Jyske Bank: Vi bestemmer brugernes password
De mange passwords, der er nødvendige i et digitalt liv, er svære at holde styr på, og derfor vælger rigtig mange den nemmeste løsning. For eksempel Lone24, hvis der er krav om både tal, og små og store bogstaver, i kodeordet. Det viser en undersøgelse af danskernes password-vaner.
Af samme grund får kunderne ikke lov til selv at bestemme i Jyske Banks netbank. Her udstikker banken et fast password, som skal bruges sammen med de engangskoder, som bliver tilsendt løbende på små kort.
»Vi maskingenererer nogle stærke passwords, som kunden ikke kan ændre. Men vi gør dem nemme at memorere,« forklarer Jens Nielsen, it-direktør i Jyske Bank.
Han vil af sikkerhedsmæssige grunde ikke uddybe hvilke algoritmer og principper, der ligger bag kodeordene, eller give et eksempel på ét. Men kort fortalt er det vrøvleord, der kan udtales, og derfor er nemmere at huske end helt tilfældigt sammensatte kombinationer.
»Hvis det er for svært at huske, giver det problemer for kunderne. Og hvis de selv kan vælge, så vælger de hellere et password, der er nemt og ikke sikkert nok,« forklarer han.
Tiltaget har været en succes i banken, der som én af de få herhjemme bruger en løsning med engangskoder, i stedet for en nøglefil. Der har ikke været brok fra kunderne over, at de ikke selv kan vælge password.
»Kunderne kan sagtens forstå, at det er en del af den sikkerhed, der er nødvendig i en netbank,« siger Jens Nielsen.
Fra 1. juli og henover efteråret skifter alle danske banker i øvrigt til login-løsningen NemID, der samtidigt vil fungere som den nye nationale digitale signatur for borgerne. NemID rummer dog to løsninger - en til netbankerne og en til alle andre formål - der udadtil fremstår helt ens.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.