for opsplittede processer.

Brugeren Deekshith Allamaneni skriver under Dotzler indlæg, at han har kørt med Electrolysis i mange måneder, og at Firefox på hans system skulle bruge mindre CPU og hukommelse end Chrome, når der er mange faneblade åbne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere