Justitsministeriet undersøger samkøring af miljøzonekameraer og ANPG?

Organisationerne, der opfordrer til samkørsel af data, mener, at det vil give en øget sikkerhed mod ulovlig cabotagekørsel i Danmark. Illustration: Rigspolitiet
Justitsministeriet undersøger mulighederne for at samkøre overvågning fra ANPG-kameraer og miljøzonekameraer efter opfordring fra flere danske organisationer.

Justitsministeriet er gået i gang med at undersøge mulighederne for at samkøre overvågningsdata fra politiets system til automatisk nummerpladegenkenselse (ANPG) og data fra miljøzonekameraer.

Det bekræfter Justitsminister, Nick Hækkerup, i et svar til Transportudvalgets spørgsmål på Folketingets hjemmeside.

ANPG-kameraer har holdt øje med kørertøjer siden 2016, og ifølge politiets hjemmeside bruger man dem primært til at bekæmpe alvorlig kriminalitet, men også til at øge færdselssikkerheden.

Læs også: Politiet har gemt ANPG-data i op til 60 dage - ANPG-lovbestemmelse siger max 30

I sommeren 2020 besluttede Folketinget, at man ville opsætte miljøzonekameraer, som skal holde øje med, at trafikken i områderne overholder miljøzonereglerne.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside miljøzoner.dk bruger kameraerne samme nummerpladegenkendelsesteknologi som ANPG, og oplysningerne sammenstilles med data fra køretøjsregistre i Danmark og udlandet.

Kortet viser en oversigt over ANPG-kameraer i Danmark. Illustration: Skærmbillede fra anpg.dk

I Justitsministerens svar til Transportudvalget skriver han, at kampen mod social dumping er en prioritering for regeringen:

»Jeg har derfor bedt mit embedsværk om at indlede en dialog med Rigspolitiet for at afklare de nærmere praktiske, juridiske og tekniske rammer af de konkrete forslag, der fremgår af henvendelsen, der henvises til i spørgsmålet.«

I spørgsmålet henviser man nemlig til, at en række organisationer, herunder Dansk Industri Transport og Dansk Erhverv, i november 2020 sendte et brev til Justitsministeren og Transportminister, Benny Engelbrecht.

Her opfordrer man kraftigt til, at bekendtgørelsen for ANPG ændres, så man ved lov kan anvende systemet til at sikre mod social dumping. Man vil kontrollere, at udenlandske virksomheder har anmeldt cabotagekørsel med tungvogne til Erhvervsstyrelsen, og at firmaerne ikke betaler vognførerne en timeløn under den danske sats, som beskrevet i udstationeringslovens paragraffer 8 c og 8 d.

Man foreslår også, at bekendtgørelsen ændres, så man har lov til at samkøre data fra ANPG og miljøzonekameraer, da man således »lettere og mere effektivt [kan] klarlægge køretøjernes kørselsmønster og dermed håndhæve reglerne om cabotagekørsel og udstationering.«

Selvom organisationerne mener, at det er en god ide at samkøre data, så er ANPG-systemet tidligere blevet kritiseret, da det i 2018 kom frem, at oplysninger om bilers lokation blev gemt i flere end de tilladte 30 dage.

Læs også: Rigspolitiet vil udvide ANPG-systemet: Lancerer udbud på 600 millioner kroner

Ifølge udbudsmaterialet til systemets udvidelse er der 250 ANPG-kameraer fordelt i landet, som kan ses her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Claus Bobjerg Juul

Man vil kontrollere, at udenlandske virksomheder har anmeldt cabotagekørsel med tungvogne til Erhvervsstyrelsen, og at firmaerne ikke betaler vognførerne en timeløn under den danske sats, som beskrevet i udstationeringslovens paragraffer 8 c og 8 d.

Det lyder fornuftigt, det er jeg ikke bange for, men jeg er bange for hvad politiet og politikerne i fremtiden kan finde på også at bruge samkøringen til.

 • 3
 • 0
#2 Christian Nobel

Det lyder fornuftigt, det er jeg ikke bange for, men jeg er bange for hvad politiet og politikerne i fremtiden kan finde på også at bruge samkøringen til.

Isoleret set kan man sagtens plædere for fornuften, men det er bare endnu en tur ned af glidebanen mod et BB samfund.

Og hvordan er det lige med kontrollen af at politiet overholder loven(e)?

Heurdover så har jeg meget svært ved at forstå hvordan et stationært kamera skulle kunne se "at firmaerne ikke betaler vognførerne en timeløn under den danske sats".

 • 14
 • 0
#3 Carsten R

Enig - det beskrevne formål med ændringen, at hjælpe mod social dumping, er et sekundært formål, der skal få os til at sluge ændringen - det reelle formål er, at Justitsministeren ønsker mere overvågning generelt i Danmark, således at forbrydelser og terroranslag nemmere kan opklares. Prisen for dette er for høj - Big Brother ad bagvejen. Nick Hækkerup, ønsker du overvågning af borgere som i Kina?

 • 13
 • 0
#4 Gert Madsen

Nick Hækkerup, ønsker du overvågning af borgere som i Kina?

Det har han jo svaret klart og tydeligt på:

"- Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden. Det er derfor, vi kriminaliserer. Det er jo i virkeligheden det, som vi gerne vil. Og hvis man siger, at dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden. Med overvågning stiger friheden, sagde justitsminister Nick Hækkerup på talerstolen i Folketinget 6. december 2019."

Så for Nick Hækkerup er Kinas (og STASIs) overvågning ønskelig.

Det lader så ikke til at alle borgere i Kina (eller DDR) bryder sig om den "frihed".

 • 22
 • 0
#5 Jørgen L. Sørensen

Det lader så ikke til at alle borgere i Kina (eller DDR) bryder sig om den "frihed".

Næh, men det generer vist ikke flertallet af den danske befolkning - det er mit indtryk fra socialt-samvær-før-corona at når emnet kommer op at vende synes de fleste det er fint nok med en masse overvågning :-(

Altså hvis man lige ser bort fra ATK-vogne - der er de fleste enige om det er for galt :-0

 • 3
 • 0
#7 Børge Svingalius

"ANPG er UDELUKKENDE et værktøj til Politiet og bla bla bla"

"Hov, nu vi alligevel har denne fantastiske teknologi til rådighed, så ville det da være direkte dumt ikke at anvende den til (indsæt selv formål der flugter med dine interesser)"

"- Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden. Det er derfor, vi kriminaliserer. Det er jo i virkeligheden det, som vi gerne vil. Og hvis man siger, at dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden. Med overvågning stiger friheden, sagde justitsminister Nick Hækkerup på talerstolen i Folketinget 6. december 2019."

^ Det er faktisk en direkte uhyggelig udtalelse hvis du spørger mig. Den logiske kortsluning er forblændende simpel og jeg er sikker på at selv børn kan se at det ingen mening giver. Tanken om at frihed på nogen måde er forenelig med, at nogen der ikke er dig selv tjekker hvad du har gang i, KAN kun give mening i en bevidsthed der allerede har en blind (vid)vinkel for magtens natur.

 • 11
 • 0
#9 Kjeld Flarup Christensen

Berettiger det, at man ikke vil lade Østeuropæere få lov til at kunne forsørge sig selv, at alle udsættes for overvågning.

I virkeligheden er det jo en form for protektionisme man ønsker at bruge overvågning til. Mon ikke der findes bedre måder at gøre det på?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere